Portokalopita c’est un désert grec à l’orange imbibée de sirop.Moi cette fois-ci je l’ai préparée aux citrons verts, à la poudre de caroube, arrosée à l’eau de roses.
Portokalopita je grčki desert koji se priprema od kora i preliva , na bazi narandža , natopljen šećernim sirupom. Ja sam ga ovog puta pripremila sa limetom , cimetom i rogačem te ga blago parfimisala ružinom vodicom. Mogu vam reći da je ovako pripremljen sve nas oduševio. Kiselkasti ukus limete se sasvim uklopio sa slatkim mirisom cimeta, dok joj je rogač dao jaku notu prisutnosti. Natopljena umereno slatkim šećernim sirupom iz koje se širi opojni miris ruže iz Damasta, dao je potpuni pogodak. Moj vam je savet da je što pre pripremite i uverite se i sami u specifični ukus i miris ovog kolača.
Recette :
Pate filo 500gr
3 citrons verts et zestes de citrons
4c.as de poudre d’amandes
2 c.as de poudre de caroube
Pour l’appareil :
5 oeufs entiers
1 verre de sucre semoule
1 verre de yaourt grec
1 verre d’huile de tournesol ( moi j’ai mis de l’huile de pépins de raisins)
1 verre de semoule de ble dur
11gr de levure chimique
Pour le sirop:
4 1/2verres d’eau
4 verres de sucre semoule
Jus de citrons 3
Pour parfumer : eau de roses
Préparation : D’abord faire le sirop
Dans une casserole verser l’eau, ajouter le sucre, mélanger à l’aide d’un fouet,ajouter les tranches de citron puis porter à ébullition en mélangeant de temps en temps. Lorsque le sirop bout, retirer du feu et réserver
Mélanger la semoule de blé dur , la cannelle avec la levure chimique , réserver.
Huiler la plaque.
Préchauffer le four à 250 degrés
Dans la cuve d’un robot mettre les oeufs,ajouter le sucre puis faire blanchir , ajouter le yaourt, la semoule de blé dur, mélanger, puis ajouter l’huile, bien mélanger, puis monter la portokalopita.
Disposer 4 feuilles de pâte filo sur le fond de la plaque en forme d’éventail, verser l’appareil dessus à l’aide d’une louche, parsemer les zestes de citrons, puis continuer avec d’autres feuilles , lorsque vous avez utilisé la moitié des feuilles de pâte filo , parsemer de poudre de caroube et de poudre d’amandes,puis continuer de la même façon jusqu’à épuisement de toutes les feuilles. Disperser dessus les tranches de citrons, puis enfourner pendant 25 minutes à 230 degrés. Une fois cuite, sortir la portokalopita, puis verser le sirop dessus , et mettre au frigo, et servir bien froide. Avant de la servir arroser légèrement la portokalopita d’eau de roses .
Attention !!
Le sirop doit être froid et la portokalopita chaude ou le contraire.
Recept :
500 gr tanjih kora
Sok od 3 limete i narendana kora
4 supene kašine bademovig brašna2
2 supene kašike rogača
Za preliv:
1 čaša kristal šećera
1 čaša grčkog jogurta
1 čaša ulja od semenki grožða
1 čaša pšeničnog griza
11 gr praška za pecivo
Za sirup vam je potrebno:
4,1/2 čaše vode
4 čaše kristal šećera
Sok od 2 limete
Priprema
Najpre skuvajte sirup , sipajte vodu u lončić, dodajte šećera, kriške isceðenog limuna, dobro promešajte ,te stavite da provri uz povremeno mešanje. Kada provri sklonite sa vatre.
Napomena!!
Na vrelu portokalopitu sipajte hladni sirup ili obrnuto
Uključite rernu da se zagreva na 250 stepeni
Premažite plek uljem
Pomešajte griz, cimet i prašak za pecivo
Jaja umutite penasto sa šećerom, zatim dodajte jogurta, griza, dobro promešajte i na kraju dodajte ulja, sjedinite smesu te krenite da reðate portokalopitu.
Po dnu pleka poreðajte 3 kore u obliku lepeze, posipajte uz pomoć kutlače preliv odozgo, tako nastavite do polovine utrošenih kora, zatim posipajte koru bademovim brašnom i rogačem i nastavite reðanje dok ne utrošite sve kore. Na zadnju koru poreðajte kolutove limuna, te stavite portokaloputu da se peče na 230 ℃ oko 25 minuta. Kada bude pečena prelijte je sirupom , te je istavite da se dobri ohladi u frižideru i pre služenja posipajte je ružinom vodicom, koja će dati posebnu notu ovom desertu.
Izgleda ukusno i sočno 🙂
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Baš je tako, rekla bih preukusno i sočno, pozdrav.
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C’est une jolie découverte pour moi.
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Merci, c’est gentil, c’est notre dessert préféré 😍
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