Un jour, Natasha, une amie d’ enfance de ma fille Milena m’a envoyé un message en me demandant comment faire du caramel car elle en avait besoin pour faire le gâteau « tres leches » ; je lui ai expliqué et me suis dit « bah pourquoi je ferais pas moi aussi le même gâteau? »
Jedne večeri , Nataša, drugarica iz detinjstva , moje ćerke Milene , mi šalje poruku da bi želela umesiti kolač tri leće ali ,…. kako nije sigurna da će joj karamel uspeti jer ga do sada nije pravila, potražila je da joj objasnim kako ja to radim. Milena je snimala, ja pripremala a Nataša je imala direktan prenos pripreme karamela od početka do kraja. A onda , pošto u frižideru nismo imali kolače rekoh sebi :dade meni Nataša ideju, mogla bih ga i ja umesiti isti taj, i tako i bi😘 Inače kolač tri leće je tradicionalni kolač Latinske Amerike. Na internetu postoji toliko recepata a ja sam kao i po običaju smislila neku svoju verziju ovog kolača, vodeći računa o našim ukusima,…ne udaljavajući se puno od originalne verzije.
Recette pour la génoise:
10 oeufs
230 gr de sucre semoule
230 gr de farine de blé
40 gr de poudre de pouding dr Oetker à la vanille
100 ml de lait chaud
Recette d’imbibage:
760 ml de lait
380ml de lait concentré non sucré
100 ml de lait concentré sucré
200 ml de lait de coco
Recette du caramel :
200gr de sucre semoule
60 gr de beurre
250 -300 ml de crème fleurette
4cas de la créme fraiche
Qqs graines de sel himalayenne
Préparation:
Huiler la plaque, puis parsemer légèrement de sucre semoule
Préchauffer le four à 260 ℃
Mélanger dans un saladier la farine et la poudre de pouding
Mettre dans un saladier les oeufs , ajouter du sucre, les faire blanchir à l’aide d’un batteur, puis ajouter le mélange de la farine et du pouding, mélanger à l’aide de batteur ( vitesse 2), ajouter de lait, verser la préparation dans la plaque, enfourner pendant 25 minutes à 230 ℃
Pendant ce temps mélanger dans un saladier toutes les sortes de lait, puis préparer le caramel
Une fois cuite, sortir la génoise du four puis verser du lait par-dessus. Laisser la génoise complètement imbibée ,puis la mettre au frigo. Vous pourrez y mettre le caramel par-dessus au moment de servir le gâteau.
Préparation du caramel:
Mettre du sucre dans une petite casserole, puis faire chauffer sur feu doux (thermostat 2) retourner la casserole de temps en temps, puis attendre que le caramel brunisse. Quand il est bien doré ajouter le beurre, mélanger, retirer la casserole du feu , ajouter la crème fleurette ( attention au éclaboussures , remettre la casserole sur le et feu faire bouillir le caramel en mélangeant à l’aide d’un fouet, puis retirer la casserole, ajouter la crème fraiche, mélanger , puis laisser le caramel refroidir. Il va devenir épais.
Recept za koricu:
10 jajeta
230 gr kristal šećera
230 gr pšeničnog brašna
40 gr pudinga sa ukusom vanile
100 ml vrele vode
Recept za preliv:
760ml običnog mleka
380ml koncentrovanog nezaslađenog mleka
100 ml koncentrovanog zaslađenog mleka
200 ml kokosovog mleka
Recept za karamel:
200 gr kristal šećera
60 gr putera
250-300ml tečne neutralne pavlake
I ja sam dodala još 4 kašike kisele pavlake jer volim kiselkasti ukus karamela
Ako volite kombinaciju slatko-slanog, slobodno dodajte nekoliko zrnaca himalajske soli ili pak krupne morske…
Priprema korice:
Podmažite plek uljem ,pospite ležerno kristal šećerom
Pomešajte puding i brašno u jednoj činiji
Uključite rernu da se zagreva na 250℃
Umutite penasto jaja sa šećerom, mikserom, zatim dodajte mešavinu brašna i pudinga, sjedinite mikserom (brzina 2), zatim dodajte mleka, sjedinite žicom za mućenje, te sipajte smesu u plek. Pecite na 230℃ dobrih 25 minuta. Za to vreme pomešajte sve vrste mleka u dubljoj posudi i pripremite karamel.
Priprema karamela:
Stavite šećera u dublju šerpicu sa širim dnom na tihu vatru (termostat br 2), da se polako otapa i dobija finu karamel boju. Napomena: Šećer nikako nemojte mešati kašikom, nego šerpicu okrećite kružno s’vremena na vreme . Kada dobije karamel boju dodajte putera, promešajte žicom, (on će se brzo otopiti stvarajući sitne-male mehuriće), zatim šerpu sklonite od vatre sipajte pavlake(pazite da se ne opečete jer dolazi do burne reakcije). Vratite šerpicu na vatru , pustite da provri, mešajući karamel žicom, zatim ga sklonite od vatre dodajte slane pavlake, promešajte , te ostavite da se karamel ohladi. Hlađenjem će dostići željdnu gustinu. Kolač možete preliti odmah karamelom ili u momentu serviranja.
Prijatno vam bilo i obavezno mi javite vaše utiske.
Autor recepta: Sunčica Stanković
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