Tijan Provençal de legumes – provansalski tijan od povrća

Le tijan Provençal issu du grec ancien teganon : poêle – plat. Cuisine de la Provence mediterranéenne, traditionnellement, certains tians etaient réalisés à base de fromage au lait de chevre ( wikipedia). Le tijan de legumes est mon plat préferé, car il y a que des bons legumes dedans et en plus des legumes que j’adore. Un plat très gouteux, qu’on peut préparer en un clin d’oeil. Cette fois je les ai combiné avec du riz et des olives.

Recette:

180 gr de poireaux

1 gros oignon

1 gros oignon rouge

1petite aubergine

2 petites courgettes

1 grosse tomate

1 petit poivron rouge

1petit poivron verte

1 petit pouvron jaune

2 gousses d’ail

Olives vertes, noires

30 ml d’huile d’olive

200 ml de bouillon de poule

Sel, poivre

Herbes de Province

Moi j’ai mis un peu de riz cuit entre chaque couche de legumes.

Preparation:

Laver, eplucher, puis couper les legumes. Couper l’aubergine en petits dés et les courgettes en rondelles. La tomate en cartiers, les oignons en lamelles.Couper les poivrons en deux en longeur, puis en julienns. Couper le poireau en dés. Eplucher les gousses d’ail, puis les couper en petits dés.

Huiler la plaque, disposer les dés d’ aubergine, mettre un peu de poireau, disposer les rondelles d’oignons les unes a côté des autres en faisant un tour entre chaque rondelelle d’ oignons, puis mettre les julienns de poivron entre les oignons, parsemer de poireau, puis finir avec les rondelles de courgettes, et cartiers de tomate. Disposer dessus les olives, parssemer d’herbes de Province, dés d’ail, puis verser bouillon de poule. Enfourner à 250℃ quinzaine de minutes, pendant que les legumes cuisent.

Provansalski tijan potiče od starogrčke reči teganon – tiganj . Tradicionalno jelo mediteranske provansalske kuhinje koje se ne retko, nekada davno, pripremalo sa kozjim sirom.

Recept :

180 gr praziluka

1veći crni luk

1 veći ljubičasti luk

1 veći paradajz

1 plavi paradajz ( srednje veličine)

2 cukini (zelene tikvice)

1 crvena paprika ( srednje veličine)

1 zelena paprika

1 žuta paprika

2 češnja belog luka

30 ml maslinovog devićanskog ulja

Soli, bibera i provansalskog začinskog bilja po ukusu

Ja sam još dodala nekoliko crnih i zelenih maslina i kombinovala povrće sa malo barenog pirinča ( što nije obavezno u originzlnom receptu)

Za prelivanje tijana :

200 ml pilećeg ili kokošijeg bujona ( piletina kuvana u povrću kao što su : šargarepa, crni luk, praziluk, sitno seckani peršun, celer , lovoriv list, nekoliko listića bosiljka, zrnca bibera i ktupna morska so)

Ako ste rešili da tijan spremite u posnoj verziji preliv možete pripremiti sa malo vode i bio začina.

Priprema:

Ako koristite pirinač prethodno ga obarite u slanoj vodi ( razmera je 1:3 na 1 šolju pirinča 3 šolje vode).

Svo povrće operite, i secite. Plavi paradajz isecite na sitnije kockice bez ljuštenja. Tikvice na deblje režnjeve, takođe bez ljuštenja, paradajz na deblje kriške , papriku na pola po dužini zatim na žulijen( tanje śtapiće) Luk oljuštite operite i isecite na režnjeve. Beli luk oljuštite i isecite na sitnije kockice. Praziluk isecite na pola po dužini , zatim na sitnije kockice.

Sipajte maslinovog ulja u plek , stavite najpre plavi paradajz, zatim praziluk, režnjeve crnog i ljubičastog luka ,( jedan pored drugog, praveći krug) između njih paprike kombinujući boje , prazi luk, režnjeve tikvica , između njih kriške paradajza, te ređanje završite sa belim lukom, maslinama i provansalskim biljem, nalijte ga prelivom i pecite u zagrejanoj rerni na 250℃ , dok povrće ne bude kuvano i blago zapečeno.

Između svakog ređanja posolite i pobiberite tijan , ne previše jer ako ga prelivate bujonom biće dovoljno slan.

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