Cookies , les célèbres petits gâteaux, sont des petits biscuits secs, ronds, aux pépites de chocolat , originaire des Etas-Unis. Ils ont été inventé par un jeune couple d’aubergistes Kenneth et Ruth Graves Wakefield en 1930. Pour faire séduire leur clientèle , Ruth invente une nouvelle recette de gâteaux en mélangeant des morceaux de chocolat Nestlé à sa pâte . Les morceaux de chocolat n’ayant pas fondu , sont en réalité la star d’une nouvelle recette. De délicieux biscuits qu’on peut manger à n’importequel moment avec un café ou un thé, thé au lait ou tout simplement comme un simple dessert. La recette j’ai trouve sur Journal des femmes
Cookies , poznati americki kolacici, su mali okrugli biskviti , sa sitnim kockicama cokolade. Nastali su sasvim slucajno kao uostalom i vecina recepata , od strane mladog bracnog para, Kenneth i Ruth Graves Wakefields .Da bi odusevili svoje klijente , kao vlasnici hotela , Ruth smislja recept biskvita sa Nestle cokoladom , koja se nije otopila prilikom pecenja , i o tome obavestavaju firmu Nestle. Misleci da postoji neki problem sa cokoladom ,firma Nestle salje svog predstavnika i njihov susret se zavrsava tako sto se dogovaraju da firma Nestle moze da koristi njen recept pod uslovom da bude odstampan na ambalazi, kao i ime njihovog hotela, uz dogovor da ce je u buduce snabdevati mlecnom , Nestle cokoladom. Zaista lepa prica zar ne? A kolacici koji se mogu posluziti u bilo kom trenutku dana , jos lepsi i sladji , jednako dobar i za decu i odrasle , zadovoljice sve ukuse .Mozete ih servirati uz belu kafu , kafu ili jedan dobri topli caj sa ili bez mleka. Originalni recept se nalazi na : Journal des femmes
Recette :
2 oeufs
170 gr de sucre semoule
170 gr de beurre mou
300 gr de farine
200 gr de pépites de chocolat
2 cuilleres à soupe de vanille liquide
2 cuilleres à café de levure chimique
1 cuillere à café de sel
Pour les cookies aux chocolat blanc la recette est complétement pareil mais à la place de chocolat noir vous ajouter du chocolat blanc.
Réalisation:
Dans un saladier mélanger la farine avec du la levure chimique
Chemiser une plaque à papier de cuisson
Laisser ramolir le beurre à température ambiante. Malaxer- le avec du sucre, dans un saladier. Ajouter les oeufs , le sel ,mélanger à l’aide d’un fouet , verser progressivement la farine, la vanille et les pépites de chocolat, puis mélanger la préparation à la main. Laisser la préparation au frigo pendant 15 minutes pour faciliter le façonnage des boules de cookies.
Façonner des petites boules avec les mains, disposer les sur la plaque en laissent un peu de place entre chaque ,( car elles s’étaleront à la cuisson), étaler les en les appuyant dessus avec les doigts. Les faire cuire 10-15 minutes dans un four préchauffé à 200 degrés .
Attention: Il faut les sortir dès que les contours commencent à brunir.
Recept :
2 jajeta
170 gr kristal secera
170 gr putera sobne temperature
300 gr brasna
200 gr sitno seckane crne cokolade
2 supene kasike tecne vanile
2 kafene kasicice praska za pecivo
1 kafena kasicica soli
Reept za cookies sa belom cokoladom je potpuno isti , samo umesto crne , dodajte belu cokoladu.
Priprema:
u jednoj ciniji pomesajte brasna sa praskom za pecivo
Plek za pecenje oblozite pek papirom
Omeksali puter stavite u ciniju , dodajte secera i dobro ih sjedinite rukom, zatim dodajte jaja, soli , umutite smesu zicom za mucenje , zatim dodajite progresivno brasna , vanile , mesajuci smesu rukom , na kraju dodajte kockice cokolade , sjedinite ih sa smesom te je ostavite u frizideru na 15-tak minuta. nakon toga oblikujte male kuglice od testa rukama , stavite ih na plek vodeci racuna da ima mesta izmedju njih , jer se sire prilikom pecenja , zatim ih blago pritisnite prstima odozgo da biste formiraliokrugle biskvite . Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 do15 minuta.
NAPOMENA :
Nemojte da vas zavara njihova boja i pazite da vam se ne prepeku , kada konture biskvita pocinju da tamne oni su peceni.
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