Comme chaque année pour le St Patron de la famille j’ai fait mes gâteaux végétariens. Nous célébrons le saint patron de la famille deux fois dans l’année, la premiere fois c’est une en automne et là on prépare les repas et les gateaux sans produits issus d’origine animale.
Kao i svake godine i ove godine smo slavili našu jesenju slavu Sv Géorgie . Mada se slava ne pada u posne dane mi, u našoj porodici, je slavimo kao posnu. Tako su činili preci mog muža, njegov čukundeda, pradeda deda, otac, tako i mi. Evo mog malog asortimana kolača koje sam pripremila. Mada, kada krenem da ih pravim ja ne znam da se zaustavim, ima toliko tih kolača koji su moji favoriti i čim završim jednu vrstu ja bih da pravim drugu i na kraju se nađem sa hrpom kolača u kući koje posle nutkam svima redom, raznosim po komšiluku, nosim mom optičaru, doktorki, ne znam šta ću sa njima, šta da radim kada obožavam da ih mesim😘 Htela sam ja još i bajaderu , moj omiljeni kolač da napravim, ali mi ne dadoše😍. Nemoj molim te više mama kaže moja Jelena, bajaderu ćemo zajedno praviti neki drugi dan, samo ti i ja, obećavam ti🐼/i>
Recette pour la première gaufre :
2 feuilles de gaufres (dans magasin serbe – Globus)
250 gr de sucre roux
250 ml d’eau
250 gr de noix concassées
250 gr de figues séchées
150 gr de poudre d’amandes ou poudre de noisettes
Préparation :
Hacher des figues
Mettre un torchon mouillé sur la table, disposer la feuille de gaufre, puis la couvrir avec un deuxième torchon. Attention :
Mais pas longtemps , il faut que la feuille devienne pliable
Pendant ce temps préparer le fourage. Verser l’eau dans une casserole, ajouter du sucre puis porter à ébullition, en mélangeant de temps de temps, laisser bouillir 3-4 minutes puis ajouter des noix , des figues, mélanger à l’aide d’une cuillère en bois, retire du gaz, ajouter la poudre d’amandes, mélanger. Répartir le fourage sur la feuille de gaufre, étaler à l’aide d’une spatule, disposer les pruneaux au bord de la feuille , rouler la puis laisser la gaufre à température ambiante à sècher
Pour la deuxième gaufre :
Humidifier la feuille de la même manière
1 feuille de gaufre
150 gr de margarine d’olives chez naturalia
4c.as de sucre glace
100 gr de poudre d’amandes
150 gr de chapelure de pain
Graines de lin, sésame,de chanavre et de goji ( en tout 150gr)
Préparation :
Monter le beurre et le sucre à l’aide d’un batteur, arrêter le puis ajouter des graines, puis fourer la feuille de gaufre , rouler la puis laisser la à sécher à température ambiante.
Recept za prvu oblandu:
1 list oblande
200 ml vode
250gr žutog šećera
250 gr grubo mlevenih oraha
250 gr mlevenih smokava
150 gr bademovog brašna ili mlevenih oraha ili mlevenih lešnika
Nekoliko suvih šljiva
Priprema:
List oblande navlažite pre premazivanja na sledeći način:
Navlažite jednu čistu krpu, stavite je na sto zatim stavite oblabdu na nju, te je pokrijte drugom vlažnom krpom. Napomena: Ne držite dugo pod vlažnom krpom jer će biti previše mokra, doboljno je da bude samo savitljiva.
Sipajte vodu u šerpi , dodajte šećera, zagrejte smesu do ključanja, pustite da vri nekoliko minuta zatim dodajte orahe, smokve, dobro umešajte smesu, sklonite sa vatre , te dodajte bademovo brašno, umešajte i njega u smesu i nakon toga je nanesite na list oblande, poređajte šljive po dužini, urolajte oblandu, te je ostavite na sobnoj temperaturi da se masa stegne i oblanda osuši.
Za drugu rolovanu oblandu vam je potrebno:
1 list oblande
150 gr margarina od maslina
4 supene kašike šećera u prahu
100 grbademovog brašna
150 gr hlebnih prezli
Semenke lana,susama, konoplja i goji( goži ploda , ukupno oko 150gr)
Priprema:
List oblande navlažiti na isti način
Umutite margarin sa šećerom, dodajte ostale sastojke, dobro umešajte, nafilujte oblandu, urolajte je , te je ostavite na sobnoj temperaturi da se osuši.
Recette d’abricots en pâte :
500gr de farine T 45 + 1 cas de farine de blé T45
1 sachet de levure chimique
200 gr margarine d’olives
200 ml d’eau gazeuse
50 ml de jus de abricots
Pour le fourage:
Miettes d’abricots
4 c.as de confiture d’abricots
Pour le colorant : la couleur alimentaire
Sucre semoule pour les enrober
Préparation :
Dans un saladier verser l’eau gazeuse et du jus, ajouter la levure chimique et 1 c.as de la farine, mélanger puis laisser agir, réserver .
Mettre dans un saladier la farine, du beurre, ajouter la préparation de la levure chimique , pétrir la pâte à la main en formant une boule. Façonner des petites boules, en forme de noisettes, disposer les sur la plaque puis les faire cuir a 230 ℃. Une fois cuites laisser les boules tiédir puis à l’aide d’un couteau vider la mie , reserver la. Dans un saladier mélanger les miettes avec la confiture, fourer chaque boules, coler les deux puis passer chaque abricots dans la couleur, disposer les sur papier absorbant, puis passer le dans du sucre semoule.
Recept za breskvice:
500 gr pšeničnog brašna T 45 + 1 supena kašika brašna T45
100 gr kristal šećera
200 gr margarina od maslina
1 većica praška za pecivo
200 ml gazirane vode
50 ml soka od kajsija
Fil za punjenje breskvica:
Mrvice od izdubljenih breskvica
4 supene kašike pekmeza od kajsija
Prehrambena boja kojom ćete bojiti breskve
Kristal šećer za valjanje breskvica
Priprema:
U posudi sipajte gaziranu vodu i sok, dodajte pr za pecivo i 1 kašiku brašna, razmutite dobro žicom te ostavite sa strane. Mkserom umutite penasto margarin sa šećerom, zatim dodajte brašna, smesu sa pr za pecivo, te zamesite testo rukama oblikujući ga u loptu. Od ukupne mase testa odvajajte male loptice veličine zrna lešnika, ređajte ih u plek te ih stavite da se peku na 250℃ u već zagrejanoj rerni. Kada budu pečene, ostavite ih da se prohlade te oštrim nožem izdubite sredinu kuglice čvrsto držeći kuglice sa strane da se nebi polomile .Sve te mrvice stavite u činiju dodajte pekmeza od kajsije, sjedinite, te tom smesom filujte svaku izdubljenu polovinu breskvice, spojite ih i svaku breskvicu umočite u rastvor sa bojom, ostavite je na ubrus da se malčice sacedi i nakon toga je uvaljajte u kristal šećer.
Recette pour des boulettes à la rhum :
200 gr de biscuits hachés végétal
150 gr de poudre d’amandes
250 gr de noix broyées
100 gr de chapelure de pain
100 ml de rhum
150 gr de raisins secs
2c.as de cacao
3c.s de huile de coco
40 ml de jus d’oranges
Recept za kuglice sa rumom:
200 gr ml keksa ( posnog)
150 gr bademovig brašna
150 gr oraha
100 gr šećera u prahu
100 gr hlebnih prezli
100 ml ruma
150 gr suvog grožđa
2 supene kašike kakaa
3 supene kašike kokosovog ulja
40 ml soka od narandže
Priprema:
Suvo grožđe potopiti u rumu da nabubri
Ostale suve sastojke staviti u činiju, umešajte ih, zatim dodajte ulje, sok, rum i grožđe, sjedinite smesu , oblikujte je u kuglice, te ih ostavite da se suše na sobnoj temperaturi.
Recette pour raffaello à la bananes :
3 bananes bien mûres
10 gr de sucre glace
100 gr de biscuits hachés végétal
150 gr de noix de coco + 100 gr de noix de coco
Préparation :
Écraser les bananes à l’aide d’une fourchette, ajouter du sucre, du biscuit et de la noix de coco, mélanger, puis façonner les boules et passer chaque boules dans de la noix de coco.
Recept za rafaelo kuglice od banana:
3 dobro zrele banane
100 gr šećera u prahu
100 gr mlevenog posnog keksa
10.0 gr kokosovog brašna + 100 gr kokosovog brašna za valjanje kuglica
Priprema :
Izgnječite banane viljuškom, dodajte šećera, keksa, kokosa, dobro sjedinite smesu rukama, oblikujte kuglice, uvaljajte ih u kokosovo brašno, te ih ostavite na sobnoj temperaturi da se osuše.
Recette roulé aux sésame :
500gr de ratluk aux noix( magasin turc)
400 gr de sésame
1c.as de l’huile de coco
100 gr de graines de chia
Préparation :
Couper du ratluk en petits dès puis les mettre dans un saladier . Faire griller les graines de sésame dans une poêle à feu doux en mélangeant de temps de temps , puis les verser dans le saladier , mélanger la préparation à la main en formant une boule, puis débarrasser la préparation sur un papier à cuisson , couvrir avec un autre papier, puis étaler la à l’aide d’un rouleau, disposer au bord du roulé des abricots secs, rouler la dans du papier à cuisson, fermer de chaque côté, puis laisser à sécher
Recept za rolat od susama :
500 gr ratluka sa orahom
400 gr susama
100 gr čia semenki
1 supena kašika kokosovog ulja
Ratluk isecite na sitnije kockice, te ga stavite u dubljoj činiji i dodajte kokosovog ulja. Susam stavite u tiganj te ga na tihoj vatri propržite da dobije boju- porumeni, zatim ga sipajte u činiji sa ratlukom, izradite ga dobro rukama da masa postane kompaktna, i oblikujte je u loptu te je istresite je na pek papir, pokrijte je drugim pek papirom zatim oklagijom razvijte masu, sklonite papir koji je bio odozgo, poređajte suve breskve na ivici kore, urolajte je zajedno sa pek papirom ,( dnosno kada napravite rolat od susama obmotajte ga tim istim papirom , te ostavite rolat da se sjedini i osuši kako bi se lakše sekao.
Recette pour les gaufres :
2 feuilles de gaufres ( dans un magasin Serbe – Eurosoleil)
400 gr sucre roux
150 gr de huile de coco
200 ml jus d’ oranges
150 gr de noix concassées
150 gr d’arachides concassées
360 gr de biscuits hachés
Préparation :
Mettre dans un fait-tout du sucre puis le faire carameliser, sur feu doux, ajouter du jus mais attention aux éclaboussures, laisser le caramel fondre toujours à feu doux puis ajouter l’huile de coco, d’arachides, des noix et des biscuits, mélanger puis retirer le fait-tout de gaz, répartir la préparation sur la feuille de gaufre, bien étaler à l’aide d’une spatule, couvrir avec une deuxième feuille , faire la pression sur la feuille à la main puis mettre sur la feuille une planche à découper en bois. Laisser la gaufre refroidir à température ambiante, puis couper la lendemain.
Recept:
2 lista oblande koje sam isekla na pola
400 gr žutog šećera
150 gr kokosovog ulja
200 ml soka od narandži
150 gr grubo seckanih oraha
100 gr grubo seckanog kikirikija
360 gr mlevenog posnog keksa
Priprema:
Stavite šećera u šerpu sa širokim dnom da se otapa na tihoj vatri , kada se šećer karamelizuje sipajte sok ali pažljivo da se ne izgorite zbog reakcije toplo– hladno, pustite da se karamel otopi, kada se otopi dodajte kokosovog ulja, oraha, kikirikija, promešajte, zatim dodajte keksa sjedinite sa masom, zatim sklonite šerpu od šporeta i svu smesu sipajte na list oblande, dobro poravnajte špatulom, zatvorite je drugim listom oblande, pritisnite ga rukama da se prilepi zatim odozgo stavite tešku dasku za sečenje kako se list nebi odlepio. Neka tako prenoći te sutradan secite željene oblike oblande.
Fantasticno! Originalne kombinacije sastojaka, svaka cast na kreativnosti ❤️
J’aimeJ’aime
Hvala ti što si posvetila pažnju mojim kolačićima, drago mi je da su ovo kombinacije koje ti se dopadaju, a kreativnost je sastavni deo stanja moje ličnosti koje ispoljavam u zavisnosti od raspoloženja.😍
J’aimeAimé par 1 personne