Bonjour mes chers Aujourd’hui je vous présente un gâteau que j’ai fait le week-end dernier. Au départ je voulais faire un gâteau au chocolat, mais comme j’étais très très inspirée, mon gâteau au chocolat est devenu un gâteau -torta
Dobar dan dragi moji. Danas vam pišem recept za tortu koju sam pravila prošlog vikenda, a pošto je mom mužu sutra rođendan, odlučila sam da bude za njega, jeste da je malo više ženstvena, ali nema veze.Nije bitno šta je na krovu, važno je šta je u kući, zar ne🤔😘 .
U početku je to trebao da bude jedan sasvim običan kolač od čokolade., jer nisam baš neśto imala volje da se puno zadržavam u kuhinji. Međutim , kako sam baš bila inspirisana, i što se tiče sastojaka i dekoracije, dobila sam bogatu tortu, prebogatu ukusom i aromom, i šta da vam kažem : « ružno pače se pretvorilo u lepoticu »😘😃, bar ja tako mislim😘, a vi , kako vam se čini🤔
Recette pour le biscuit :
350 gr de gaufres aux noisettes
60 ml de jus de mangues
10 c.ac de poudre de capuccino
Recette de la génoise :
6 oeufs
200 gr de sucre semoule
100 gr de farine complète
1/2c.ac de la levure chimique
8 c.ac de poudre de capuccino
190 gr de beurre fondu
210 gr de chocolat noir fondu
Recette la crème de glaçage :
200 ml de crème fleurette 30%
312 gr de chocolat noir
25 gr de beurre
Mascarpone 400 gr + 4 c.as de sucre semoule
100 ml de la crème fleurette
6 c.as de poudre de capuccino
Recette de la nougatine:
300 gr de sucre semoule
100 gr de noisettes grillées
Préparation :
En premier il faut préparer la nougatine
Disposer les noisettes sur un papier de cuisson , puis fare le caramel à sec
Mettre du sucre dans une casserole puis faire du caramel foncé ,à feu doux termostat 2, lorsque le caramel commencer à se former ,faire des cercles avec la casserole, pour decoler le rest de soucre, puis verser également sur les noisettes , laisser, que ça bloque, casser les en dés , puis les faire passer au hachoir , réserver
Préparation de la croute :
Couper les gaufres en dés, les faire passer au hachoir, mettre les dans un saladier, ajouter un peu de nougatine, puis ajouter le poudre de capuccino, le jus de mangues, mélanger à la main puis étaler dans un cercle de 28cm , garder dans le frigo
Préchauffez le four à 250 ℃
Dans un saladier mélanger la farine , du capuccino, et du la levure chimique, réserver
Mettre dans un saladier du beurre et du chocolat , les faire fondre soit sur le feu ou dans un micro-ondes,(40 secondes), réserver
Huilé la plaque, parsemer légèrement de la sucre semoule
Mettre dans un saladier les oeufs, ajouter du sucre, les faire blanchir, à la vitesse 5, arrêter le batteur puis ajouter le mélange de la farine, mélanger délicatement avec un fouet, puis ajouter du beurre et du chocolat, mélanger délicatement, verser la préparation dans la plaque, enfourner à 200℃ pendant 15 -20 minutes. L‘astuce de ma grand-mère🤔 : Pour être sûr à 100 % 😘 pour la cuisson de la génoise : si elle fait un petit espace entre les parois de plaque, elle est cuite.
Une fois cuite, sortir du four, laisser refroidir, puis débarrasser sur un plateau
Préparation de la crème de glaçage :
On commence par la préparation de le ganache
Couper le chocolat en dés, puis mettre dans un saladier
Verser la crème fleurette dans une petite casserole , faire frémir , en mélangeant de temps de temps. Attention!!! Il faut pas laisser bouillir!!! Verser la crème fleurette sur du chocolat, ajouter du beurre, mélanger énergiquement au fouet, lorsqu’elle devient épaisse, arrêter, puis laisser refroidir, réserver.
Dans un saladier mettre du mascarpone, ajouter du sucre, et du la crème fleurette, les monter au batteur, à la vitesse 5, ajouter de la poudre de capuccino, mélanger au fouet, puis ajouter la ganache, une cuillère par cuillère , en mélangeant à l’aide d’un fouet , jusqu’à obtention d’une crème bien homogène. Attention! Ne mélanger pas si la ganache est encore chaude!!!
Montage de gâteau :
Couper la génoise en deux
Etaler la crème de glaçage sur la croûte, parsemer la nougatine, disposer la génoise, étaler la crème, parsemer la nougatine, disposer la génoise, puis étaler la crème sûr la surface et puis sur l’extérieur du gâteau , décorez selon vos envies.
Recept za koricu– prvi sloj torte:
350 gr napolitanke od lešnika
60 ml soka od manga( ili bilo kog drugog)
10 kafenih kašičica praha kapućino
Autor recepta: Sunčica Stanković
Recept za koricu od jaja:
6 jajeta
200 gr šećera
100 gr integralnog brašna
8 kafenih kašičica praha za kapućino
1/2kafene kašičice praška za pecivo
190 gr otopljenog putera
210 gr crne nestle čokolade 70 % kakao
Recept za nugatine – grilijaž:
300 gr kristal šećera
100 gr pečenih lešnika
Recept za ganaš fil kremu:
200 ml tečne pavlake
312 gr crne nestle čokolade , 70% kakao
25 gr omekšalog puteta
350 gr mascarpone sira + 4 supene kašike kristal šećera + 6 kafenih kašičica praha za kapućino
Priprema :
Najpre pripremite nugatin – grilijaž
Pečene lešnike rasporedite po pek papiru
Stavite šećer u šerpicu da se lagano otapa na tihoj vatri, povremeno okrenite šerpicu s’leva na desno, da bi se šećer ravnomerno pretvarao u karamel, kada dobije tamnu boju sipajte direktno po lešnicima te ostavite da se stegne, zatim ga sameljite na krupnije u secku, sačuvajte ga.
Priprema prve korice:
Napolitanku iisecite na manje komade, te je sameljite u secku, stavite u činiji, dodajte malo grilijaža, praha za kapućino, soka dobro sjedinite rukama, te sipajte u plek bez dna , koji ste postavili na pek papiru, sipajte smesu, poravnajte podjednako, te stavite u frižideru.
Uključite rernu da se zagreva na 250℃
Podmažite plek uljem, posipajte ležerno kristal šećerom
Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prahom za kapućino -sačuvajte sa strane
Jaja stavite u činiji, dodajte šećera, umutite penasto, dodajte brašna, sjedinite delikatno sa smesom ,žicom za m7ćenje, zatim dodajte čokolade i putera , sjedinite žicom, sipajte slesu u plek , te pecite na 200℃ 15-20 minuta.
Savet za početnike što se tiče pečenja korice:
Kada se korica odvoji od stranica pleka, sto posto je pečena.
Pečenu koricu izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi te je izvadite iz pleka.
Za to vreme pripremite ganaš fil:
Sipajte pavlaku u šerpicu, te je zagrejite do vrenja. Pazite da ne provri, jer neće valjati!!! Sipajte je preko čokolade,dodajte putera, i energično umešajte žicom za mućenje, da smesa bude ujednačena, ostavite sa strane da se ohladi.
Stavite maskarpone u dubljoj činiji, dodajte pavlake i šećera, te umutite penasto, zatim dodajte kapućino prah. Kada se ganaš ohladi, dodajite postepeno kašiku po kašiku u umućeni maskarpone, te ih sjedinite , muteći mikserom.
Montaža torte:
Isecite koricu koju ste napravili od jaja na dva dela, na prvu koricu premažite fil, posipajte grilijaž, zatim stavite drugu koricu – premažite filom – grilijaž – treća korica, nafilujte je filom odozgo i da strane, te je dekorišite po vašoj volji. I javite mi vaše utiske, očekujem da čujem kako vam se dopala torta🤔😘😍
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