Je fais souvent ce cake car c’est vraiment facile à faire, il ne vous faut pas beaucoup d’ingrédients, mais je vous garantie un arome inoubliable, toute votre maison sera parfumée à la cannelle et à ces fameuses 5 epices.
Ovo je jedan od kolača koje ja veoma često pravim, jer u potpunosti zadovoljava da tako kažem standarde jednog brzinski napravljenog kolača , sa veoma malo sastojaka koje uvek imate u vašem kredencu😘 Toliko je dobar da niko i neće primetiti da nema jaja. Tako je mekan i vazdušast sa neodoljivom aromom cimeta i ostalih začina, koja se širi celom kućom, tiho izlazi kroz prozore i vrata, vijuga celom avlijom i golica nozdrve gladnih prolaznika, koji nesvesno okreću glavu baš u tom pravcu , pitajući se : » Šta li to tako lepo miriše? »
Recette:
1 tasse à café de sucre roux
1, 1/2 tasse à café d’eau plate
100 ml d’huile de huile de pepins de raisins
2, 1/2 tasse à café de farine de blé
5 c.as de confiture de prunes
2c.ac de cannelle
1c.ac de 5 epices
1 sachet de levure chimique
1/2 c.ac de bicarbonate de sodium
Pour fourage :
5 c.as de confiture de abricots et melon( mélange)
Le glaçage au chocolat :
200 ml de crème fleurette 30% ( ou la crème fleurette de soja, pour le glaçage vege)
200 gr de chocolat 70% de cacao
2 c.as de huile de pépins de raisins
Préparation :
Huiler la plaque puis parsemer le fond de la plaque de sucre glace
Préchauffer le four à 250℃
Dans un saladier mélanger tous les ingrédients secs, ajouter la levure chimique, le bicarbonate de sodium , puis ajouter de l’eau, de l’huile , mélanger énergiquement à l’aide d’un fouet pour ne pas avoir de grumeaux de farine. Ajouter la confiture ,melanger et verser la préparation dans la plaque. Enfourner pendant 30 minutes à 200 ℃ .
Pendant ce temps préparer le glaçage
Mettre la crème fleurette dans une petite casserole puis porter à ébullition , verser la crème chaude sur le chocolat, ajouter d’huile , puis mélanger énergiquement à l’aide d’un fouet, laisser tiédir
Une fois le gâteau cuit, sortir la plaque du four et laisser tiédir, puis vider la plaque. Couper le cake en deux en longueur, tartiner la confiture puis fermer le. Verser le glaçage sur le gâteau à l’aide d’une louche en deux fois. Decorer le gâteau selon vôtre envie . Moi j’ai décoré mon gâteau avec du chocolat à modeler.
Recept:
1 šolja za kafu žutog šećera
1, 1/2 šolja za kafu obične vode
100 ml ulja od semenki grožđa
2, 1/2 šolje za kafu pšeničnog brašna
5 supenih kašika pekmeza od šljiva
2 kafene kašičice cimeta
1 kafena kašičica mešavine 5 začina( ovde , u Francuskoj , se koristi tzv začin :5 épices , ako ga kod nas nema možete ga sami napraviti mešajući sledeće začine: sečuanski biber, karanfilić, grčki komorač, zvezdasti anis i cimet
1/2 kafene kašičice sode bikarbone
Za filovanje:
5 supenih kašika pekmeza od kajsija i dinja( mešavina)
Za glasaže od čokolade:
200 ml tečne pavlake
200 gr crne čokolade 70% kakao
2 supe kašike ulja , od semenki grožđaa
Napomena: u pitanju je posni kejk a glasažu sam radila sa mlečnom pavlakom a vi , ako želite da bude i glasaž postan upotrebite pavlaku od soje ili ukrasite drugačije
Priprema:
U činiju stavite najpre suve sastojke,dodajte pr za pecivo, sodu bb, dobro izmešajte, zatim dodajte mokre sastojke i začine, energično umutite žicom da nebi bilo grudvica od bašna, zatim dodajte pekmeza, te izručiti masu u plek. Pecite kejk na 200℃ 30 minuta. Kada bude pečen izvadite plek iz rerne , ostavite da se porohladi, istresite kejk iz pleka, isecite ga na pola po dyžini, nafilujte ga pekmezom, prelihte odizgo glasaž malom kutlačom iz 3 puta.
Napomena:Obratite pažnju da glasaž dobro prianja i sa strane tako što ćete ga posipati po ivicama kejka.