« Reforma torta », c’est un classique de la pâtisserie Serbe et aussi des pays des Balkans en général. C’est un gâteau qu’on aime beaucoup. Avec une génoise composée de blancs d’oeufs, de la farine et des noix grossièrement broyées, d’une crème gourmande et parfumée de rhum qui fond dans la bouche légèrement, tartiné avec la crème chantilly en poudre – ce classique aura forcément un succès chez vous.
Recette pour la dacquoise:
3×6 blancs d’oeufs + 3x pincée de sel fin
130 gr de sucre semoule
140 gr de noix broyées
3 cas de farine de blé
J’ai préparé 3 dacquoises
Recette pour la créme:
18 jaunes d’oeufs + 6 cas de sucre glace
400 gr de beurre
400 gr de chocolat – 70% de cacao
100 ml de rhum ambré
Pour couvrir le gâteau ef faire la décoration :
350 gr de crème chantilly en poudre. Pour faire monter la crème chantilly :
300 ml de lait froid
300 ml d’eau gazeuse
Préparation de la dacquoise:
Séparer les blancs d’oeufs des jaunes, mettre les blancs d’oeufs dans un saladier, ajouter une pincée de sel, faire mousser les blancs à l’aide de batteur, puis commencer à ajouter progressivement du sucre semoule. Lorsque les blancs sont bien fermés, cessez de fouetter, puis ajouter des noix et de la farine, mélanger à l’aide d’une marys, puis verser la préparation dans la plaque. Enfourner pendant 18 minutes dans un four traditionel à 230 degrés.
Préparation de la crème:
Faire chauffer de l’eau dans une casserole
Mettre les jaunes d’oeufs dans un saladier en plastique, puis les fouetter en ajoutant 6 cas de sucre glace à l’aide d’un batteur, continuer de monter en mettant le saladier sur la casserole avec l’eau bouillante, diminuer le feu thermostat 2,5 puis monter les jaunes – 10 minutes. Retirer les, réserver.
Monter la crème chantilly en ajoutant de l’eau et du lait à l’aide d’un batteur.
Laisser reposer du beurre à température ambiante pendant 1/2 heures. Fouetter le beurre jusqu’à obtention d’une pommade, puis ajouter progressivement les jaunes d’oeufs en fouettant à l’aide d’un batteur, puis ajouter du chocolat fondu, mélanger, la crème est prête.
Maintenant procéder au montage du gâteau:
La dacquoise-crème, dacquoise crème, dacquoise- crème, pus couvrir le gâteau de crème chantilly
Auteur :Sunčica Stanković
Dobra, stara reform torta…. Ko joj može odoleti… 🤔 Odoleva vremenu, svojim bogatstvom ukusa, lakoćom pripreme i idealnom kombinacijom namirnica….torta jednako moderna i nakon svih ovih godina, kraljica svih svečanih trpeza, rame uz rame sa francuskom operom, dacquoise (dakuaz) ili pak jaconda (đokonda) biskvitom….. Ja sam je pripremila po nekom svom viđenju i ukusu, ne odstupajućuli puno od originala..
Recept za koricu
3×6 belanaca + 3x prstohvat soli
3×130 gr kristal šećera
3×140 gr mlevenih oraha
3×3 kašike pšeničnog brašna
Prstohvat soli
Znači umutite 3 ovakve korice
Koristila sam plek veličine 37cmx29cm
Recept za fil:
18 žumanaca + 6 kašika prah šećera
400 gr putera
400 gr crne čokolade za mešenje
Za filovanje cele torte i dekorisanje ukupno vam je potrebno:
350 gr C šlag kreme od vanile
300 ml mleka
300 ml gazirane vode
Priprema korice:
Odvojite belanca od žumanaca
Belanca umutiti penasto uz dodatak prstohvata soli. Kada budu penasto umućena počnite postepeno sa dodavanjem kristal šećera uz neprestano mućenje.. Kada budu čvrsto umućena, dodajte oraha i brašna i silikonskom špatulom pažljivo umešajte u smesu, da belanca ne spadnu… Sipajte smesu u plek, te pecite koru na 200 stepeni 18 minuta u rerni bez ventilatora.. Na isti način pripremite i ostale 3 korice.
Priprema fila:
Čokoladu izlomite na manje komadiće, te je stavite u plastičnoj posudi
Puter umutite penasto mikserom
Stavite vodu da se zagreva na ringli, kada provri smanjite na 2,5
Žumanca stavite u dubljoj plastičnoj vanglici, te ih umutite penasto sa prah šećerom, zatim stavite vanglicu u šerpi sa vodom, te mutite žumanca dobrih 10 minuta dok ne počnu da se zgušnjavaju. Videćete razliku od početka kada ste počeli sa mućenjem , do trenutka kada su žumanca kuvana, masa će biti znatno gušća.. _kao recimo puding koji je skuvan srednje gustine.. Sklonite vanglicu i u toj istoj vodi otopite čokoladu koju ste stavili u plastičnoj posudi izlomljenu na komadiće… Umućena žumanca postepeno dodajite u umućeni puter uz neprestano mućenje mikserom, na kraju dodajte otopljene čokolade, sjediniti je sa filom, takođe mikserom. Zatim fil podelite na 3 dela, nafilujte tortu, prekrijte šlagom i dekorišite po vašoj želji..
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