Petits pains aux herbes de Provence – Provansalske kiflice

C’est la quatrième fois que je les prépare en l’espace d’un mois, on les adore à la maison! Vous pouvez les préparer salés aux fromage féta, jambon, saumon fumé, tomate sechée,cnacki, ou sucré fourés à n’importe quelle confiture.

La pâte peut également vous servir à faire un bon petit pain ou une brioche aussi.

Recette:

1, 150 gr de farine de blé Juliette t45

3 oeufs entiers

250 ml d’huile de tournesol

250 ml de lait

30 ml de huile d’olives

250ml de crème fleurette

30 gr de levure fraîche boulangère

2c.ac de sucre de noix de coco

2c.ac de de sel fin

2c.ac d’herbes de Provence

Pour la garniture:

Fromage fêta – jambon de Paris ou , le fromage feta ou la confiture

La dorure:

1 oeuf entier

1jaunes d’oeufs

1 c.as de crème fraîche

Un peu de sucre roux

Preparation de la pâte:

Dans un saladier assez grand et profond verser le lait, l’huile de tournesol, le sucre, faire tiédir au micro-ondes puis ajouter la levure et la délayer – (la laisser enrober une quinzaine de minutes). Verser la farine dedans, ajouter les oeufs, le sel et la crème fleurette, les herbes de Provence, puis pétrir la pâte en formant une boule. Couvrir la pâte avec un torchon propre et la laisser pousser à température ambiante. Une fois poussée, la pétrir à nouveau, couvrir à nouveau avec le torchon et la laisser pousser de nouveau.

Débarasser la pâte sur un plan de travail légèrement fariné, former une boule, puis couper la pâte en paton petites boules (de taille d’une noix), puis les travailler au rouleau à pâtisserie pour les aplatir, les couper en lamelles jusqu’à la moitié de pâte, les garnir au fromage fêta, les rouler sur elles-mêmes, puis les disposer dans une plaque beurrée, les faire dorer, et les laisser pousser une dizaine de minutes, et les faire cuire à 250℃

Provansalske kiflice: mekane kao duša iznutra, prekrivene rumenom, hrskavom koricom, po kojoj gde, gde, izviri koja travčica mirišljavog provansalskog bilja, tek razbuđene Provanse, dok se razigrani talasi usnulog mora, miluju sa prvim zracima još sanjivog sunca.

Autor recepta za testo: Sunčica Stanković

Recept:

1, 150 gr pšeničnog brašna t45

30 gr svežeg pekarskog kvasca

3 cela jajeta

250 ml tečne pavlake

250 ml mleka

250 ml suncokretovog ulja

30 ml maslinovog devičanskog ulja

2 kašičica kokosovog šećera

2 kašičice kuhinjske soli

2 kašičice provansalskog začinskog bilja , koje možete napraviti i sami jer u sebi sadrži sledeće aromatične biljčice: ruzmarin, bosiljak, timijan, majoran i aromatičnu biljku ljutkastog ukusa: buču . Ja inače obožavam miris provansalskog bilja i šta god da spremam uvek ga dodam malčice😘😍

Preliv za premazivanje kiflica ( dorure- francuski naziv za preliv)

1 celo jaje

1 žumanac

1kašičica kisele pavlake

Na vrh kašičice braon kokosovog šećera

Za nadev : feta sir, šunka, sušeni paradajz, masline, dimljeni losos…, ili ih punite bilo kojim pekmezom, biće jednako ukusne

Priprema:

Sipajte u jednu manju posudu mleka, pavlake i ulja, te ih uugrejite da budu mlaki, dodajte šećera i kvasca, ssčeksjte da kvassc nadođe( nabubri), za to vreme stavite brašna u dubljoj vangli, napravite udubljenje po sredini, dodajte ležerno umućena jaja, soli i provsnsalskog bilja, te zamesite mekano testo, pokrijte ga čistom krpom i ostsvite da narste. Kada bzde nsraslo oremesite gs još jednom, nanovo pokrijte idtom krpom , te pustite da još jednom naraste. Naraslo testo istresite na radnu površinu koju ste ležerno posipali brašnom, oblikujte testo u veliku loptu, zatim odvojite male kuglice testa tako što ćete ga istiskivati između palca i kažiprsta ( zašto baš tako – najbrži i najjednostavniji način) , svaku kuglicu izvaljajte po dužini oklagijom, zasecite nožem za testo 3 – 4 trake počevši od sredine skroz do kraja, stavite nadev u ovom slučaju sir, urolajte kiflicu , stavite u plek koji ste premazali puterom, premažite ih prelivom, sačekajte koji trenutak da narastu, te ih pecite na 250 ℃ ,rerna sa ventilatorom, 15- tak minuta. Kada budu pečene izvadite ih iz rerne i što pre poslužite , jer su zaista neodoljivog ukusa i mirisa. Umesite ih što pre , jer ako samo jednom umešate prste u ovo testo prepuno arome , uvek ćete tražiti priliku da mu se još jednom vratite. Evo ja ih razvijam već 4 – ti put zaredom.

2 commentaires sur “Petits pains aux herbes de Provence – Provansalske kiflice

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