C’est la saison des pastèques, profitez-en pour préparer le « slatko » une spécialité de chez moi : la Serbie. Tous les ans en automne, on prépare la « zimnica » : on conserve les fruits et les légumes pour les consommer en hiver. C’est le cas pour le « slatko » de pastèque. On fait cuire la partie blanche de la pastèque dans un sirop (mélange de sucre et d’eau). Chez moi, dans mon pays, le « slatko » se sert aux invités qui entrent dans notre maison, c’est un geste qui symbolise la bienvenue. Et bien évidemment, vous pouvez vous aussi vous en servir, comme par exemple moi, le matin en prenant mon café.
C’est la saison de pastèque 🍉, profitez
Recette:
1,800gr de partie blanche de pastèque (coupée en petits cubes)
600ml d’eau
2kg de sucre semoule
2 citrons verts bio
Qqs feuilles de pelargonium graveolens
Préparation:
Laver et éplucher la partie blanche de la pastèque, puis séparer la chair de la peau, couper la peau en petits cubes. Laver et couper également le citron vert en rondelles.
Mettre dans une casserole les cubes de pastèque, verser de l’eau jusqu’en haut, porter à ébullition. Une fois que cela commence à bouillir, laisser cuire 2-3 minutes et renverser l’eau en gardant seulement les cubes de pastèque. Verser une nouvelle eau dans la casserole et faire la mėme chose ; répéter l’opération 9 fois.
Mettre du sucre dans une casserole, verser de l’eau puis mélanger à l’aide d’une cuillère en bois. Laisser le sucre fondre à feu doux en mélangeant de temps de temps, faire cuire jusqu’à l’obtention de petites boules (environ 15 minutes), puis ajouter les cubes de pastèque et faire cuire 25 minutes. Retirer la casserole du feu et la couvrir avec un torchon humide. Retirer le lendemain le torchon et remettre la casserole sur un feu doux, ajouter les rondelles de citron vert, et faire cuire le « slatko » encore 15 minutes. Retirer la casserole, la couvrir avec un torchon humide , puis laisser tiédir le « slatko », et enfin ajouter les feuilles de pelargonium graveolens. Mettre le « slatko » dans des bocaux bien propres et secs, les fermer avec des couvercles également propres et secs , et les garder surtout surtout dans un endroit à l’abri de la lumière du jour.
Kuvale su ga naše bake, pa i prabake, a nisu ga zaboravljale ni naše majke… Tako se tiho nametalo iz generacije u generaciju i neprimetno smeštalo po prepunim policama naših ostava, tamnih podruma prepunih tajni , punih mirisa uskislog grožđa spremnog da ga izgacaju do zadnje kapi soka snežno – bela stopala tek stasalih devojaka dok se izazivački šepurilo iznad škripavih ,starih ormara u kojima su se duboko skrivali već prvi sipci. A onda se u duhu sa nekim novim vremenima, u vrtlogu svakojakih zbivanja i novotarija, negde izgubilo, da bi se ponovo vratilo na velika vrata svetskih novotarija kao nešto novo, kao savet mladim domaćicama u poznatim svetskim žurnalima da se čak i kora od lubenice može jesti i da je ne treba bacati. I gle čuda: sladunjave , prozirne kockice, nestašno izviruju iz šećernog jezerca, blistave iskre popodnevnog sunca skakuću po njema, a rozetla miri po čitavoj kući, dok dobro staro slatko od lubenica, stupa još jednom, na velika vrata svetske gastronomske pozornice. Njihova je sezona, iskoristite to na najbolji mogući način : skuvajte najlepše slatko na svetu , slatko od lubenica koje budi uspomene i daleka sećanja😉 Smestite ih onako još mlake, na vaše , čipkom ukrašene stalaže u senci, pod prozorom, daleko od radoznalih pogleda i ručica , jer će se zasigurno pojaviti neki mali prstić Đura kao u onoj čuvenoj priči o prstiću Đuri i pekmezu, koji će poželeti da ga proba, te će nestati za tili čas. Verujte mi na reč😘
Autor recepta : Sunčica Stanković
Recept:
1, 800 gr kore od lubenice
2kg kristal šećera
600 ml hladne vode
2 organske limete
Nekoliko listića rozetle ( vrsta muškatle jakog mirisa, koja daje fantastičnu aromu bilo kojem slatku)
Priprema:
Dakle: nakon što ste uživali u preslatkoj lubenici oljuštite koru tankim nožem, isecite je na sitnije kockice, stavite ih u dublju šerpu , nalijte vode do vrha, te stavite na jakoj vatri da provri. Kada provri, pustite da vri 2-3 minuta,nakon toga izbacite vodu iz šerpe, te nanovo nalijte hladne vode pa postupak ponovite od 7 do 9puta. Naše prabake su praktikovale po 9 a ja sam se zadržala na 7 (htela sam neko svoje lično iskustvo)😘
Stavite šećera u dublju šerpu, nalijte onih 600 ml vode, promešajte drvenom varjačom , te stavite šerpu na tihu vatru da se śećer otapa i polako špinuje. Kada se šećer otopi, pojačajte vatru (srednja temperatura), da bi sirup provreo , kada budu počeli da se formiraju mali mehurići po površini, dodajte kockice lubenice , te kuvajte slatko dobrih 25 -30 minuta. Sklonite šerpu od vatre, pokrijte je vlažnom krpom ostavite da prenoći i sutradan nanovo stavite šerpu da se slatko kuva još 15 minuta, pri kraju dodajte kolutove limete, sklonite šerpu od vatre, pokrijte je vlažnom krpom , pustite da se slatko prohladi, zatim dodajte listove rozetle , te ga sipajte u čiste , dobro osušene tegle i dobro zatvorite čistim i suvim poklopcima , ostavite ih da u senci sunca i u tami špajza odmore bar nekoliko dana , pa uživajte u njihovom ukusu 🥰
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