Le gâteau kapri est un gâteau qui est très populaire en Serbie, c’est en fait un gâteau qui a été inventé grâce à la glace kapri. Après avoir lu quelques recettes de ce gâteau et après une petite discussion avec ma fb copine Dušica Stefanovic (une dame qui fait de magnifiques gâteau et je vous conseille vivement d’aller regarder sa page : Torte Helena), j’ai décidé d‘inventer ma propre recette.
Već duže vreme planiram da napravim kapri tortu,i napokon evo je, onako kako je ja vdim , po mom ukusu. Gledajući i čitajući sve te recepte i nakon razgovora sa mojom fb prijateljicom Dušica Stefanovic koja pravi fantastične torte, a čije prelepe kreacije možete pogledati na fb stranici Torte Helena, odlučila sam smućkati nešto sama Dušicu sam pitala da mi kaže po kom receptu je ona pravi, i tako čitajući recept, rešim da je umesim ,onako po mom guštu, i mogu vam reći da sam prezadovoljna tortom. Pre svega konstitucijom korica, a naročito ukusom njenog fila koji sam radila sa mascarpone sirom
Autor recepta : Sunčica Stanković
Recept sam realizovala od sledećih sastojaka:
Za korice:
5 belanaca
7 , 1/2 supenih kašika šećera
10 supenih kašika hlebnih prezli
1 supena kašika brašna
6 gr praška za pecivo
Ja sam umesila 3 korice, a vi možete ili više ili manje, kako vam je volja
Za fil:
15 žumanaca
8 supenih kašika šećera
500gr mascarpone sira
2 supene kašike šećera
50 ml bademovog mleka
18 kašika mlevenih lešnika
200 gr putera+ 2 supene kašike šećera
Za čokoladni preliv:
130 gr čokolade
30 gr putera
20 ml bademovog mleka
I naravno, crvenog voća, količinu odredite po vašoj želji
Ja sam u crveno voće umešala malo pekmeza od šipaka, nisam htela da pravim želatinastu masu od voća.
Priprema korica :
Plek u kome ćete peći tortu podmažite uljem, te blago posipajte šećerom
Uključite rernu da se zagreva na 250 stepeni
Odvojite belanca od žumanaca, belanca umutite penasto, zatim postepeno krenite da dodajete šećera, kašiku po kašiku, kada belanca budu čvrsto umućena, dodajte prošle, sjediniti ih sa šumom mešajući pažljivo da šam ne spadne, zatim masu izručiti u ples , te pecite koru na 230 stepeni oko 20-tak minuta.
Priprema fila:
Žumanca umutite penasto sa 8 kašika šećera, kada budu potpuno umućena, mućenje žumanaca nastavite još dobrih 5 minuta na pari, eatim ih sklonite sa pare i ostavite sa strane , da se malo prohlade a zatim u frižider. Umutite penasto puter sa 2 kašije šećera, zatim umutite mascarpone penasto sa 2 kašike šećera, postepeno dodajući bademovo mleko. Kada bude umućen , dodajte postepeno umućena žumanca, uz dalje mućenje, kada se dobro sjedine dodajte mlevenog lešnika. Fil ostavite u frižideru dok napravite preliv od čokolade
Stavite putera i čokolade da se lagano otapaju uz mešanje, kada se otope dodajte mleka, dobro ga sjedinite sa čokoladom mešajući žicom.
Tortu reðajte sledećim redosledom:
Kora – fil – crveno voće – čokoladni preliv- kora i tako do kraja, eatim tortu nafilujte sa strane i ujrasite po vašoj želji, ja sam je obložila belom čokoladom za modelovanje i ružama od fondana.
Recette :
Pour la dacquoise :
5 blancs d’oeufs
7 et 1/2 c.as de sucre semoule
10 c.as de chapelure
Pour la crème au mascarpone:
Fruits rouges (environ 250 gr)
15 jaunes d’oeufs
8c.as de sucre semoule
500 gr de mascarpone
2c.as de sucre semoule
50 ml de lait d’amandes
18 c.as de noisettes en poudre
200 gr de beurre +2c.as de sucre semoule
Pour le glaçage au chocolat :
130 gr de chocolat, 50% de cacao
30 gr de beurre
20 ml de lait d’amandes
Préparation de la dacquoise:
Melanger la chapelure et la levure chimique
Préchauffer le four à 250 degrés
Clarifier les jaunes d’oeufs des blancs
Mettre les blancs d’oeufs dans la cuve d’un robot, les faire monter, lorsqu’ils deviennent mousseux commencer à ajouter du sucre une cuillère par une sans cesser de monter, lorsqu’ils deviennent bien fermes, ajouter la chapelure, additionner avec les blancs, verser dans la plaque puis enfourner pendant 20 minutes à 230 degrés.
Pendant ce temps préparer la crème
Mettre dans la cuve d’un robot les jaunes, ajouter le sucre, puis les faire blanchir, lorsqu’il deviennent bien mousseux, continuer à les monter dans un bain-marie 5 minutes, puis les laisser refroidir dans un premier temps a température ambiante et puis au frigo.
Dans la cuve d’un robot mettre le beurre, ajouter 2 c.as de sucre, puis le battre , lorsqu’il devient bien crémeux arrêter le robot, puis mettre au frigo.
Mettre dans la cuve d’un robot le mascarpone, ajouter 2 c.as de sucre, puis le battre en ajoutant progressivement du lait d’amandes, arrêter le robot et mettre lr mascarpone au frigo.
Melanger le mascarpone avec les jaunes à l’aide d’un fouet, puis ajouter le beurre, melanger, puis ajouter les noisettes en poudre. La crème est prête.
Faire fondre le chocolat avec du beurre dans une petite casserole , puis ajouter du lait, melanger énergiquement, puis retirer du gaz.
Montage du gâteau :
La dacquoise, -creme au mascarpone – fruits rouges – chocolat-la dacquoise -crème au mascarpone -fruits rouges -chocolat jusqu’à finition.
Draga Suncice, koja je to cokolada za modelovanje? Ima li jos neki naziv ili je to mozda beli ganache? Hvala, lijep pozdrav!
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Draga moja, to je čokolada koju još zovu chocolat plastique, bukvalni prevod : plastična čokolada – čokolada koja može da se oblikuje kao fondan zahvaljujući svojoj savitljivosti. Pozdrav, lep dan ti želim.
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Sad mi je jasno 😉 Hvala ❤️
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