Gâteau vegan , je l’ai fait pour la fête religieuse orthodoxe Mladenci. Chaque année le 22 mars les jaunes mariés célèbrent leur fête. Comme ma fille c,est marié ce mois, c’était le gâteau pour elle et son époux.
Urma, vegan tortu sam pravila povodom praznika » Sv Mladenci « , za naše novopečene mladence koji su nedavno sklopili brak, i uplovili u bračnu luku, moju Milenu i njenog izabranika Miloša. Pošto se praznik pada u posne dane, u skladu sa tim je i bila torta. Nazvala sam je Urma, jer su jedan od glavnih sastojaka između ostalih, urme. Što je najvažnije torta se veoma brzo i lako priprema, nije komlpikovana za pripremu, niti se peče, a zaista ukusna. Naročito im se dopalo , to ,što ima riže u njoj, a i ja lično sam zadovoljna i ukusom i izgledom, s’obzirom na to da sam sastojke dodavala od oka😘
Za tortu su vam potrebni sledeći sastojci:
Za koru -donji deo:
180 gr oreo keksa
350 gr keksa spéculoos (speculoza)
200 gr urmi
150 ml soka od narandže
27 gr kokosovog ulja
150 gr cranberija
100 gr riže
Za fil:
160 gr margarina
1 kašika kokosovog ulja
150 gr kakaa
100 gr nutele
3 kašike kristal šećera
250 gr pekmeza od šljiva
200 ml tečne pavlake od soje
1 šaka ribizli
Za preliv:
Pire od jagoda ( 200 gr slatka od jagoda)
4 supenih kašika pekmeza od šipka
Slatko umutiti štapnim mikserom ,te dodati pekmeza od šipka, sjediniti ih mikserom , te preliti preko fila.
Priprema donjeg dela:
Urme odvojite od koštica, te ih nožem isecite na sitne komade.
Obe vrste keksa izlomite na manje komade, rukama , dodajte , urmi , kranberija, soka, kokosovog ulja, dobro promešajte da se sjedine, zatim smesu preručite u pleku sa pokretnim stranica, dobro izravnajte, te stavite u frižideru da se smesa stegne. Za ti vreme pripremite fil.
Umutite penasto margarin sa šećerom, zatim didajte kakaa, dobro sjedinite sa puterom, mutite i dalje mikserom postepeno dodavajući tečnu pavlaku, kada fil postane kompaktan ,dodajte pekmeza i nutele te ih sjednite sa celokupnim filom . Zatim nafilujte tortu, s’tim što ćete donji deo koru, prekriti rižom, dobro je utapkati rukama, zatim naneti jedan deo fila, pa preko njega posipajte ribizle, zatim drugi deo fila preko nje. Stavite tortu u frižideru, da se fil stegne, te tortu prelijte pireom od jagoda.
Recette pour la croûte :
180 gr de biscuits oreo
350 g r de spéculos
150 ml de jus d’orange
27 gr d’huile de cocos
200 gr de dattes
150 gr de cranberries
3 poignées de riz soufflé
Pour la crème :
160 gr de margarine végétale
3 c.à.s de sucre semoule
1 c.à.s d’huile de cocos
150 gr de cacao
100 gr de nutela
200 ml de crème liquide de soja
250 gr de confiture de prunes
1 poignée de myrtilles
Décor du gâteau:
200 gr de confiture de fraises
4 c.à.s de confiture d’églantier.
Mélanger la confiture à l’aide d’un mixer plongeant, puis ajouter la confiture d’églantier.
Préparation :
Couper les dattes à l’aide d’un couteau, en petits morceaux.
Écraser les biscuits grossièrement, ajouter du jus d’orange, l’huile de coco, ajouter les dattes, les cranberries, bien les mélanger, puis étaler la préparation dans une plaque amovible chemiser d’une papier de cuisson, puis passer la plaque dans frigidaire pour que ça bloque.
Pendant ce temps préparer la crème.
Batter le beurre avec du sucre, ajouter du cacao, bien mélanger, ajouter progressivement la crème liquide, puis la confiture et du nutela, bien mélanger , puis monter le gâteau. Sortir la plaque de frigos, disposer du riz sur la croute ,étaler la moitié de la crème , disposer les myrtilles, puis la crème. Mettre le gâteau dans frigos pour que la crème ça bloque. Puis décorer le gâteau .
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