Chez nous, dans notre famille, au mois de mars on a beaucoup de fêtes d’anniversaire, de baptêmes… Ça fait pas longtemps que nous avons fêté l’anniversaire de Lena, et quelques jours plus tard, le 20 mars c’est l’anniversaire de notre Dimitrije – surnommé par sa tante, ma fille Jelena, -Dima. Comme il aime beaucoup Mickey, il voulait un gateau inspiré de celui-ci. Sa maman a choisi l’arôme du gateau, lui , il a choisi la couleur,et moi j’ai inventé la recette spécialement pour lui. Il a beaucoup aimé son gâteau, surtout le personnage que j’ai fabriqué et s’est même exclamé : « Wow trop beau le gâteau! »
Kod nas, u našoj familiji su nekako svi važniji datumi smešteni u martu mesecu, i venčanja i rođenja i krštenja… Nedavno je bio Lenin rođendan, evo u sredu 20 marta, već smo proslavili Dimitrijev, i kao i Lenica i Dima je dobio svoju tortu. Dima je , nije što je naš, (kako ono kažu) , predivan mali dečak, koji tako ume da nas nasmeje do suza, svojim naivnim dečjim razmišljanjem i iskrenim pričama, mali šmeker, prava slika i prilika svog tate .😘Dima je unuk mog brata od strica , što znači i moj. Baka -tetka Sunčica, kako mene Dima zove, je osmislila tortu i za njega. Dima je odabrao da svog junaka Mickey Mouse ,vidi na plavo -žutoj kombinaciji boja, mama poželela kremasti ukus torte, a baka uživala u smušljanju recepta , koji će zadovoljiti njihove želje. I kada meni posle svega toga, Dima sasvim spontano upadne u naš telefonski razgovor i čujem ga kaže : » E, baba, bila mnogo lepa moja torta »!! I mi svi prasnemo u smeh oduševljenja, a ja se radujem do neba. Jer zadovoljiti čistu , dečiju dušu, želju i maštu, nije mala stvar, a u isto vreme, velika radost kojoj nema kraja. Recept na našem jeziku je skroz pri dnu😍😘
Recette pour réaliser les génoises:
Attention : J’ai fait un gâteau pour 32 personnes, dans une plaque de 24 cm.
J’ai fait une dacquoise aux noisettes grillées, de 8 blancs d’oeufs, puis j’ai coupé en deux en longeur, et :
Une dacquoise aux noisettes grossièrement broyées de 4 blancs d’oeufs
Une dacquoise aux biscuits broyés, puis j’ai coupé en deux en longueur.
La dacquoise aux noisettes grillées de:
8 blancs d’oeufs
8 c.ac de sucre semoule
4 c.as de farine de blé t45
6 c.as de noisettes
7 gr de levure chimique
La dacquoise aux bicuits petit beurre de 8 blancs d’oeufs:
8 blancs d’oeufs
8 c.as de sucre semoule
4 c.as de farine de blé t45
5 c.as de biscuits petit beurre
7 gr de levure chimique
La dacquoise aux noisettes grillées de 4 blancs d’oeufs, non coupée en deux:
4 blancs d’oeufs
4 c.as de sucre semoule
2 c.as de farine de blé t45
4 c.as de noisettes grillées
4 gr de levure chimique
6 -7 c.as de lait froid par génoise
pour les imbiber
Recette pour réaliser la crème aux jaunes d’oeufs:
20 jaunes d’oeufs
8 c.as de sucre semoule
8 c.as de biscuits broyés
Recette pour réaliser la crème au beurre:
330 gr de beurre + 8c.as de sucre semoule
Recette pour realiser la crème namelaka à ma façon:
10 gr de glucose ou miel
8 gr de gelatine en feuille
150 ml de lait
250 ml de crème fleurette
350 gr de couverture de chocolat blanc
Préparation:
En premier préparer la créme namelaka:
Mettre de couverture de chocolat blanc dans un saladier assez profond.
Tremper les feuilles de gelatine dans l’eau froide
Verser du lait dans une petite casserole, ajouter du glucose, puis portér á ébullition, en męlangeant, á l’aide d’un fouet, lorsqu’il bout, ajouter less feuilles de gélatines bien essorées, melanger, puis verser du lait sur le chocolat, puis melanger á l’aide d’un mixeur plongeant, lorsque la créme devient bien lisse et compacte, ajouter la creéme fleurette, puis melanger á l’aide du mixeur .Laisser la créme au frigos, pour qu’elle se bloque en mélangeant, de temps de temps.
Réalisation de la dacquoise aux noisettes:
Melanger la farine et la levure chimique dans un saladier.
Clarifier les oeufs
Mettre dans un saladier les blancs d’oeufs, les faire monter à l’aide d’un batteur, lorsqu’ils deviennent mousseux, commencer à ajouter du sucre semoule en l’ajoutant en plusieurs fois, realiser une meringue bien ferme, puis ajouter la farine et la levure chimique en les passant dans un tamis ( j’ utilise à la place du tamis une passoire), mélanger délicatement à l’aide d’une maryse, puis ajouter les noisettes, melanger, puis disposer la préparation dans une plaque chemisée de papier à cuisson. Enfourner dans un four prèchauffer à 230℃ pendant 15 minutes. Une fois cuite, sortir la plaque, laisser la dacquoise refroidir, puis la sortir de la plaque, la couper en deux, puis imbiber de lait, à l’aide d’une cuillère à soupe.
Faire de la même façon les autres dacquoises. Ne pas couper en deux la dacquoise de 4 blancs d’oeufs aux biscuits petit beurre, il faut qu’elle soit entière.
Préparation de la créme aux jaunes d’oeufs
Faire chauffer l’eau au bain-marie.
Dans un saladier mettre les jaunes d’oeufs,ajouter 4 c.as de sucre, les faire blanchir à l’aide d’un batteur, puis les faire cuire une dixaine de minutes en mélangeant pendant la cuisson à l’aide du batteur, puis retirer du bain- marie, les aisser refoidir à température ambiante.
Ensuite:
Mettre du beurre ramolie dans un saladier, ajouter 8 cuillères à soupe de sucre semoule, puis le fouetter pour en faire du beurre pomade.
Mélanger les jaunes d’oeufs en les ajoutant dans le beurre progressivement et en les mélangeant à l’aide d’un batteur, il faut que ça soit bien lisse, ajouter la crème namelaka, melanger toujours à l’aide du batteur, puis ajouter 8 c.as de biscuits broyés, mélanger tout ça à l’aide d’une maryse, et puis votre crème de glaçage est prête à être employée.
Montage du gateau:
Disposer la dacquoise aux noisettes dans un cercle en inox, sur un plateau, répartir la crème dessus à l’aide d’une poche à douille, puis répeter l’opération jusqu’à épuisement de la créme.Laisser le gâteau au frigo pour que la crème se bloque, décorer votre gâteau. Si vous voulez décorer le gâteau avec la pâte à sucre il faut que le gâteau soit sans relief, pour cela il faut faire une butter crème de:
210 gr de beurre ramoli
50 gr de sucre glace
150 gr de biscuits petit beurre broyés.
Fouetter le beurre avec du sucre pour avoir un beurre pomade, puis ajouter les biscuits, mélanger, puis glaçer le gâteau comme sur la photo.
Après chaque couche de crème j’ai parsemé di chocolat noir et blanc, coupé en petits dès, car sa mamam voulait commeça.
Autor recepta : Sunčica Stanković
Recept za koricu od lešnika , pod nazivom: dakuaz:
Ja sam pravila jednu dakuaz od lešnika od 8 belanaca koju sam isekla na pola i jednu dakuaz od lešnika od 4 belanaca koju nisam sekla na pola
Jednu dakuaz od 8 belanaca sa mlevenim keksom petite beurre koju sam isekla na pola
Sve dakuaz se nakon pečenja, dok su mlake, preliju hladnim mlekom. Predvidite 6 kašika po jednoj dakuaz
Plek je bio prečnika 24 cm , a torta je pravljena za 32 persone.
8 belanaca
8 supenih kašika kristal šećera
4 supene kašike pšeničnog brašna t45
6 supenih kašika krupnije mlevenog,
lešnika
7gr praška za pecivo
Recept za dakuaz od mlevenog keksa:
8 belanaca
8 supenih kašika kristal šećera
4 supene kašike pšeničnog brašna
5 supenih kašika mlevenog keksa
7gr praška za pecivo
Recept za dakuaz od 4 belanaca sa mlevenim lešnikom
4 belanaca
4 supene kašike kristal šećera
4 supene kašike krupnije mlevenog lešnika
2 supene kašike pšeničnog brašna
4 gr praška za pecivo
Recept za Namelaka kremu na moj način:
10 gr glukoze ili meda
8 lista želatina
150 ml mleka
250 ml tečne pavlake
350 gr bele , kuvertur čokolade
Recept za kremu od žumanaca:
20 žumanaca
8 supenih kašika kristal šećera
8 supenih kašika mlevenog keksa
Recept za kremu od putera:
330 gr otopljenog putera
4 supene kašike kristal šećera
Priprema dakuaz od mlevenog lešnika:
Najpre ispecite lešnik u terni , da dobije tsmno-braon boju, uz povremeno mešanje, na 240℃, kada se prohladi očistite gs od ljuspe i sameljite krupnije.
Odvojite belanca od žumanaca
Pomešajte u jednoj posudi brašno sa praškom za pecivo
Stsvite belanca u posudi , te ih penasto umutite mikserom, zatim postepeno dodajite šećera, muteći ih bez prekida. Kada dobijete čvrstu morang -šam dodajte brašna koje ćete prosejati direktno u umućena belanca ( ja san koristila cediljku umesto sita), zstim ga umešajte delikatno pomiću mariz( silikonske kašike), nskon toga dodajte lešnike, umešajte i njih, te smesu sipajte u plek, dobro poravnajte, lupite plek o sto da izađe vszduh, te pecite dskuaz na 230℃ dobrih 15 minuta. Kada bude pečena, izvadite plek iz rerne, ostavite dakuaz da se ohladi, nskon togs je izvadite je iz pleka, isecite na pola po dužini, te je posipajte mlekom.
Na isti način pripremite i ostale dakuaz.
Priprema Namelaka kreme:
Čokoladu stavite u dublju činiju
Potopite listove želatina u hladnoj vodi
Mleko sipajte u šerpicu, dodajte glukoze, te stavite da se zagreva uz povreneno mešanje žicom za mućenje, kada provri,dodajte dobro oceđene listove želatina, promešajte , te ga sipajte direktno na čokoladu, iz dva puta, između svakog sipanja umutite smesu štapnim mikserom, čokolada će na taj način početi polako da se zgušnjava, zstim dodajte tečne pavlake, te kremu opet umutite štapnim mikserom, nakon toga je ostavite u frižideru , da se stegne uz povremeno mešanje.
Priprema žute kreme:
Stavite vodu u dubljoj šerpi da provri
Umutite mikserom penasto , žumanca sa šećerom, zatim nastavite mućenje žumanaca u šerpi – na pari, dobrih 10 minuta, nakon toga ih sklonite od šerpe, te ih ostavite da se prohlade, za to vreme pripremite kremu od putera.
Umutite penasto puter sobne temperature sa kristal šćerom, zatim postepeno umešajte žutu kremu, mešajući mikserom, dodajte Namelaka kremu, sjedinite je sa smesom te dodajte mlevenog keksa, koga ćete sjediniti sa celokupmom smesom mešajući silikonskom kašikom. Sada je vaša krema spremna za filovanje torte.
Montaža torte:
Stavite prvu dakuaz, raporedite fil po njoj uz pomoć podlsstičardkog šprica da nastavkom, kao što vidite na slici, te postupak ponavljajte dok ne utrošite fil. Nafilujte tortu odozgo i sa strane, te je ostavite da se stegne u frižideru. Nakon toga je dekorišite.
Napomena:
Ja sam nakon svakog filovanja, fil posipala sitno seckanom crnom i belom, čokoladom, jer je to bila želja Dimine mame😘
Da torta ne bi imala neravnina prilikom oblaganja fondanom pre toga je obložite buter kremom od keksa, koju ja pripremam na ovaj način:
210 gr putera sobne temperature
50 gr šećera u prahu
150 gr mlevenog keksa
Priprema kreme od keksa:
Mikserom umutite penasto puter sa šećerom, zatim dodajte mlevenog keksa,sjedinite žicom za mućenje, te njome premažite celokupnu tortu, pomoću poslastičarske špatule, odozgo, sa strane, te je ostavite u frižideru, da se krema blokira . Ako se krema kojim slučajem lepi za špatulu, navlažite je pre svakog nanošenja kreme, hladnom vodom.
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