Moj prilog za igru « Ajme koliko nas je » čija sam ja ovomesečna domaćica , je gratin d’endives – gratan od cikorije. Cikorija – endivija ili radič je povrće malčice specifičnog ukusa, u zavisnosti kako ga pripremate – konzumirate. Kada se termički obrađuje, postaje gorka ako se ne odstrani deo u sredini , pri kraju drške. Kada se priprema kao sirovo u salatama, gorčina se ne javlja. Inače cikorija je bogata vodom, proteinima, biljnim vlaknima i glucudima, lipidima
Recept:
10 cikorija
10 tanko sečena lista šunke
200 gr rendanog kačkavalja
Maslinovog devičanskog ulja, oko 6 supenih kašika
Kristal žuti šećer za karamelizovanje
Balsamique – balzamiko sirće
Sos bešamel lajt:
66 gr putera
100 gr brašna
500 ml vode
200 ml tečne pavlake
Soli , bibera i muškantnog oraha
Ja sam gratan pripremila na sledeći način
Cikoriju najpre operete tako što je potopite u hladnoj vodi sa dodatkom belog sirća, te je ostavite 10-tak minuta, nakon toga je dobro iscedite od vode, zatim je poređate po ubrusu da upije ostatak vode. Kada se potpuno iscedi od vode vi je isecite na pola po dužini pa je karamelizujte na sledeći način:
Stavite maslinovog ulja u tiganju da se zagreva na srednjoj temperaturi, posipajte šećera po njemu, poređajte cikoriju i kada se šećer bude postepeno otapao tako će se i cikorija postepeno karamelizovati.
Karamelizujte je i sa jedne i sa druge strane otprilike 3 -4 minuta, pri kraju , kada su već karamelizovane, dodajte malo balsamique (balzamiko) sirća. Izvadite ih i poreðajte po debljem sloju ubrusa da se sacede.
Pripremite bešamel na sledeći način:
Stavite parče putera da se otapa na tihoj vatri, kada se potpuno otopi dodajte brašna, te ga upržite da porumeni uz beprestzno mešznje,( kao kada pržite brašno za zapržavanje), kada se brašno uprži -požuti, dodajte vode, sipajući postepeno uz neprestano mešanje, zatim dodajte postepeno pavlake, soli i bibera, pustite da bešamel provri, te ga kuvajte otprilike 5 minuta ,kada počne da se zgušnjava , znači da je gotov -skuvan. Sklonite ga sa vatre i ostavite ga sa strane. Uvijte cikoriju u listiće šunke, poreðajte u plek, prelijte odozgo bešamel, koliko da ih pokrijete, 3-4 male kutlače, posipajte rendanog kačkavalja po njima, te ih zapecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni.
Pour gratine d’endives il vous faut :
10 endives
10 tranches de jambon blanc
200 gr de fromage râpé
Huile d’olive
Vinaigre de balsamique
Sel fin
Pour les carameliser il vous faut :
Huile d’olive environe 6 c.ás
Sucre semoule environe 2 c à s
Pour la sauce béchamel :
66 gr de beurre
100 gr de farine
500 ml d’eau
200 ml de crème fleurette
Sel, poivre
Préparation :
Tremper les endives dans l‘eau froide en ajoutant un peu de vinaigre blanc, laisser agir 10 minutes, puis essorer les. Couper les en deux en longueur ,disposer les sur un papier absorbent .Lorsqu’elles sont bien essorè, les faire caramelise. Faire chauffer l’huile dans une poêle à feu doux, parsemer du sucre semoule, disposer les endives, puis les faire caramelise de chaque côté, 3 -4 minutes, à la fine ajouter du vinaigre de balsamique. Une fois carameliser disposer les sur un papier absorbent.
Préparation de béchamel :
Mettre du beurre dans une casserole, le faire fondre sur un feu moyen lorsqu’il es fondu, ajouter la farine et melanger â l’aide d’un fouet . Faire cuire la farine2-3 minutes, puis ajouter progressivement d’eau en mélangeant régulièrement, la crème fleurette et melanger régulièrement avec un fouet, puis ajouter du sel, poivre et de noix de muscade. Faire cuire béchamel à ébullition pendant 5 minutes , lorsqu’elle devient épaisse, puis retirer la casserole de gaz.
Emballer les endives avec les tranches de jambon, les disposer dans le plat, verser du béchamel,en les couvrant, 3-4 petites louches parsemer du fromage râpé, les faire gratiner dans un four préchauffé à 250 degrés.
Oh,nesto prelepo ,Gratin d’endives danas sam odabrala ovaj recept,mogu vam reci najbolji to sada… Moja tola preporuka svima,probala sam vise recepata ali ovaj mi se do sada najvise dopao.👍..njam,njam👌
J’aimeAimé par 1 personne
Merci, drago mi je da vam se dopalo, probajte i potage, mislim da će vam se i on dopasti.
J’aimeJ’aime