Navet su male vekne hleba koje se mese sa mlekom ,bez vode uz dodavanje ostalih sastojaka. Mese se u svečanim prilikama garnirane različitim sastojcima, kao što su: tarama, guščija pašteta,bela pariska šunka i šunka iz Parme.
Veoma lako i brzo se pripremaju i zaista su preukusne. Mogu se poslužiti i u slatkoj formi garnirane pekmezom, parčadima crne ili mlečne čokolade ili eurokremom.
Recept:
650 gr pšeničnog brašna tip 45
300 ml mleka ( ili 150 ml mleka i 150ml slane pavlake)
20 gr pekarskog kvasca
2 cela jajeta
100 gr putera
1 kafena kašičica šećera
2 kafene kašičice soli
Priprema:
Ugrejite mleko da bude mlako( ako mesite mešavinom mleka i pavlake ,njih sjedinite te ih ugrejite da budu mlaki),u mleko dodajte šećera, 1 kašičicu brašna i kvasca. Ostavite mešavinu sa strane da kvasac nadođe(nabubri). U vangli u kojoj ćete mesiti stavite brašna te u njemu napravite udubljenje u kome ćete dodati ležerno umućena jaja, otopljeni puter, soli te umesite testo koje ćete oblikovati u loptu. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. Kada naraste premesite ga, te ostavite da naraste još jednom. Nakon toga istresite testo na pobrašnjeni sto ,oblikujte ga u loptu koju ćete podeliti u više malih , a njih u male navet. Poređajte ih na plek , sačekajte da narastu i pecite ih u zagrejanoj rerni na 230 stepeni oko 20-tak minuta.
Ça fait longtemps que j’ai envie de préparer des navets. Après avoir lu quelques recettes j’ai décidé de me lancer dans l’aventure, donc j’ai inventé ma recette.
Recette:
650 gr de farine de blé t45
300 ml de lait ou :
150 ml de lait et 150 gr de crème fraiche
20 gr de levure boulangère
2 œufs
100 gr de beurre fondu
1 càc de sucre semoule
2 càs de sel fin
Preparation:
Dans un saladier mettre du lait ou( melange du lait et de crème fleurette ), faire tiédir, ajouter du sucre, une càc de farine et delayer la levure dedans.
Mettre dans un saladier de la farine, faire un puit, ajouter les oeufs légèrement battus , du beurre fondu, du sel ,pétrir la pâte à la main en formant une boule. Couvrir la pâte avec un torchon propre et laisser doubler de volume à temperature ambiante. Après quoi, la pâte à nouveau et laisser doubler de volume encore une fois. Une fois doublée de volume, la débarrasser sur un plan de travail fariné, faire une boule et puis la partager en petites boules. Disposer les dans une plaque, laisser les reposer 15 minutes et enfourner les dans un four préchauffé à 230 degrés pendant 20 minutes.
Votre commentaire