L’omelette norvégienne ou omelette surprise, est un dessert glacé à l’intérieur et chaud à l’extérieur, constitué d’un biscuit à la cuillère imbibé d’alcool ( kirch, rhume), de crème glacée, décoré à la poche de blancs d’oeufs montés en neige
Torta norveški omlet je nestala očas posla, prosto rečeno, smazali smo je za jedno popodne, što je i bilo logično s’obzirom na vrele dane koje trenutno imamo, jer ona je ništa drugo ,nego simpatično upakovan sladoled u torti. Sastoji se od korice natopljene alkoholom, garnirane sladoledom, najčešće je to sladoled od vanile, koji je prekriven umućenim šamom od belanaca, malo nagorelim vrhovima. Ja sam ovog puta pravila omlet « revisitée ‘, što bi u prevodu značilo : u izmenjenom obliku, u smuslu što sam po sredini sladoleda stavila nadev od voća, bresaka i banana, i nije nagorelih vrhova. Inače, zaboravila sam da vam kažem, torta je nastaka daleke 1867 godine, veštom rukom šefa , jednog pariskog hotela.Veoma brzo i lako se sprema,a evo kako.
Recept za Koricu:
4 jajeta
4 kašike šećera
5 kašike brašna
Rum za natapanje korice, po ukusu
Za sladoled
500 gr mascarpone
2 kašike šećera
200 ml tečne pavlake
150 gr čia semenke
Posebno umutiti
130 gr šlaga
250 ml tečne pavlake
10 gr želatina u prahu agar agar
Za pire od voća:
4 kajsije
2 banane
2 kašike šećera
12 gr želatina u prahu agar agar
4 kašike pekmeza od šipaka
6 kašika mlevenog kikirikija neprženog
Priprema korice:
Plek podmažite uljem te ležerno posipajte kristal šećerom
Zagrejite rernu na 250 stepeni
Pomešajte rum sa malo vode
Jaja umutite penasto sa šećerom, zatim dodajte brašna, dobro sjedinite žicom da nema grudvica , sipajte smesu u plek te ispecite koricu na 220 stepeni.
Priprema sladoleda:
Želatin u prahu potopite u hladnoj vodi da nabubri
Umutite penasto maskarpone sa 2 kašike šećera i 200 ml pavlake
Umutite šlag sa tečnom pavlakom
Spojite šlag i mascarpone , dodajte čia semenke , i dobro ih sjedinite žicom
U nabubreli želatin dodajte jednu kašiku umućenog mascarpone sira, zagrejite da bude mlak, te na kraju kada spojite mascarpone i šlag dodajte u smesu, promešajte, te ostavite u frižideru pripremljeni sladoled.
Za žele od voća:
Odvojite koštice od bresaka, stavite ih u blender sa bananama, dobro ih sameljite, od njih odvojite 4 supene kašike, stavite ih u šolju i dodajte želatina da nabubri, zatim dodajte u voće, promešajte, zatim dodajte pekmez od šipaka, sjedinite, zatim dodajte mleveni kikiriki,dobro sjedinite, te ostavite voćni preliv u frižideru.
Tortu slažite na sledeći način:
Kora – Sladoled, zatim tortu stavite u zamrzivač da se malo stegne, zatim voćni preliv, te ostavite tortu u zamrzivaču da se blago zamrzne, odozgo sladoled, te je ostavite 6h u zamrzivaču da se stegne, kao i svaki sladoled. Zatim je ukrasite velur sprejom u boji.
Recette pour la génoise :
4 oeufs
4 c.as de sucre glacé
4 c.as de farine de blé
Rhum pour imbiber * mélanger du rhum avec un peu d’eau
Recette pour la glace:
500gr de mascarpone
2 c.as de sucre glace
200 ml de crème fleurette
Pour la glace il vous faut aussi:* monter 130 gr de crème chantilly déshydratée ( magasin balkanique)
250 ml de creme fleurette
10gr de gélatine en poudre
Pour la gelée de fruits :
4 abricots
2 bananes
2 c as de sucre
12 gr de gélatine en poudre agar agar
4 c.as de confiture d’églantier
6 c.as d’arachides broyées , pas cuites
Préparation de la génoise :
Huiler la plaque puis la parsemer au sucre
Préchauffer le four à 250 degrés
Mettre dans la cuve d’un robot les oeufs , ajouter du sucre, faire blanchir, puis arrêter le robot, ajouter de la farine, mélanger sans avoir de grumeaux, puis verser la préparation dans la plaque, enfourner à 220 degrés. Sortir la plaque puis laisser la génoise refroidir. Puis l’imbiber de rhum .
Préparation de la glace :
Mettre la gélatine dans un saladier, ajouter de l’eau froide, puis laisser gonfler
Mettre le mascarpone dans la cuve d’un robot, ajouter du sucre et de la crème fleurette, monter, réserver. Mettre dans la cuve d’un robot de la crème chantilly déshydratée, ajouter de la crème fleurette, puis la monter. Melanger le mascarpone et la crème fleurette,ajouter les graines de chia, ajouter de la gélatine, melanger, puis réserver la glace au frigo. Ajouter une cuillère de mascarpone dans la gélatine puis faire tiédir au micro-ondes.
Préparation de la gelée de fruits :
Mettre la gélatine dans un saladier, ajouter de l’eau froide en suivant les instructions sur le sachet, puis laisser gonfler. Ajouter 4 c.as de gelée de fruits, melanger , puis verser dans la gelée.
Denoyauter les abricots , les mettre dans un blender, ajouter les bananes et mixer, verser dans un saladier, ajouter du sucre,de la confiture ,mélanger énergiquement, ajouter des noisettes, bien melanger, puis ajouter de la gélatine, mélanger , et laisser la gelée de fruits au frigo.
Montage du gâteau :
Mettre la génoise, la glace au congélateur pour que ça se bloque un peu, sortir le gâteau et mettre la gelée , puis mettre le gâteau à nouveau au congélateur, le laisser se bloquer un peu, sortir le gâteau puis mettre le reste de la glace, et mettre le gâteau à nouveau au congélateur pour qu’il se bloque comme une glace. Le sortir et le décorer à l’aide d’un spray velours coloré.
Votre commentaire