Confiture aux pommes caramelisées et à la patate douce – pekmez od karamelizovanih jabuka i batata

Un jour en rentrant du travailmon mari m’a ramené une cage en bois pleine de pommes et m’a dit : Regarde chérie, je t’ai rramené de belles pommes bio. J’étais très contente car j’avais tres envie de faire de la confiture depuis un certain temps. Je suis assez satisfaite de la consistance, du goût, de l’arome , tout est comme je l’avais envisagé. Et jaime surtout l’arome du caramel , le goût sucrée de la patate douce melangée à la cannelle et au geranium graveolens.

I tako jednog dana  dolazi moj muž sa posla, ulazi na vrata držeći u rukama punu gajbu jabuka, rumeno zlatnih, prošaranih zelenkastim nitima sa po kojom braonkastom pegicom, razbacanim čas na jednu, čas na drugu stranu , rumenih organskih  lepotica. I ni jednog trenutka se nisam dvoumila, znala sam odmah, biće to jedan od najukusnijih pekmeza koje sam do sada spremila. Sladunjavost narandžastog batata,  opojni miris karamela , pomešan sa suptilnom aromom cimeta, i reski dodir rosetle mu daju onu pravu notu zbog koje vam svesrdno preporučujem ovu mešavinu orijentalno istočnjačkih  dodira. Ne propustite priliku dok još ima ovog rajskog voća, pripremite ga što pre bićete prezadovoljni, verujte mi. I ne zaboravite, ne bacajte koru od jabuka ona će učiniti da vaš pekmez bude još ukusniji i slađi.  A kuća zamiriše toplinom  i dobro poznatim mirisom pečenih jabuka,  pošećerenim kristalno belim šećerom u prahu, pomešanim sa mirisom cimeta i vanile, i budi nostalgiju na dobra stara vremena.

Recette :

2, 800 gr de pommes 

900 gr de poires 

800 gr de patate douce 

350 gr d’épluchures  de pommes 

800 gr de sucre semoule

500 ml de jus de pommes 

Jus de 3 citrons bio

2c.ac de cannelle

2 c.as de vanille liquide

Quelques feuilles de pelargonium graveolens

Préparation :

Laver les légumes : les mettre dan un evier, ajouter de l’eau et 150 ml de vinaigre blanc, laisser réagir un quart d’heure, puis les éplucher. Enlever les pepins des poires et des pommes , puis couper les légumes en petits dés.  Dans une casserole mettre du sucre , la poser à  feu doux puis le caramel en tournant la  casserole de temps de temps, quand le caramel prend la couleur, verser le jus de pommes  progressivement  mais attention au éclaboussures !!!!!, laisser le caramel fondre  puis ajouter les  fruits, faire cuire la confiture  une heure à fou doux en mélangeant avec une cuillère en bois. À la fin de la cuisson il faut mélanger sans s’arrêter, mais attention au éclaboussures toujours. Vérifier la cuisson : passer la cuillere au fond de la casserole, si elle laisse une trace la confiture est cuite. Retirer la casserole du feu, ajouter de la canelle et de la vanille liquide, melanger et   laisser la confiture  refroidir un peu puis remplir vos bocaux en ajoutant les feuilles de pelargonium graveolens. Disposer vos bocaux dans un four préchauffé à 100 ℃ pendant 10 minutes, puis areter le four, laisser les bocaux dedans jusqu’à ce qu’ils soient devenus froid, sortir les bocaux, les fermer bien puis ranger  dans un endroit froid et sans lumière.
Attention :

A la fin de la cuisson il fautlanger la confiture sans s’arrêter mais attention elle « respire  » et fait des éclaboussures

Recept :

2, 800gr jabuka

900 gr krušaka

800 gr batata

700 gr kristal šećera

350 gr ljuštiraka od jabuka

500 ml soka od jabuka

Sok od 3 organska limuna

2 kafene kašičice cimeta

2 supene kašike tečne vanile

Priprema:

Voće oprati tako što ćete ga potopiti u hladnoj vodi u kojoj ste dodali 150 ml belog sirća. Ostavite ga u vodi 20 minuta, zatim ga izvadite , ostavite da se sacedi, zatim ga oljuštite, kruške i jabuke očistite od semenki, oljuštite ga i isecite na sitnije kocke. Stavite  šećera u šerpi te  ga stavite da se otapa na tihoj vatri, kada šećer dobije boju sipajte sok od jabuke( pazite da se ne izgorite jer ćete sipanjem soka na šećer stvoriti mehuriće koji prskaju na sve strane), pustite da se karamel otopi zagrevanjem te dodajte voće i pustite da se kuva na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje varjačom. Pri kraju kuvanja pekmeza pojaviće se mehurići koji « pućkaju » i prskaju na sve strane a naročito po vaši rukama, ali bez obzira na to moraćete neprestano mešati pekmez da ne zagori. Kuvajte ga oko sat vremena. Znaćete da je dobro kuvan ako varjačom povučete po dnu šerpe i  ostane trag. Sklonite šerpu od šporeta, dodajte cimeta i vanile, promešajte , pustite da se pekmez malo ohladi te ga sipajte u sterilisane i suve tegle, stavite po jedan list rozetle u svaku teglu napunite je do vrha, te stavite u rernu,   koju ste ukjlučili da se zagreva na 100~℃  na 10 minuta, zatim rernu isključite te ostavite tegle u njoj dok se rerna ne ohladi. Nakon toga izvadite tegle iz rerne ,dobro ih zatvorite , takoðe sterilisanim poklopcimai ostavite ih na tamnom i hladnom mestu. 

Napomena:

Za kuvanje pekmeza vam je potrebna poludublja , široka  šerpa sa velikim dnom, tako će se pekmez brže skuvati.

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