
Ce gâteau se nomme « gâteau de Vasa » et il est très connu chez moi en Serbie. Il a été préparé par une grand-mère attendant la naissance de son petit fils en l’honneur de son gendre qui était très inquiet pour l’accouchement de sa femme et a pris très grand soin d’elle.
Comme toujours, j’ai un peu modifié la recette originale selon mes goûts.
J’ai donc fais un gâteau de 19 cm de diamètre et en ce qui concerne la hauteur, elle est de 12 cm. En tout j’ai préparé 3 biscuits.

Pour le premier biscuit il vous faut :
6 oeufs
6 cas de sucre semoule,
2 cas de farine de blé (49gr),
40 gr de maïzena,
7cas de noix broyées (115gr).
J’ai préparé le deuxième biscuit de la même façon, et à la place des noix j’ai mis des amandes en poudre. Pour le troisième biscuit il vous faut :
6oeufs + 6cas de sucre semoule,
24 gr de farine de blé,
6 gr de cacao,
20gr de maïzena,
54gr de noisettes en poudre.
Pour la crème du fourrage du gâteau : 350gr de beurre + 140 gr de sucre glace, 150 gr de chocolat au lait et aux noisettes, 250gr de noix broyées,
100 gr de noisettes en poudre,
130 ml de lait chaud.

Il vous faudra encore 2 paquets de biscuits « Jaffa cakes » a l’orange ( pim’s) et 220 ml de jus d’orange pour arroser les biscuits.
Pour la préparation de la crème chantilly en poudre :
350gr de crème chantilly en poudre + 320 ml d’eau gazeuse.

Préparation du premier biscuit :
Dans un saladier mélanger la farine, la maïzena et les noix. Mettre les œufs dans un saladier, ajouter du sucre, faire blanchir, ajouter le mélange précédent, mélanger à l’aide d’un fouet, verser la préparation dans une plaque, bien étaler à l’aide d’une Maryse, tapoter la plaque pour faire échapper l’air. Enfourner dans un four préchauffé à 180 degrés, pendant 15 minutes.
J’ai préparé le deuxième biscuit de la même façon, mais à la place des noix, j’ai mis de la poudre d’amandes.
Préparation du troisième biscuit : dans un saladier mélanger la farine, le cacao, la maïzena et les noisettes, mélanger et réserver. Mettre les œufs dans un saladier, ajouter du sucre, faire blanchir, ajouter le mélange précédent à l’aide d’un fouet, verser la préparation sur la plaque, bien étaler à l’aide de la Maryse, tapoter la plaque et enfourner (four préalablement préchauffé) à 180 degrés pendant 15 minutes.
Sortir la plaque, laisse refroidir, démouler délicatement puis arroser le biscuit de jus d’orange.
Préparation de la crème de fourrage : Mettre dans un saladier les noisettes et les noix, verser du lait chaud, mélanger, ajouter du chocolat, mélanger et réserver. Battre le beurre en ajoutant du sucre glace à l’aide d’un batteur, puis ajouter le mélange précédent, mélanger et réserver.
Préparation de la crème chantilly en poudre : (vous n’êtes pas obligés de préparer la crème le jour même) mettre la crème chantilly en poudre dans un saladier, ajouter un peu d’eau, mélanger à l’aide d’une cuillère, puis monter la crème à l’aide du batteur en ajoutant progressivement de l’eau.

Montage du gâteau : premier biscuit, la crème de fourrage, biscuits « Jaffa cakes », une fine couche de crème seulement pour coller le deuxième biscuit, deuxième biscuit au cacao, continuer jusqu’à épuisement des ingrédients. Il ne faut pas couvrir le troisième biscuit de crème.
Mettre le gâteau au frigo pour qu’il se bloque. Couvrir le gâteau avec la crème chantilly le lendemain et le décorer.
Auteur : Sunčica Stanković

Vasinu tortu već dugo planiram da napravim , ali sam je nekako uvek ostavljala za neki drugi put i tako zaobilazila , misleći da mi se neće dopasti po njenim sastojcima , ukusu i izgledu. I sticajem okolnosti, pre neki dan vidim na instagramu video kako je čuveni holandski kuvar Rudolph Van Veen priprema baš onako u originalu kako ju je pripremala Vasina tašta, uz šaljive komentare kako mi Srbi pravimo torte i kolače koristeći kao meru običnu šoljicu crne kafe i da i pored toga , nema šanse da nam desert ne uspe i bez onih preciznih grama i miligrama koje strogo potenciraju Francuzi u pripremi poslastica. Inače, kako priča kaže, Vasinu tortu je pripremila njemu u čast Vasina tašta u znak zahvalnosti svom zetu na brizi prema njenoj ćerki. Pošto je njegova supruga bila bremenita, pred sam porođaj vodi je iz Paraćina za Beograd kako bi porođaj protekao u najboljem mogućem redu i na svet donela živo i zdravo dete. I tako je njemu u čast tašta pripremila tortu koju je nazvala Vasina

Ja sam tortu ipak pripremila sa manjim izmenama , što se tiče korica a fil je manje – više isti, tako da je torta pripremljena po mom ukusu.

Sastojci za prvu koricu:
6 jajeta+6 kašika kristal šećera
2 kašike brašna (49 gr)
Maïzena ( gustina) 40 gr
7 kašika mlevenih oraha ( 115) gr
Drugu koricu sam pripremila na isti način, samo sam umesto mlevenih oraha koristila bademovo brašno ,ostali sastojci su isti kao i za prvu koricu
Sastojci za treću koricu:
6 jajeta+ 6 kašika kristal šećera
24 gr brašna
1kašika kakaa( 6 gr)
20 gr maïzene ( gustina)
54 gr mlevenog lešnika
I još će vam trebati : 220 ml soka od narandže za prelivanje korica i
2 pakovanja Jafa biskvita
Sastojci za Fil:
350 gr putera+140 gr šećera u prahu
150 gr mlečne čokolade sa lešnikom
250 gr mlevenih oraha
100 gr mlevenih lešnika
130 ml vrelog mleka
Za filovanje torte sa strane:
350 gr šlaga u prahu + 320 ml gazirane vode

Priprema prve korice:
Tortu sam pravila u pleku sa pokretnim stranicama, prečnika 19 cm. Visina torte bez šlaga je bila 12cm
Stavite u činiji brašna , maïzene i oraha, sjediniti ih .Jaja umutiti penasto sa šećerom, dodati brašna , sjediniti žicom za mućenja, zatim dodati mešavinu sa mlevenim orahom, sjediniti žicom za mućenja, sipati u plek, dobro poravnati i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15 minuta
Na isti način pripremiti i drugu koricu samo umesto oraha dodajte mlevenog badema.
Priprema treće korice: stavite u činiji brašna, kakaa, lešnika i maïzene i sjedinite mašajući kašikom. Jaja umutiti penasto sa šećerom, zatim dodati prethodnu mešavinu sa lešnikom, sjediniti žicom za mućenje, sipati u plek , poravnati špatulom i peći na 180 stepeni , 15 minuta. Korice ostavite da se ohlade, izvadite iz pleka pažljivo i posipajte ih sokom od narandže.
Priprema Fila:
Orahe i lešnike staviti u dubljoj činiji popariti vrelim mlekom, sjediniti , zatim dodati čokoladu, sjediniti žicom za mućenje.Puter umutiti penasto sa šećerom, dodati poparene orahe i lešnike i sjediniti žicom za mućenja – Fil je spreman
Šlag umutiti dodavajući postepeno vodu

Montaža torte:
Korica od oraha – Fil – Jafa keks- tanji sloj fila preko , koliko da se korica prilepi- fil- u sredini stavite koricu od kakaa. Zadnju koricu ne filovati , staviti je u frižideru da se Fil stegne. Nakon toga je nafilovati šlagom super dekorisati po želji. Pošto sam je ja pravila za Pravoslavni Božić dekoracija je bila u smislu Božićne zimske idile.
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