Strudel lieu d’origine Autriche, est une spécialité pâtissière fine d’Europe centrale, principalement d’Autriche, de République Tchèque, de Slovaquie, d’Allemagne, de Hongrie, de Suisse alémanique, qui est connue dans les autres pays Germanique ou Slaves: Serbie, Croatie, Slovénie..
Dobra stara , svima nama poznata štrudla, u principu Austrijanka, a podjednako je vole i istom merom mese i Nemci, Čehoslovaci, Maðari, nemački deo Švajcarske, a naravno i mi . Ja sam je danas umesila na malo drugačiji način :sa šlagom i plazmom u kombinaciji sa čia semenkama , makom i zrnevljem konoplja.
Juče sam se, šetajući pariskim ulicam tako divno iznenadila . Nećete mi verovati šta se dogodilo. Odmah tu, u 15 arondismanu , ulice Richelie , koja se paralelno spusta ispred Louvre, idem ja tako ulicom , sasvim slučajno okrenem glavu , kada ono ispred mene , prepun izlog torti, pita i kolača, ali ne bilo kojih, nego, štrudle sa jabukom, štrudle sa makom, pite sa višnjama, švarcvald torte, sacherice, ja se našla u čudu, ili je vlasnik Nemac ili Maðar, kažem ja sebi. I naravno, uðem unutra sa mojom prijateljicom Francuskinjom, pokazujem joj onu pitu sa višnjama , štrudle sa makom , kažem joj da i mi to pripremamo kod nas i u tom trenutku nailazi vlasnik , započinje razgovor samnom u kome saznajem da je Nemac, a ja mu šaleći se sa njim kažem da sve ove njegove torte i kolače znam i ja da mesim i ako mu je potrebna pomoć neka me slobodno pozove, pokazujući mu fotografije baš ove moje štrudle, na daleko čuvene sacherice, koju sam prošle nedelje pravila, a ona njegova, u izlogu, bože dragi, ista ko moja. Tajanstveno tamna, odiše mirisom vekova, a tek prelivena. Blistavo sjajna čokolada ,lagano se sliva , gde, gde u krug. No, h’ajmo mi pre nego što mene šef pozove, da ipak umesimo ovu našu štrudel, šta kažete na to?
830 gr pšeničnog brašna t45
26 gr svežeg pekarskog kvasca
5 kašika žutog šećera
Na vrh kašičice fine soli
100 ml vode
200 ml mleka
2 cela jajeta
3 žumanca
100 gr otopljenog putera
Za fil:
180 gr umyćenog šlaga ili tečne pavlake
200 gr mlevene plazme
1 šaka zrnevlja maka
1 šaka čia semenki
1 šaka zrnevlja konoplja
Za premaz :
1 celo jaje
1,1/2 supene kašika pavlake
Priprema:
Pomešajte vodu i mleko, zagrejite ih da budu mlaki, stavite kvasac, dodajte šećera , te ostavite sa strane da kvasac nadoðe. Stavite brašna u vangli, napravite udubljenje u brašnu, unutra stavite blago umućena jaja i žumanca, dodajte soli , putera, te zamesite testo, oblikujući ga u loptu. Pokrijte testo čistom krpom, ostavite ga na sobnoj temperaturi da naraste. Kada bude naraslo, premesite ga, pokrijte krpom te ga ostavite u frižideru da polako narasta.
Kada testo naraste, istresite ga na pobrašnjeni sto, oblikujte ga u valjak, isecite na 4 manje lopte, razvijte ih oklagijom debljine 2 mm, premažite umućenim šlagom, posipajte po njemu semenke, plazmu, urolajte testo u rolnu, stavite štrudlu na plek, premažite premazom, ostavite da naraste 10-tak minuta, te pecite štrudlu na 200 stepeni .
Hier en me promenant dans la rue Richelieu dans le 15ème, je suis tombée sur un magasin très simpa, dans la vitrine il y avait beaucoup de gâteaux que je connai : strudel aux cerises aux graines de pavot, le célèbre sacher torte
Il vous faut :
830 gr de farine t45
26 gr de levure boulanger
100 ml d‘eau plat
200 ml de lait
100 gr de beurre fondu
3 jaunes d’oeufs
2 œufs entièrs
5 c.a.s de sucre roux
2 poignées de sel
Pour la farce:
180 gr de crème fleurette montée
200 gr de biscuits plazma broyés (plazma disponible dans des magasins qui vendent des produits des Balkans)
1 poignée de graines de chia
1 poignée de graines de pavot
1 poignée de graines de chanvre
Pour la dorure :
1 oeuf entier
1,1/2 c.a.s de crème fraîche
Préparation :
Mélenger l’eau et le lait, les faire tiédir, ajouter du sucre, puis delayer la levure dedans . Dans un saladier mettre la farine faire un puit en milieu, ajouter le sel, les oeufs et les jaunes d’oeufs légèrement battus, du beurre fondu, verser le mélange de la levure puis pétrir la pâte à la main, en forment une boule . Couvrir la pâte avec un torchon propre, puis laisser la pousser à température ambiante. Une fois poussée, repétrire la pâte à nouveau, puis laisser la dans frigo pousser à nouveau.
Une fois poussée, débarrasser la pâte sur un plan de travail fariné, façonner la pâte puis couper la en 4 boules. Chaque boule étaler à l’aide d’an rouleau, épaisseur de 2 mm, étaler la crème fleurette, parsemer les graines de chia, de pavot , de chanvre, et de biscuits plazma. Rouler la pâte puis la mettre dans la plaque.
Étaler la dorure sur la surface du strudel, puis laisser la pousser 10 minutes, puis enfourner pendant 20 minutes à 200 degrés.
Votre commentaire