Gerbo torta – Žerbo torta

Gâteau Gerbo, une pâtisserie hongroise, très populaire chez moi en Serbie. Cette fois j’ai changé un peu la recette car j’ai mis du chocolat blanc. Dans la recette originale on met que du chocolat noir. Je l’ai fait pour les un an de mon petit-fils

Et voici donc la recette pour la première dacquoise

3 blancs d’œufs, 1 pincée de sel fin, 4 cas de sucre semoule, 2 cas de farine de blé, 80 gr de noix broyées, 2 gr de levure chimique.

Pour la deuxième dacquoise

3 blancs d’oeufs, 1 pincée de sel fin, 4 cas de sucre semoule, 2 cas de maïzena (en tout 26gr), 80 gr noisettes broyées.

Pour la troisième dacquoise

3 blancs d’œufs, 4 cas de sucre semoule, 1 pincée de sel fin, 2 cas de maïzena (26 gr), 80gr de poudre d’amandes, 2 gr de levure chimique. Chaque biscuit j’ai coupé en deux , mais j‘ai utilisé seulement 5, sixième on a mangé 😘 il était garni aussi de caramel, du chocolat et de la crème



Pour l’imbibage :

3 cas (la taille moyenne), de lait froid par biscuit

Pour le caramel avec lequel vous allez faire une fine couche sur les biscuits :

130 gr de sucre semoule, 40 gr de beurre à température ambiante.

Pour la préparation au chocolat noir avec laquelle vous allez faire une couche sur le caramel :

190 gr de chocolat , 9 cas de huile de tournesol🌻, 18 gr de beurre à température ambiante, 2 cas de lait.

Pour la préparation au chocolat blanc avec laquelle vous allez faire une couche sur chocolat noir:

220 gr de chocolat blanc, 20 gr de beurre à température ambiante.



Pour la crème :

9 jeunes d’œufs, 4 cas de sucre semoule, 250 gr de beurre à température ambiante, 250 gr de chocolat noir.



Préparation du premier biscuit : préchauffer le four.

J’ai fait 3 biscuits dans une plaque amovible de 16,5 cm de diamètre. Sur la plaque j’ai mis de l’aluminium légèrement huilé et légèrement parsemé de noix pour le premier biscuit, des noisettes et de l poudre d’amandes. Mélanger dans un saladier la farine, des noix et la levure chimique, réserver. Séparer les blancs des jaunes, mettre les blancs dans un saladier, ajouter une pincée de sel, puis faire monter les blancs en neige, commencer à ajouter le sucre une cuillère une par une, lorsqu’ils devient bien ferme, ajouter le mélange avec la farine, mélanger à l’aide d’un fouet, puis à l’aide d’une maryse, débarrasser la préparation dans la plaque, bien étaler à l’aide d’une maryse, enfourner dans un four préchauffé à 180 degrés, pendant 20 minutes. Sortir le biscuit, laisse tiédir, démouler délicatement la plaque, puis les faire imbiber de lait. Pour les autres biscuits, préparer les de la même manière. Les biscuits badigeonnés de lait vous allez tartiner légèrement de caramel, laisser durcir, puis avec du chocolat noir, ( laisser durcir au frigo et du chocolat blanc ( laisser durcir au frigo).

Préparation du caramel :

Faites chauffer le sucre seul dans une casserole en inox sur feu moyen. Laissez cuire sans remuer jusqu’à ce qu’il fonde et se caramélise, puis ajouter du beurre coupé en dés, laisser le fondre, retirer la casserole de feu🔥 et tout de suite légèrement tartiner les biscuits. Le caramel peut rendre le gâteau dur à couper. Si c’est le cas, faites chauffer la lame de votre couteau avant de couper une part.

Préparation de chocolat noir :

Mettre dans un saladier du chocolat écraser en morceaux , du beurre et l’huile, puis les faire fondre au micro-ondes. Faire la même chose avec le chocolat blanc.

Préparation de la crème :

Préparer un bain-marie. Faire blanchir les jaunes avec du sucre dans un saladier à l’aide d’un batteur, puis les faire cuire dans le bain-marie à feu moyen, (5 minutes), retirer les, puis ajouter du chocolat 🍫, mélanger les, puis laisser refroidir. Battre le beurre avec du sucre à l’aide d’un batteur, puis ajouter progressivement les jaunes d’oeufs et du chocolat sans cesser de monter la préparation.

Montage du gâteau : biscuit- crème, jusqu’à épuisement des ingrédients. Pour couvrir le gâteau j’ai utilisé la pâte à sucre, vous pouvez utiliser la ganache au butter cream ou la crème chantilly en poudre.

Auteur : Sunčica Stanković

Žerbo torta, jedna od najpoznatijih, pored čuvenih žerbo kocki i koja je jednako popularna već godinama. Ja sam je ovog puta napravila po nekom svom ukusu, ne udaljavajući se puno od recepta, koji sam dobila dosta davno, ima tome, već 20 godina od tetka Dragane iz Topole, koja je pravi majstor u pripremi torti i kolača.. Ali , ja, pravo da vam kažem, ne volim uvek iste torte da pravim😘 odnosno, po istom receptu moram nešto da izmenim pa to ti je, tako je bilo i ovog puta😘Korice sam pripremila od različitih sastojaka, mnogo manje šećera upotrebila, a karamel napravila malo mekši, i dodala, pored crne čokolade i belu. Nama se svidela, a evo i recepta, pa ako vam se svidi , pripremite je , ovako kao ja , i svakako mi javite utiske. A sledeći put vam pišem originalni, tetka Draganin recept🥰

Recept za prvu koricu:

3 belanca, prstohvat soli
4 kašike kristal šećera
2 kašike maïzena ( gustina, 26gr), 2 gr praška za pecivo
80 gr krupnije mlevenih oraha

Za drugu koricu:

3 belanca, prstohvat soli
4 kašike kristal šećera
2 kašike brašna + 2 gr praška za pecivo

80gr krupnije mlevenog, pečenog lešnika

Za treću koricu:

3 belanca, prstohvat soli
4 kašike kristal šećera

80gr krupnije mlevenog badema
2 kašike maïzena ( gustina) + 2 gr praška za pecivo


Svaku koricu sam isekla na pola po dužini, ali sam za tortu iskoristila 5 , 6 -stu koricu koja je bila pripremljena kao i ostale, u smislu da je imala i karamel i čokolade i krem, pojela moja dečica🥰 I svaku korici prelila sa po 3 manje kašike hladnog mleka
Recept za fil: 9 žumanaca+ 4 kašike šećera + 250gr vomekšalog putera ili margarina+ 250 gr crne čokolade

Recept za karamel:

130 gr kristal šećera+ 40 gr putera sobne temperature , sa kojim premazujete korice, u veoma tankom sloju

Recept za pripremu crne čokolade kojom premazujete koricu nakon premazivanja karamelom, ali nakon toga kada se karamel stegne na korici.190 gr crne čokolade, 18gr putera ili margarina, 9 kašika suncokretovog ulja
Recept za pripremu bele čokolade, kojom premazujete koricu nakon premazivanja crnom čokoladom:

220 gr bele couverture ( kapljice) čokolade+ 20 gr putera ili margarina
Za pečenje korica ja sam koristila plek sa pokretnim stranicama prečnika 18 cm, koji sam obložila ali folijom, ležerno podmazala uljem i posipala mlevenim orasima.Visina nafilovane torte je bila 11cm , nakon prekrivanja fondanom bila je 12cm


Priprema prve korice: Uključite rernu da se zagreva, u jednoj činiji pomešajte brašna, oraha i pr. za pecivo. Odvojiti belanca od žumanca, stavite ih u dubljoj posudi, dodajte soli i umutite ih penasto mikserom, postepeno dodavati šećera, kašiku po kašiku, kada su belanca čvrsto upućena, dodajte mešavinu brašna, sjedinite kuvarskom žicom za mućenja, zatim špatulom i masu sipajte u pleku. Pecite na 180 stepeni, 20 minuta. Na isti način pripremite i druge dve korice.

Priprema karamela: šećer stavite u šerpici i ostavite na tihoj vatri da se otapa ( ne mešati ga, samo šerpicu okretati povremeno s’leva na desno , kako bi se šećer ravnomerno karamelizovao). Dodati putera, pustite da se otopi, skloniti od vatre i odmah njime premazati korice, da se karamel ne bi stegao. Nakon toga, kada se karamel stegne na korici, premazati crnu čokoladu, ostavite u frižideru da se stegne, i preko nje , crnu čokoladu, koju ćete takođe staviti u frižideru da se stegne i nakon toga naneti Fil.

Napomena : prošli put kada sam pravila žerbo tortu,karamel sam pravila bez dodavanja putera, i premazala korice malo debljim slojem karamela. Bila je fantastičnog ukusa, baš zbog tog debelog sloja karamela. Ako je tako pravite, potrebno je da nož zagrejete na plinu ili u vreloj vodi, kako bi se karamel isekao.

Priprema Fila:

Priprema crne čokolade: izlomljenu čokoladu na kockice stavite u činiji, dodajte ulja i putera i otopite je u mikrotalasnoj ili na pari
Na isti način pripremite i belu čokoladu

Žumanca stavite u dubljoj , plastičnoj posudi, dodajte šećera i umutite ih penasto , zatim mućenja nastavite na pari ( 5 minuta), sklonite ih od pare i odmah dodajte čokoladu, sjedinite ih mešajući kuvarskom žicom za mućenja. Za to vreme umutite penasto puter pa sjedinite sa žumancima, dodajući ih postepeno,uz neprestano mućenje mikserom, ostavite fil u frižideru da se ohladi.


Montaža torte: korica- Filkorica- Fil – korica. Ja sam tortu obložila fondanom, nakon što sam je obložila keks kremom ( da se fondan ne bi otapao i da bi stranice torte bile ravne) , a vi je možete ukrasiti šlagom ili drugačije.

Napomena: koricu premažite karamelom, sačekati da se stegne,zatim čokoladom , takođe stavite u frižideru da se čokolada stegne,postupak je isti i nakon premazivanja belom čokoladom.

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