Baba au rhum ,c’est notre dessert préféré
Baba au rhum, appelé aussi savarin,est un gâteau servi imbibé d’un sirop à l’alcool (habituellement du rhum). Ce gâteau aurait officiellement été inventé pendant la première moitié du 18-e siècle, quand le roi de Pologne Stanislas Leszczynski, beau père de Louis 15 trouvant le kougelhopf trop sec demanda à ce qu’il soit arroser de vin Tokay, remplacé ensuite par le rhum.
Recette :
730 gr de farine de blé t45
36 gr de la levure de boulanger
180 gr de lait
30 gr de sucre semoule
6 oeufs
225 gr de beurre à température ambiante
1 pincée de sel
Sirop d’imbibage
1,600 ml d’eau
900 gr de sucre semoule
Rhum environ 150 ml
Mettre dans une casserole du sucre, ajouter d l’eau, faire bouillir et faire cuire 10 minutes, puis retirer du gaz, et ajouter du rhum dans le sirop, mettre de côté ensuite.
La crème fleurette pour le décor.
Allez voir cette recette également : http://kougelhopf alsacien – alzaški kuglof
https://mesfoliesculinaires.fr/2020/01/06/panettone/#more-8010
Préparation :
Mettre dans une petite casserole du lait, faire tiédir, ajouter du sucre,puis délayer la levure dedans. Dans un saladier verser la farine, faire un puits,ajouter le sel, les oeufs légèrement battus , verser la préparation puis pétrir la pâte en formant une boule . Couvrir la pâte avec un torchon propre puis la laisser à une température ambiante pour qu’elle « pousse », elle doit doubler de son volume. Une fois poussée, pétrir la pâte à nouveau, couvrir avec un torchon puis laisser pousser à nouveau. Faire des petites boules, les disposer dans des moules à baba, re-laisser pousser puis les faire cuire dans un four préchauffé à 200 degrés pendant 30 minutes. Une fois cuits, les sortir et les laisser refroidir avant de les plonger dans le sirop ( mais pas trop longtemps : 15 minutes environ). Enfin, les décorer à la crème chantilly avant de les servir.
Desert baba au rhum(baba u rumu), je kolač natopljen sirupom sa dodatkom alkohola ruma. Nastao je u prvoj polovini 18 veka kada je poljski kralj Stanislas, tast kralja Luis 15 ( Luja 15),našao da je kougelhopf ( kuglof,) previše suv i da ga treba natopiti vinom Tokay, kasnije zamenjenim alkoholom rumom. Ovo je naš omiljeni desert, osim što ga jedino ja konzumiram sa sirupom od ruma a ostali su više za preliv sa limunom ili narandžinom vodicom, možda zbog toga što smo mi ipak navikli na miris i ukus sirupa za baklavu jer se priprema dotovo na isti način.Bilo kako, podjednako je ukusan u oba slučaja.
Kolač se veoma brzo priprema, a od istog testa ako odlučite, možete napraviti i alzaški kugelhopf (kuglof), pošto je tekstura testa potpuno ista s’tim što se kuglof može služiti bez sirupa ili pak sa prelivom koji se priprema od otopljenog putera i sirupa pripremljenog od šećera i vode. Recept za kougelhopf ( kuglof) je ovde:http://kougelhopf alsacien- alzaški kuglof
https://mesfoliesculinaires.fr/2020/01/06/panettone/#more-8010
Recept za testo:
730gr pšeničnog brašna t45
36 gr svežeg pekarskog kvasca
180 gr mleka
6 jajeta
30 gr kristal šećera
225 gr omekšalog putera( sobne temperature)
Na vrh kafene kašičice kuhinjske soli
Sirup:
1,600 ml vode
900 gr šećera
Sirup pripremite tako što ćete sipati vode u šerpi, dodati šećera i uz povrrmeno mešanje dovesti sirup do vrenja, pustite ga da vri oko 10-taj minuta, zatim sklonite sa vatre i dodajte ruma.
Ruma po ukusu , oko 150 ml
Tečna pavlaka za dekoraciju
Priprema:
Sipajte mleko u malu šerpu, dodajte šećera, ugrejite mleko da bude mlako, dodajte kvasca te ga ostavite da nadođe. Za to vreme sipajte brašna u vangli, napravite udubljenje u njemu, dodajte soli, dodajte ležerno umućena jaja, putera, te zamesite testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. Kada bude testo naraslo premesite ga, pokrijte krpom i ostavite da naraste još jednom. Kada testo naraste po drugi put, oblikujte ga vlažnim rukama u male kugle i ređajte u kalupe za pečenje, ostavite da narastu i pecite ih na 200 stepeni u zagrejanoj rerni oko 30-tak minuta. Kada kolač bude pečen izvadite ga iz rerne da se ohladi ,te ga stavite u sirup da se natopi. Nemojte ga držati previše u sirupu jer će ga kolać previše upiti i može se raspasti, oko 15 -tak minuta. Nakon toga izvadite kolač iz sirupa, servirajte ga i ukrasite šlagom.
Testo treba da izgleda ovako , kada naraste.
La pâte doit être comme ça
Prekrasno izgleda, Sunčice! ČItala jesam o tom kolaču ali ga nisam pravila. Sad kad vidim ove tvoje lijepe fotografije, mislim da ću uskoro! 🙂
J’aimeJ’aime
Hvala Marija, kolač je zaista jednostavan, a tako dobar. Probaj, sigurno će ti se dopasti.
J’aimeJ’aime