On a testé hier la pâte à tortillas faite maison et je peux vous dire que je suis très satisfaite. Après plusieurs essais j’ai inventé une pâte superbe et je la partage avec plaisir.
Domaće testo za tortilju smo testirali juče i po odluci članova kućnog žirija je za sada najbolje od svih prethodnih, a i ja sam se složila sa njima, jer je ispalo baš onao, kako sam ga ja zamislila, mnogo bolje i ukusnije od onog kupovnog, a znate zašto ? Zato što znamo šta jedemo, testo potpuno zdravo, i bez kakvih dodataka. Moja vam je preporuka da ga isprobate što pre, jer će vam se zasigurno dopasti.
Ja sam ga umesila ovako, a vi ga možete korigovati i prilagoditi vašem ukusu .
1 kg pšeničnog brašna
1 kafena kašičica šećera
2 kafene kašičice fine soli
2 šake ražanog brašna
20 gr svežeg pekarskog kvasca ili 2,1/2 kafene kašičice suvog kvasca
200 ml gazirane vode
250 ml mleka
100 ml devičanskog maslinovog ulja
4 supene kašike kukuruznog brašna
150 ml slane tečne pavlake
2, 1/2 supene kašike slane čvrste pavlake
2 cela jajeta
Priprema:
Mleko, tečnu pavlaku, vodu, maslinovo ulje, sipajte u šerpicu, ugrejite da budu mlaki, dodajte šećera, kvasca i ostavite sa strane da kvasac nadođe- nabubri. U vangli u kojoj ćete mesiti pomešajte brašna, napravite udubljenje te dodajte soli, umućena jaja, čvrstu slanu pavlaku i zamesite testo koje treba da bude mako reðe. Pokrijte ga čistom krpom te ga ostavite na sobnoj temperaturi da nadođe, kada nadoðe premesite ga i ostavite da nanovo naraste, nakon čega će biti spremno za pripremu tortilja. Uzmite manju količinu testa , na pobrašnjenom stolu ga razvijte oklagijom , dobro rastanjite jer će narasti prilikom pečenja. Pecite ga u tiganju na tihoj vatri i sa jedne i sa druge strane i garnirajte po vašem ukusu.
Pour la pâte il vous faut :
1 kg de farine de blé
2 poignées de farine de seigle
20 gr de levure boulangère ou 2, 1/2 c.ac de levure déshydratée
2 oeufs
200 ml d’eau gazeuse
1 c.ac de sucre semoule
2 c.ac de sel fin
100 ml de huile d’olive
150 ml de la crème fleurette
250 ml de lait
2, 1/2 c.as de la crème fraîche
La pâte doit être liquide
Préparation :
Mettre dans une petite casserole de l’eau, du lait, la crème fleurette, l’huile d’olive, ajouter du sucre semoule, faire tiédir et delayer la levure dedans. Dans un saladier mettre les farines et bien incorporer, faire un puits et ajouter les oeufs légèrement battus, du sel et la crème fraîche, verser la préparation puis pétrir la pâte à la main en formant une boule. Couvrir la pâte avec un torchon propre puis la laisser pousser à température ambiante, elle doit doubler de volume. Une fois poussée, pétrir la pâte à nouveau puis la laisser pousser encore une fois. Faire des petites boules et les aplatir â l’aide d’un rouleau sur un plan de travail fariné, et les cuire dans une poêle à feu doux de chaque côté.
Prekrasne fotografije, i svida mi se nacin vaseg pisanja, kombinacija francusko-hrvatskog jezika je savršeni izbor. 🙂
J’aimeJ’aime
Hvala, Matea, na komplimentima. S’obzirom da živim u Francuskoj ,smatram da je to najbolji način da moje recepte prezentiram širokom auditorijumu.
J’aimeAimé par 1 personne