Recette de la génoise :
7 oeufs
7 cas de sucre semoule
1 cas de poudre de pouding
3 cas de farine de blé
3 cas de cacao en poudre
100 ml d’huile de tournesol
2 cac de levure chimique
Pour l’imbibage :
100 ml de café nespresso
Pour la ganache au chocolat au lait:
300 gr de chocolat au lait
200 ml de crème fleurette
100 gr de noisettes grossièrement broyées
Pour la crème au café :
300 gr de crème chantilly en poudre + 130 ml de café nespresso
100 gr de gaufrettes aux noisettes
2 cac de cacao
Pour le glaçage :
100 gr de chocolat noir
40 gr de beurre
5 cas de lait
5 cas de crème fleurette
5 cas d’huile de tournesole
Préparation de la ganache :
La faire la veille.
Couper du chocolate en dés, les mettre dans un saladier.
Faire chauffer la crème fleurette, dès que ça commence à frémir, verser le chocolat, mélanger à l’aide d’un fouet, laisser refroidir, la mettre au frigo, puis la faire monter à l ‘aide d’un batteur, ajouter led noisettes, mélanger.
Préparation de la génoise :
J‘ ai utilisé la plaque de 37x 29cm
Dans un saladier mélanger la farine, le cacao et de la levure chimique.
Mettre les œufs dans un saladier, ajouter du sucre, les faire blanchir à l’aide d’un batteur puis ajouter le mélange de farine, de cacao et de levure chimique, melanger. Verser la préparation dans la plaque, puis enfourner pendant 20 minutes à 230 degrés dans un four traditionnel. Sortir la plaque, puis sortir la genoise sur du papier sulfurisé, couvrir avec un torchon humide, laisser tiédir, puis l’imbiber au café.
Préparation de la crème au café :
Émietter les gaufrettes.
Faire monter la crème chantilly en poudre en ajoutant du cafe à l’aide d’un batteur, puis ajouter des gaufrettes, mélanger à l’aide d’une maryse.
Préparation du glaçage :
Mettre dans une casserole tous les ingrédients, puis les faire fondre, laisser tiédir puis verser progressivement sur le gâteau.
Montage du gâteau:
Disposer la ganache sur la génoise, étaler à l’aide d’une spatule, puis disposer la crème au café, étaler, disposer des bâtonnets du chocolat, puis rouler le gâteau.
Filmer le au film alimentaire, bien serez des deux côtés, puis disposer le au frigo. Le lendemain glacer le roulé au chocolat, puis décorer le.
Za koricu rolata :
7 jajeta
7 kašika šećera
kašika praška za puding od čokolade
3 kašike brašna
3 kašike kakaa
100 ml suncokretovog ulja
2 kašičice praška za pecivo
Peći na 230
Za preliv korice:
100 ml nespresso kafe
Za ganache od mlečne čokolade:
300 gr mlečne čokolade
200 ml slatke pavlake
100 gr krupnije mlevenog lešnika
Za fil od kafe:
300 gr šlaga
130 ml hladne nespresso kafe
2 kašike kakaa
100 gr napolitanke, izlomljene na manju parčad
Malo iseckane čokolade na dužinu, koju ćete poređati po ivici rolata u zamenu za ferrero ( nisam imala)
Za glazuru rolata:
100 gr crne čokolade
40 gr putera
5 kašika slatke pavlake
5 kašika mleka
5 kašika suncokretovog ulja
Priprema ganacha:
Čokoladu izlomite na manju parčad, pavlaku zagrejite do vrenja, te je sipajte na čokoladu i mutite žicom dok se ne otopi, ostavite da se ohladi, stavite je u frižideru da se stegne, te je nakon toga umutite mikserom i dodajte lešnika
Priprema fila od kafe:
Šlag umutite hladnom kafom, te dodajte kakaa i lomljenu napolitanku, sjedinite špatulom
Priprema preliva od čokolade:
Sipajte ulja, mleka i pavlake u šerpici, dodajte putera i čokolade i otopite je na tihoj vatri uz neprestano mešanje
Priprema korice:
Stavite jaja u dubljoj činiji, dodajte šećera, te ih umutite penasto, zatim dodajte brašna, kakaa, praška za puding i pecivo ( prosejati kroz cediljku, da bi korica bila vazdušasta), sjedinite pažljivo žicom da smesa ne spadne, zatim dodajte ulja, promešajte, te sipajte smesu u pleku.. Peći na 230 stepeni u rerni bez ventilatora, oko 20 tak minuta. Kada kora bude pečena izvadite plek iz rerne, i odmah je izručite na pek papiru, sačekajte da se malo prohladi, pa je prelijte kafom, odmah je nafilujte ganašom, zatim filom od kafe, poređajte po ivici čokoladu i uvijte rolat.. Ostavite ga u frižideru da se stegne, zatim ga prelijte čokoladom i ukrasite..
Napomena: ja rolat obavezno uvijem u providnu foliju, stegnem krajeve i podvijem pod rolat, kako bi se dobro formirao i stegao
Koristila sam plek veličine 37cm x29cm
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