Gâteau carrés mousseaux, vous allez adorer. Il a eu beaucoup de succes à la maison.
Recette pour la génoise:
2 oeufs
120 gr de sucre roux
138 gr de farine de blé
20 gr de poudre de pudding dr oetker
20 gr de cacao
10 gr de la levure chimique
3 cas de la créme fraîche
150 ml de lait chaud
Recette pour la mousse au mascarpone:
200 gr chocolat noir
200 ml de crème fleurette
250 gr de fromage mascarpone +4 cas de sucre semoule
Recette pour le caramel:
100 gr de sucre semoule
30 gr de beurre
150 ml de crème fleurette
Préparation de la génoise:
D’abord vous allez mélanger dans un saladier la farine, le cacao, le puddinge et la levure chimique.
Huiler la plaque, (diametre 28cm) puis la parsemer légèrement de sucre roux
Faire chaufer le lait
Préchauffer le four à 250℃
Mettre les oeufs dans un saladier , ajouter du sucre, puis les faire blanchir, ajouter le mélange de la farine, de cacao,….bien incorporer á l’aide du batteur, ajouter la crème fraîche et le lait, mélanger à l’aide d’un fouet, vérser la preparation dans la plaque, enfourner à 180℃ pendant 25 minutes
Préparation de la mousse au mascarpone
Faire chaufer la crème fleurette, verser sur le chocolat, puis mélanger à l’aide d’un fouet, laisser refroidir en mélangeant de temps de temps.
Mettre dans un saladier le mascarpone, ajouter le sucre puis le faire monter, incorporer le chocolat. Puis les faire monter à l’aide du batteur cinque bonnes minutes.
Préparation du caramel:
Mettre dans une casserole le sucre, faire chaufer à feu doux jusqu’a obtention d’un caramel brun, ajouter du beurre, mélanger à l’aide d’un fouet, puis ajouter la crème fraîche, porter à ébullition en melangeant, retirer la casserole du feu, puis laisser refroidir.
Montage de gâteau:
Verser la moitié du caramel bien etalé, disposer la mousse , étaler également, disposer la deuxième génoise, disposer la mousse, étaler puis verser le caramel. Mettre le gâteau au frigo pour que ca bloque, puis couper le en carrés.
Auteure: Sunčica Stanković
Mousse kocke su lagani kolačići koji će vas oduševiti . Fantastičnog su ukusa a kombinacija čokolade, pavlake, karamela i maskarpone sira im daju posebnu aromu i svežinu.
Recept za koricu:
2 jajeta
120 gr braon šećera
138 gr pšeničnog brašna
20 gr pudinga od vanile
20 gr kakaa
10 gr praška za pecivo
3 kašike čvrste pavlake
150 ml vrelog mleka
Recept za mousse kremu:
200 gr crne čokolade
200 ml tečne pavlake
250 gr mascarpone sira + 4 kašike braon šećera
Recept za karamel:
100 gr kristal šećera
30 gr omekšalig putera
150 ml tečne pavlake
Priprema korice:
Najpre u jednoj činiji pomešajte brašna, pudinga,kakaa i praška za pecivo
Plek veličine 28cm, premažite uljem i ležerno posipajte braon šećerom
Uključite rernu da se zagreva na 250 ℃, dok mutite koru, a kada he stavite u rernu smanjute na 180 stepeni..
Stavite mleko da se zagreva
Jaja penasto umutiti sa šećerom, dodajte mešavinu brašna, pudings, kakaa i praška za pecivo, sjedinite mikserom, zatim dodajte pavlake i mleka, dobro sjedinite žicom , te smedu sipajte u plek i pecite kolač na 180℃ oko 25 minuta.
Napomena :
Smesa za koricu je malo ređa ali nakon pečenja bude odlična.
Priprema mousse kreme:
Maskarpone umutite penasto sa šećerom
Izlomite čokoladu na komadiće , te je stavite u dublju činiju, pavlaku zagrejite do vrenja i prelijte preko čokolade, dobro sjedinite žicom za mućenje, i ostavite u frižideru da se ohladi i stegne, nakon toga je dodajte u umućeni maskarpone te ih sjedinite mikserom muteći dobrih 5 minuta( što više mutite krema će biti penasta)
Priprema karamela:
Stavite šećera u šerpicu, pa na tihu vatru da se otapa da dobije finu karamel boju. Šećer nikako ne mešati nego s’vremena na vreme okretati šerpicu polukružno. Zatim dodajte putera, pustite da se otopi, zstim dodajte pavlake , te pustite da karamel provri uz neprestano mešanje, sklonite šerpicu da vatre i ostavite da se karamel ohladi i samim tim i zgusne.
Montaža kockica:
Ohlađenu koricu presecite na pola po dužini, premažite je karamelom , stavite mousse kremu, zatim drugu koricu, odozgo ostatak fila i na kraju karamel. Stavite kocke u frižideru da se kolač stegne i formira fini sloj moussa.
Autor: Sunčica Stanković
Ovo mi izgleda jako dobro 🙂
J’aimeJ’aime
Hvala
Kockice su zaista preukusne, ne previše slatke, penaste i pre svega lagane 😍😘
J’aimeJ’aime
Ukusno sam trebao napist 🙂
J’aimeJ’aime
Hvala Gorane. Drago mi je što pratite i cenite moj rad, to me neizmerno raduje.
J’aimeJ’aime