
Ce gâteau a eu un succès fou chez nous. Il est composé d’une dacquoise bien imbibée de l’ait, de bananes arrosées de jus de 🍋 couchées sur la crème mousseline, couvertes d’une crème chantilly avec une petite touche de caramel.

Pour la dacquoise il vous faut :
7 blancs d’oeufs
1 pincée de sel fin
7 cas de sucre en poudre
90 gr de farine de ble
5 gr de levure chimique + 150 ml de lait froid pour imbiber la dacquoise.
Pour la crème mousseline :
750 mi de lait
7 jaunes d’oeufs
5 cas de sucre semoule
100 gr de farine de blé
30 gr de maïzena
De la vanille liquide
370 gr de beurre à température ambiante.
Pour la crème chantilly :
550 gr de la crème fleurette
Il vous faudra encore 6 🍌 coupées en deux en longueur et du jus d’ un 🍋 pour arroser les 🍌 pour éviter qu’elles noircissent.
Éplucher les bananes, les couper en deux en longueur, les arroser de jus de 🍋, réserver.

Préparation de la dacquoise. Dans un saladier mélanger la farine et la levure chimique, réserver. Mettre les blancs dans un saladier, ajouter du sel, puis les monter en neige, lorsqu’ils deviennent mousseux, commencer à ajouter du sucre en trois fois, ajouter le mélange précédent, mélanger à l’aide d’une maryse, verser la préparation dans une plaque chemisée de papier de cuisson, bien étaler à l’aide d’une spatule.
Enfourner dans un four préchauffé à 180 degrés, 18 minutes.
Sortir la plaque, laisser refroidir, sortir la dacquoise, enlever le papier de cuisson, remettre la d’acquoise dans la plaque, la piquer avec la pointe d’un couteau, puis arroser de lait, réserver.
Préparation de la crème mousseline : verser le lait dans une casserole et le faire frémir à 🔥 deux. Mettre les jaunes d’oeufs dans un saladier, ajouter du sucre, les battre à l’aide de batteur électrique, dès que le lait commence à frémir, le verser dans un saladier avec les jaunes d’oeufs sans cesser de mélanger à l’aide d’un fouet, remettre le mélange dans la casserole, puis faire cuire la crème à feu 🔥 deux, jusqu’à épaississement, en remuant ( 5-10 minutes). Arrêter la cuisson dès les premiers bouillonnements. Retirer la casserole, couvrir la crème au contact de film alimentaire, laisser tiédir, puis ajouter du beurre et mixer le tout, la crème est prête. Monter la crème fleurette en chantilly.
Montage du gâteau : la dacquoise – la crème, les bananes, la crème chantilly.

Aussi je vous propose cette recettes que j’ai réalisé de la même manière👉 Entremets vegan aux bananes et au cafe- vegan mousse torta sa bananama i kafom
Vegan mousse cake aux abricots-vegan mousse torta sa kajsijama

Ledene, banana kocke. Malo je reći da su me raspametile svojim ukusom!!! Mada ja nemam običaj da koristim ovaj izraz kada su u pitanju torte i kolači, ali zaista je tako. Sočna, mekana korica, kremasta, vanil krema, uredno poslagane 🍌 koje uranjaju u njoj i sve to pokriveno snežno- belom pavlakom i karamel dekoracijom, daju fantastičan spoj ukusa. Veoma brzo i lako se pripremaju sasastojcima koje gotovo svako od vas ima u kuhinji i zato : Ne preostaje vam ništa drugo, nego da ih što pre pripremite. Recept je nastao kao moja inspiracija na recept koji sam videla na sajtu http://mysticcakes.com Banane možete zameniti i drugim, bilo kojim voćem.
Na sličan način sam pravila i ove torte sa kajsijama i bananama , recept možete pogledati ovde👉 Vegan mousse cake aux abricots-vegan mousse torta sa kajsijama
Entremets vegan aux bananes et au cafe- vegan mousse torta sa bananama i kafom

Za koricu će vam trebati:
7 belanaca, prstohvat soli, 7 kašika kristal šećera, 90 gr brašna, i 5 gr praška za pecivo + 150 ml hladnog mleka za prelivanje korice
Za pripremu francuske mousseline (muslin) kreme vam treba:
750 ml mleka, 7 žumanaca, 5 kašika kristal šećera, 100 gr brašna , 30 gr maïzena (gustina), aroma vanile, 370 gr putera ili margarina, aroma vanile po želji
Za pripremu šlaga :
400 gr neutralne pavlake+ ja sam dodala još 150 gr umućenog šlaga jer sam imala u frižideru.
Trebaće vam još:
6 većih 🍌 ,isečenih na pola po dužini
Sok od jednog celog limuna kojim ćete premazati silikonskom četkicom, 🍌 da ne pocrne.

Priprema korice: plek obložiti pek papirom veličine 34,5-24,5 U činiji pomešati brašna i praška za pecivo
umutiti penasto belanca uz dodatak soli, dodavati šećera , kašiku po kašiku i umutiti čvrst šam, dodati mešavinu brašna i peciva, sjediniti silikonskom kašikom, sipati smesu u pleku, poravnati i peći u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni 18 minuta. Izvaditi plek iz rerne , ostaviti koru da se ohladi, skloniti pek papir, vratiti koru u pleku, izbosti je vrhom čačkalice i preliti mlekom. Sada idemo u pripremu Muslin kreme
Priprema mousseline (muslin) kreme
Sipati mleko u šerpi da se zagreva do vrenja. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati brašna i gustina, sjediniti žicom za mućenje, sipati uzavrelo mleko u žumanca, uz neprestano mešanje, vratiti sve u šerpi i kuvati kremu dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Skloniti od vatre, dodati aromu vanile, pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Dok je još mlaka krema dodati putera i izmiksati mikserom. Umutiti pavlaku mikserom, zatim dodati već ulućeni šlag i sjediniti.
Na kori staviti fil, poravnati, poređati 🍌, pokriti ih umućenom pavlakom i dekorisati karamelom. Isecite kocke željene veličine i uživajte u njihovom ledeno, hladnom ukusu.
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