Participation au jeu https://compilemoiunmenu.wordpress.com/2017/04/01/with-a-little-help-from-my-friends-le-theme/
Avec les organisatrices
Nath : http://www.cuisine.voozenoo.fr/
Sandra : https://www.encoreungateau.com/
Dobostorta et une pâtisserie hongroise. Elle se présente sous la forme d’une alternance de couches de génoise et de creme au chocolat
Recette pour le biscuit :
8 oeufs
8 c.as de sucre semoule
8 c.as de farine de blé
3 gr de la levure chimique
Pour la crème :
8 oeufs
400 gr de sucre semoule
350 gr de beurre
40 gr de cacao
300 fr de chocolat noire à pàtisser
Pour le caramel:
250 gr de sucre semoule
30 gr de beurre
Préparation :
Huilé et fariné la plaque
Melanger la levure chimique avec la farine de blé
Préchauffé le four à 200 degrés
Mettre les oeufs dans la cuve de votre robot, ajouter du sucre puis les faire monter. Ajouter la farine et melanger à l’aide d’une marys, puis incorporer de beurre fondu. Etaler la pâte sur la plaque à l’aide d’une petite louche. Attention il faut faire 8 cercles, donc rèpartisser la pâte de manière egale. Compter au maximum 3 mm d’épaisseur. Enfourner à 200 degrés pendant 5 minutes la chaleur tournante.
La crème au chocolat :
Commencer par faire fondre au bain marie chocolat et du beurre. Le melange doit être bien homogen. Reserver le
Battre de beurre à la température ambiante
Battre les oeufs entiers avec de sucre. Poser les sur un bain marie et fouetter en permanence 15 minutes. Le melange doit blanchir.Quand le mélange à bien monter, ôter du feu et laisser le à refroidir. Verser le mélange froid sur le beurre et bien mélanger avec une maryse. Commencer par une petite quantité puis ajouter le reste de la masse.Ajouter le chocolat et melanger avec une maryse. Vous avez tous les éléments pour monter le gâteau .
Le caramèlisation de la dernière couche de gâteau :
La 9 couche restante de gâteau doit être recouvert de caramel , d’abord couper le cercle en 16 triangles puis verser le caramel dessus
Faire fondre de sucre avec une noisette de beurre, cuire jusqu’à obtenir une belle coloration dorée, ne melanger pas avec une cuillère, incliner de temps à autre la casserole pour mélanger si besoin. Verser le caramel sur les triangles puis laisser le à refroidir.
Montage de gâteau :
Recouvrir de creme au chocolat, puis continuer à alterne un cercle de gâteau, une couche de creme. Attention garder une tranche de gâteau à part et garder environ 1/5 de crème pour parfaire le tour si besoin et faire la décoration du gâteau
Osvanuo je prvi april. Dan, za mnoge od vas, običan , kao i svaki drugi. Sanjivo sunce promalja rumenu glavu kroz paperjaste nebeske laðe, lenjo pružajući svoje zrake ,hrleći ka novom danu. Veselo se slivaju prve kapi jutarnje rose po donjem ćošku prozora devetog sprata,u tamo nekom broju dvadeset i osam ,francuskog oblakodera. Razleže se odnekud iz daljine,veseli cvrkut ptica. Nabrekle grane napupelih cvetova lagano njiše, jutarnji povetarac. U mirisnim krošnjama načičkanih cvetova, guguču dva bela goluba, nežno šireći svoja krila, jedan ka drugom.
Danas mi je roðendan. Prestala sam više da ih slavim. Da li zbog vremena, godina , osećanja, ili što više ne umem da im se radujem ,onako , kao pre. Ni sama ne znam? Nema više onih , meni dragih,koji će me, sa nestrpljenjem čekajući da svane , pozvati i drhtavim , napuklim glasom, poželeti svu sreću ovoga sveta, uz tople reči: « Sretan ti roðendan ! « Ostala je još samo ona, koja uporno odoleva godinama i vremenu , moja majka i znam da će me pozvati i reći : Sine , sretan ti rođendan !Nižu se lagano godine, ostaju iza nas, mi idemo dalje, u nepoznate trenutke, koji se životom zovu, i hteli mi to ili ne , stariji i iskusniji za još jednu godinu, uz obećanje sebi samima ,da ćemo sledeću učiniti mnogo boljom tako da ćemo je se sećati do sudnjeg dana.
Idu godine, nižu se jedna za drugom, ko iskričave perle u bisernom lančiću našeg života. Ponekad pune sreće, radosti, uspeha, sa usputnim stanicama tuge, velikih htenja, neostvarenih želja, vlažnih očiju, i žure ka nekom čudesnom početku, koga svi nazivaju kraj .Možda je ipak, to neki novi početak u nekom drugom životu,neko novo poglavlje u nekoj drugoj priči, gde ćemo nanovo biti glavni junaci ili pak , nemi posmatrači. Koji je pak ništa drugo, nego samo jedan običan, suludi kraj . I mada ih više ne slavim,ipak sam se odlučila za našu omiljenu dobošicu, više onako iz radoznalosti da li će i ovog puta biti onako kao i prvi put : Ajoj što je dobra! Dobra kao i prvi put. Neki su mi zamerili na broju , a neki na debljini njenih kora, a moj odgovor je bio : da broj i debljina kora ne menjaju ukus torte, zar ne? Inače doboš torta je na daleko poznati Mađarski desert , koji je delo maðarskog poslastičara Jožefa C Doboša.Pravila sam je po sledećem receptu :
Za koru:
8 jajeta
8 kašika šećera
9 kašika brašna
35 gr otopljenog putera
3 gr praška za pecivo
Za fil:
8 jajeta
400 gr šećera
300gr crne čokolade za mešenje
350 gr putera
40 gr kakaa
Za glazuru:
250 gr šećera
30 gr putera
Priprema:
Pomešati prašak za pecivo sa brašnom i ostaviti sa strane
Uključite rernu da se zagreva
Pripremite plekove za pečenje: podmažite ih uljem i pobrašnite
Umutiti penasto jaja sa šećerom, dodati brašna , dobro sjediniti sa jajima mikserom ( mikser uključite na brzinu 2), da nema grudvica, te dodajte otopljenog putera, i njega sjedinite sa smesom mešajući žicom za mućenje. Od ukupne smese ćete sipati u brašnom podmazan plek po 2,1/2 make kutlače, razlijte je po pleku i pecite na 200 stepeni , 5 minuta. Zadnju koru uradite na isti način ali da bude malo tanja jer ćete po njoj razliti karamel. Kada bude pečena isecite je na manje trouglove i ostavite sa strane dok ne napravite karamel.
Za to vreme pripremite fil.
Stavite vodu da se zagreva u šerpi, na jakoj vatri
Umutite penasto jaja sa šećerom, kada voda u šerpi provri, smanjite temperaturu, stavite vanglu sa umućenim jajima unutra, te nastavite sa mućenjem još 15 minuta. Na taj način će se jaja kuvati na pari. Nakon toga jaja sklonite sa vatre te sačekajte da se prohlade. Umutite puter penasto, dodajte otopljenu čokoladu, (čokoladu otopite na pari), kakaa, te smesu sjedinite sa umućenim jajima.
Karemel glazuru pripremite na sledeći način:
Stavite šećera da se otapa na tihoj vatri, kada bude karamelizovan ,dobije tamno braon boju dodajte kockicu putera, kada se otopi prelijte karamel preko isečenih trouglova te ostavite da se karamel stegne.
Montaža torte: ostavite manju količinu fila kojim ćete nafilovati tortu sa strane i odozgo, zatim je filujte : korica- fil, tako nastavite dok ne utrošite sav fil, odozgo ukrasite karamelizovanim trouglovima.
Ce gâteau a l’air divin Suncica, je suis sûre qu’il plaira à Nathalie ! Merci de ta participation, bisous, Sandra
J’aimeAimé par 1 personne
Merci, Sandra, c »est gentil, bisous 💜
J’aimeAimé par 1 personne
Rhooo… Il est divin celui aussi. Tu fais vraiment des merveilles Suncica.
Moi qui me suis promis, pour vous remercier tous d’avoir participer à ce thème qui me touche beaucoup, de refaire chacunes de vos pâtisseries… Je crois que tu m’as mis la barre très haute !! lol .. et je vais avoir besoin de toi comme coach 🙂 pour reussir tes deux gâteaux !!
Merci beaucoup.
Bisous
Nathalie
J’aimeAimé par 1 personne
Merci Natly, c’est gentil . Je suis contente que mon travail te plaise , et pourquoi pas un jour on pourra faire ensemble des pâtisseries des balkans.
J’aimeJ’aime