Ovogodišnju uskršnju pogaču sam mesila na bazi francuskog brioša,( čiji recept možete pogledati ovde),http ://Mesfoliesculinaires wordpress.com ,jer po meni nekako ova receptura najviše odgovara za pogače. Brzo se mesi, nije zahtevna, testo brzo naraste, lako se oblikuje u bilo koju formu, tako da vam je zaista toplo preporučujem, jer ćete testom biti oduševljeni a zbog čega Vam to kažem, šta mislite? 😘Jer ako je oduševila Italijane, na porodučnoj uskršnjoj trpezi👏😘 oduševiće i vas. Naime moja prijateljica, Mira Selesi Rudnjanin ,videvši fotografije koje sam postavila na mojoj fb stranici, me je odmah zamolila za recept, želeći da pogaču umesi za svoje prijatelje Italijane. Oni su je u slast pojeli, da nije ostalo ni mrvice, a bogami , i kod nas je bilo tako.
Mesila sam je po sledećem receptu:
1,300 gr pšeničnog bašna t 45
500 ml mleka
100 ml vode
16 -28 gr suvog pekarskog kvasca
1 kafena kašičica šećera
2 , 1/2 kafene kašičice soli ( ovde pazite da ne presolite, zavisi od veličine kašičica)
100 gr kisele pavlake
150 gr putera
3 cela jajeta
Preliv :
1 celo jaje
1 supena kašika grčkog jogurta
Priprema:
Mleko i vodu pomešajte i zagrejite ih da budu mlaki, dodajte kvasca i šećera te ostavite sa strane da kvasac nadoðe. Stavite brašna u vangki u kojoj ćete mesiti, dodajte otopljenog putera, blago umyćena jaja, soli, pavlake ,te zamesite testo. Zamešeno testo pokrijte čistom krpom, te ga ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. U prvi mah će vam se učiniti da testo upšte ne narasta, ništa strašno, to je normalno kod testa tipa brioš. Kada jednom krene da narasta, brzo će narasti. Naraslo testo premesite još jednom, pokrijte ga krpom, i sačekajte da još jednom naraste. Naraslo testo, istresite na pobrašnjeni sto, Oklagijom razvijte veliku koru ,( ne previše tanku ), isecite je na tri dela, rukama ih istanjite i izdužite, ispletite pletenicu od testa, uvijte je u krug, stavite u puterom podmazan plek, premažite prelivom, dekorišite selenkama, lana susama i maka, ostavite pogaču da naraste, 15-tak minuta, te je stavite da se peče na 200 stepeni, 20-tak minuta.
Možete je oblikovati i ovako
A ovako je umesila moja prijateljica Mira Selesi Rudnjanin, po ovom receptu.
Parfois la pâques orthodoxe tombe au même temps que la pâques catholique, comme cette année par exemple. Comme la tradition religieuse veut on fait des oeufs colorés, on prépare le pain de pâques, les plats traditionnels , habituellement c’est le choux farci, cochon lait, sans oublier la salade russe, (c’est à peu près pareil que la salade piemontaise).
Cette année pour les deux pâques j’ai fait le pain un peu comme la brioche française avec quelques changement. Voici ma recette :
1, 300 gr de farine de blé t4
500 ml de lait
100 ml d’eau
16-18 gr de levure boulangere séché
100 gr de crème fraîche
1 c.ac de sucre semoule
2,1/2 c.a.c de sel fin
3 oeufs entièrs
150 gr de beurre
Pour la dorure :
1 oeuf entier
1 c.as de yaourt grec
Préparation :
Mélanger le lait avec l’eau, les faire tiédir, ajouter du sucre, puis délayer la levure dedans. Dans un saladier mettre la farine faire un puit, ajouter les oeufs légèrement battus, du beurre fondu, du sel, puis faire pétrir la pâte à la main, en formant une boule. Couvrir la pâte avec un torchon propre, puis laisser la pâte à pousser à température ambiante. Une fois poussé, pétrir la pâte à nouveau, couvrir avec un torchon propre puis laisser la pousser à nouveau. Débarrasser la pâte sur un plan de travail fariné, façonner une boule puis étaler la à l’aide d’un rouleau , épaisseur 4 -5 cm, partager la en 3 pièces, puis faire une tresse, rouler la tresse puis disposer la dans une plaquée beurre, dorer le pain, avec le melange d’oeuf et du yaourt, faire cuire dans un four préchauffé à 200 degrés, 20 minutes.
Votre commentaire