Tulumba – tulumbe


Le tulumba est une pâtisserie traditionnelle commune aux peuples de l’ancien Empire Ottoman. On le trouve aussi en Turquie, Serbie, Bosnie, Croatie, Grèce, Macédoine, Bulgarie et Albanie (wikipedia). C’est un dessert très très populaire chez moi, dans mon pays-la Serbie, un dessert très, très calorique, mais, même si c’est comme ça on le prépare souvent car c’est un dessert que l’on adore. Pour moi, c’est un dessert qui me rappelle a mon enfance, ma grand-mère, ma mère, car je les imagine encore dans la cuisine préparer les tulumba. Il existe une recette unique, très populaire dans les Balkans, mais on peut dire que chaque femme a son secret, une petite touche personelle pour réussir sa recette, et chacune d’entre elles prétend avoir la meilleure recette. La pâte à tulumba ressemble a une pâte française, à celle de la pâte à choux, c’est comme un éclair non vitré et imbibé.

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Dobre stare tulumbe, kolači koji odolevaju vekovima, stolećima, ljudima i naravima, nema ko ih nije voleo, bar jednom probao i nakon toga nanovo im se vracao. Kolači našeg detinjstva, jednako dobri i na trpezi bogatog i siromaha, posluženi i u dobru i u zlu. Evo ih danas i kod nas,….. na devetom spratu jednog montrojskog oblakodera, pariskog predgradja široke avenije duboko zašle u obližnji park ,prekrivenog još usnulum vlatima modro- zelene trave dok tek raspukli cvetovi plavetnih ljubičica prekidaju belinu još po kojih visibaba. Sivilo nebeskog svoda bez ijednog oblačka, širi se velikim prostranstvom, duboko u šumi čuje se veseli cvrkut tek pridošlih ptica,isprekidan graktanjem neke crne vrane .Kvrgave grane umornih stabala iznurenih još usnulom zimom, skrivaju prvu jutarnju izmaglicu, praveći mesto nabreklim listovima. Pridošlo proleće, jos uvek se hvata u kostac sa hladnim jutrima, tražeci po nebeskim lavirintima pospane zrake sunca, rasipa se miris razbuktalog polena , ulazi kroz prozore našeg stana i vrcavo golica nase nozdrve, terajući nas na naizmenično kijanje. Ja sam htela da mesim tulumbe a ona je uporno htela njenu omiljenu tortu sa bananama,moja Jelena, iako ih obozava. Smejući se našim zadnjim tulumbama koje su na kraju ličile na mala raspukla burenca, nikako ne na njene preukusne tulumbe. Kada smo prekasno zaključile da je ipak krivo brasno, a ne nas dve, ali verujte mi na reč, zaista je tako bilo. Ne gledajući , uzele smo brašno u kome je već prašak za pecivo. Ja sam se smejala od srca njenim malim burencima govoreći joj kako joj sve ide od ruke tako dobro i da joj i kolači narastu i više nego što treba,iako ne voli baš puno da se bavi kuhinjom , a gotovo uvek se nadje , tu negde , u mojoj blizini , kada ja radim u kuhinji.

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Recette pour la pâte:
5 tasse à café de l’eau (1 tasse -200 ml)
2,½ tasse à café de huile de tournesol
7 tasse à café de farine de blé( 1tasse-120 gr)
½ càc de sel fin
½ càc de levure chimique
10 oeufs
Sirop de sucre:
1l de l’eau

800 gr de sucre semoule
2 citrons jaunes bio et 1 citron verte (jus et de cartie)
Pour la friture:
1l de huile de tournesole
la casserole assez profond

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Préparation:
préparer d’abord le sirop- verser d’eau et du sucre dans la casserole, ajouter le jus de citron et des cartier de citrons, puis les faire bouillir, en mélangeant. Une fois porté à ébullition, diminuer le feu puis faire bouillir le sirop une dizaine de minutes
Verser dans la casserole l’eau et l’huile, ajouter du sel , puis porter à ébullition. Une fois quand le mélange aura bout, diminuer le feu, puis verser la farine d’un coup, en remuant la pâte à l’aide d’une cuillère en bois, puis retirer la casserole du feu. La préparation doit former une boule, qui se détache des parois de la casserole. Mélanger la pâte afin que la chaleur de celle-ci dessèche la pâte. laisser la pâte refroidir, puis ajouter la levure chimique, ensuite commencer à ajouter des oeufs un par un et mélanger la pâte à l’aide d’un batteur jusqu’à ce que la pâte soit à nouveau homogène. Répéter l’opération pour le reste des oeufs. A l’aide d’une poche à douille, coucher la pâte en boudins de 4-5 cm dans l’huile bien chaude(couper les aux ciseaux) puis les faire frire de chaque côtés. Après les avoir sortis, disposer les dans une plaque assez profonde puis verser le sirop dessus. Laisser les tiédir puis garder les au frais jusqu’à lendemain. Il faut qu’ils soient bien froids.
Mon conseil:
Après les avoir sortis, disposer les tulumba sur un papier absorbant pour que le gras soit absorbé. Les disposer ensuite dans la plaque. Puis verser le sirop.


Recept:
5 kafenih solja vode ( 1 solja-200 ml)
2,½ kafene solje suncokretovog ulja
7 kafenih solja psenicnog brasna(1 solja -120 gr brasna)
½ kafene kasicice fine kuhinjske soli
½ kafene kasicice praska za pecivo
10 jajeta
Sirup:
1l vode

800gr kristal secera
2 organska limuna i 1 limeta
Za przenje:
1 l suncokretovog ulja
jedna dublja šerpa

Priprema:
sipajte vode i ulja u serpu,dodajte soli, te je stavite na sporet, na jakoj vatri da provri. Kada mesavina provri , smanjite temperaturu te dodajte brasna sipajuci ga odjednom i mesajuci ga u isto vreme ,drvenom varjacom,(testo ce prilikom mesanja formirati loptu), zatim sklonite serpu sa vatre , te je ostavite da se testo malo prohladi. Kada testo bude mlakododajte prasak za pecivo i pocnite sa dodavanjem jaja, tako sto cete dodavati jedno po jedno i izmedju svakog dodavanja masu dobro sjedinite mikserom.Testo za tulumbe nakon dodatog zadnjeg jajeta treba da bude homogeno i mekano.Uz pomoc spatule napunite poslasticarski fisek,u kome ste stavili siri nastavak za tulumbe, do pola testom, te testo istisnite u vrelo ulje, praveci tulumbe velicine 5-6 cm, koje cete prziti da porumene i sa jedne i sa druge strane,zatim ih redjati po pleku i preliti mlakim sirupom, dodajuci i kriske limuna. Nakon sto se prohlade ostavite ih da prenoće u frizideru i sluzite ih hladne.
Moj savet:
Nakon vadjenja tulumbi iz rerne ,poredjajte ih po ubrusu kako bi upio visak masnoce, te ih stavite po pleku i prelijte sirupom.

4 commentaires sur “Tulumba – tulumbe

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