Confiture d’abricots et de poires-Pekmez od krušaka i kajsija

Recette :

2kg 600 gr d’abricots dénoyautés + 2kg de sucre semoule.

1kg 600 gr de poires épépinées + 1kg de sucre semoule.

Quelques feuilles de pelargonium graveolens.

Préparation:

Laver les poires et les abricots en les mettant dans l’eau, puis ajouter 3 c.a.s de soude de bicarbonate. Laisser les dans l’eau 30 minutes, les égoutter ensuite. Mettre les poires dans une casserole, parsemer du sucre, puis remettre les poires, parsemer du sucre jusqu’à épuisement des poires et du sucre. Fermer la casserole avec un film alimentaire puis mettre la casserole au frigo. Faire la même chose avec des abricots. Le lendemain, mettre les poires et les abricots dans une grande casserole, les mélanger, alumer le feu (thermostat 3), porter à ébullition en les mélangeant à l’aide d’une cuillère en bois, puis diminuer le feu (thermostat 2), et faire cuire la confiture 1 heures et 40 minutes en les mélangent sans arrêt. Arrêter le feu, puis laisser la casserole à tiédir en mélangeant la confiture de temps de temps. Lorsqu’elle devient tiède, mettre la confiture dans des bocaux bien propres et stérilisés, ajouter les feuilles de pelargonium graveolens, bien fermer les bocaux, puis les retourner de façon à ce que les couvercles soient la tête en bas. Gardez votre confiture à l’abri du soleil, dans des bocaux bien stérilisés, propres et secs.

Quelques conseils pour faire stériliser vos bocaux:

Mettre vos bocaux déjà lavés dans un four préchauffé à 100 degrés une dizaine de minutes ou bien trempez vos bocaux dans l’eau chaude, puis laisser les refroidir ou encore – mettre les boaux dans un lave vaisselle à 60 degrés.

Recept:

2 kg i 600 gr dobro zrelih i zdravih plodova kajsija odvojenih od koštica+2 kg šećera

1kg i 600 gr dobro zrelih i zdravih plodova krušaka +1kg šećera

Nekoliko listova rozetle

Priprema:

Kajsije oprati u hladnoj vodi sa dodatkom sode bikarbone… zrele i zdrave plodove kajsija stavite u dublji sud, prelijte hladnom vodom, dodajte 3 kašike sode bikarbone, te ih ostavite da odstoje nekih 20-tak minuta.. Procedite ih, odvojite od koštica, poređajte u šerpi u kojoj ćete kuvati pekmeza: red kajsija- red šećera… Pokrijte ih providnom folijom, te ih ostavite u frižideru da prenoće.. Na isti način oprati i kruške, odvojiti peteljke i semenke, isecite na manje komade, te ih složite u dubljoj posudi, red krušaka red šećera, pokriti providnom folijom, te ostavite u frižideru da prenoći.. Sutradan spojite kajsije i kruške,promešajte kako bi se sjedinile, stavite šerpu na ringli da voće provri (termostat) 3) »,uz povremeno mešanje, nakon toga smanjite temperaturu na 2, te kuvajte pekmez dobrih sat vremena i 40 minuta uz neprestano mešanje. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se pekmez ohladi uz povremeno mešanje. Mlak pekmez sipajte u čiste, tople, tegle koje ste zagrejali u rerni prilikom sterilizacije, i naravno, ne zaboravite listove rozetle… te ih zatvorite čistim, sterilisanim poklopcima, okrenite ih na dole i ostavite na hladnom i tamnom mestu..

Dobro odaberite mesto na kome ćete ih ostaviti, da ih ne pomerate do upotrebe..

Napomena:

Ako želite malo jaču aromu rozetle, protrljajte nežno listove rozetle u šakama, te ih stavite u pekmez.

Teglice dobro obrišite ubrusom da nema vode u njima, kako se pekmez ne bi ubuđao.

Sterilizaciju teglica možeete uraditi u rerni.. Dobro ih operite tečnošću za sudove, isperite, te ih stavite u rernu na 100 stepeni nekih 10-tak minuta

Drugi način sterilizacije je da ih poparite vrelom vodom, tako što ćete ih staviti u dubljoj posudi, preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoje dok se voda ne ohladi. Zatim ih dobro obrišite ubrusom

Najbrži i najlakši način je da steriluzaciju uradite u mašini za sudove, na 60 stepeni..

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