Comme chaque année on a fêté l’anniversaire de notre petite Lena. Lena est la petite fille de mon frère. Elle adore la reine des neiges, et tout comme l’année dernière, cette année elle voulait encore un gateau inspiré de son personnage préféré. Elle a donc choisi une photo, sa maman a choisi le gateau, et moi je me suis mise au fourneaux. J’ai fait un gateau tout en chocolat!!!
Kao i prošle, i ove godine, naša mala Lenica je proslavila svoj rođendančić. Sećate se, prošle godine sam vam pričala o bjoj. Lenica je unuka mog brata od strica Dragana, što znači, i moja unukica .Nedavno, pred Lenin rođendan mi je stigla poruka od njene mame, u kojoj je između ostalog pisalo,i ovo: « Moja Lena i dalje obožava njenu Frozen, te i ove godine hoće svoju ljubimicu, na jednoj torti sa puno, punooo, čokolade, jel može tetka »? Naravno da može, kazala sam ja. Kada je već to tako , onda će se njena baka potruditi da joj ispuni željicu.Lena je odabrala sličicu njene ljubimice, mama imala divnu ideju kako bi torta izgledala , a baka se dala u smišljanje i idejno rešenje torte. Ako Lena hoće punoooo čokolade , mora tako i biti😍 I evo , kako je to izgledalo kada smo se nas tri udružile.
Recette de la genoise pour un gâteau de 22,5cm :
6 oeufs
200 gr de sucre semoule
140 gr de farine de blé t45
190 gr de beurre fondu
200 gr de chocolat Nestle
1/2c.ac de levure chimique
Recette pour la crème de fourrage:
500 ml de crème fleurette
260gr de chocolat noir Nestle
500 gr de fromage mascarpone
50 gr de sucre glace
200 gr de pépites croustillantes aux éclates de crépe dentelle, caramelle et chocolat au lait (en miettes)
Préparation:
Je vous conseille de préparer en premier la crème de fourrage
Casser le chocolat en petits morceaux, mettre dans un saladier assez profond, puis faire chauffer 300 ml de crème fleurette , lorsqu’elle commence à bouillir la verser sur le chocolat en mélangeant à l’aide d’un fouet. Il faut que la ganache soit bien lisse et compacte, laisser refroidir, en mélangeant de temps de temps.
Mettre le mascarpone dans un autre saladier, ajouter 200 ml de crème fleurette, puis monter à l’aide d’un batteur, puis incorporer la ganache en mélangeant à l’aide d’un fouet, ajouter le pépites croustillant aux éclats de crepe dentelle, mélanger, réserver au frigo.
Préparation de la génoise:
Dans un saladier faire fondre le chocolat et le beurre au micro-ondes, les mélanger à l’aide d’un fouet, puis reserver.
Dans un récipient melanger la farine et la levure chimique, rèserver.
Mettre les oeufs dans un saladier, ajouter du sucre, faire blanchire à l’aide d’un batteur, lorsqu’ils deviennent mousseux, ajouter le mélange de la levure et de la farine en la passant dans un tamis (je me sers d’une passoire), mélanger délicatement à l’aide d’un fouet, puis ajouter le mélange de beurre et de chocolat, mélanger à nouveau, puis vèrser la preparation dans une plaque, faire cuire à 230℃ , 15 -20 minutes,la chaleur tournante. Une fois cuite, sortir la plaque, laisser refroidir, sortir la génoise puis la couper en deux.
Faire une deuxième génoise de la même façon. C’est pas nécessaire si vous faites un petit gateau. Faite idem pour la crème de glaçage. Moi j’ai fait un gâteau pour 22 personnes.
Montage du gateau:
Remplir une poche à douille de crème et la mettre sur la première génoise ,parsemer des crepes gavottes, disposer la deuxieme sur la crème et remettre celle-ci sur le dessus, parssèmer les crepes et les bords (x4 ou x2 selon la hauteur souhaitée).
Recept za izradu korica:
6 jajeta
200 gr šećera
140 gr pšeničnog brašna t45
190 gr otopljenog putera
200 gr crne Nestle čokolade
1/2 kafene kašičice praška za pecivo
Recept za izradu kreme:
500 ml tečne pavlake
500 gr mascarpone sira
260 gr crne Nestle čokolade
50 gr šećera u prahu
200 gr hrskavih palačinaka sa lešnikom i karamelom, ( daju krckavu strukturu koricama), ne znam da li ima kod nas, ako nema, možete staviti grilijaš
Priprema:
Tortu pecite u pleku prečnika 22,5 cm ( torta je bila za 22 persone, vi možete smanjiti mere,naravno)
Uključite rernu da se zagreva na 250℃
Izlomite čokoladu na sitnije kocke,dodajte putera koga ste takođe usekli na ditnije kocke, te ih otopite u mikrotalasnoj, promešajte živom za mućenje da se sjedine, te ostavite sa strane.
U jednoj činiji pomešajte brašno sa praškom za pecivo
Stavite jaja u posudi , dodajte šećera, te ih penasto umutite mikserom, zatim dodajte brašna sa praškom za pecivo, tako što ćete ih prosejati u cediljki direktno u umućena jaja, lagano ih sjedinite žicom za mućenje, zatim dodajte puter i čokoladu, umešajte ih žicom za mućenje, te smesu sipajte u plek. Pecite koricu na 230℃ oko 15 minuta. Kada bude pečena , izvadite plek iz rerne, pustite da se korica prohladi, zatim je izvadite iz pleka , te je isecite na pola po dužini. Ja sam pekla dve ovakve korice, (vi možete i manje, zavisi od broja osoba).
Postupak pripreme kreme:
Stavite mascarpone u dublju posudu, sipajte 200 ml pavlake, te ga penasto umutite, te ostavite u frižideru dok spremate čokoladni ganaš
Čokoladu izlomite na sitnije kocke, te je stavite u činiju
Sipajte 300 ml pavlake u šerpicu , te stavite na tihoj vatri da se zagreva. U trenutku kada počne da vri, sipajte je preko čokolade , zatim je umutite žicom za mućenje da masa postane kompaktna, ostavite sa strane da se ohladi. Zatim sjedinite ganaš i umućeni mascarpone sir, mešajući mikserom, dodajte hrskave palačinke i sjedinite.
Montaža torte:
Stavite fil u poslastičarski špric sa ravnim nastavkom,koricu stavite u obruč za torte bez dna, stisnite fil debljine prsta, zatim posipajte grilijaš, stavite drugu koricu i tako do kraja , dok ne utrošite fil. Premažite i zadnju koru filom te ih ostavite u frižideru da se stegnu, nakon toga je dekorišite po želji. Ja sam je kao i što vidite , obložila fondanom.