
Recette : 600 gr farine de blé T500 + 20 gr de farine
10 gr de levure déshydratée
7 gr de sucre de canne
200ml de lait
200 ml de l’eau gazeuse
30 ml de huile de 🌻
11 gr de sell fin
2cac de mélange de céréales

Préparation : verser dans un récipient de l’eau, de l’huile et du lait, les faire chauffer, ( la température idéale est 39 degrés), ajouter le sucre, la levure et la farine mélanger à l’aide d’un fouet, laisser agir ( la levure va mousser). Mettre la farine dans un saladier, faire un puits au centre de la farine, ajouter les céréales, le sel, verser le mélange précédent, puis pétrir la pâte à la main jusqu’à ce que la pâte se détache des la parois , en formant une boule,( il faut obtenir une pâte ni trop molle ni trop ferme, couvrir la pâte d’un torchon propre , laisser la pousser à température ambiante( il faut attendre environ 2heurres, car il y a pas beaucoup de la levure) Une fois poussée, dégazer la pâte dans le saladier, recouvrir de torchon, puis laisser la pousser à nouveau. Débarrasser la pâte sur un plan de travail légèrement fariné, travailler la pâte en l’écrasant avec la paume de la main et en la repliant plusieurs fois jusqu’à ce que la pâte soit élastique. Etaler la à l’aide d’un rouleau à pâtisserie, en rectangulaire, rouler la ( pas trop serrée ) , puis disposer dans une plaque légèrement huilée, laisser la pousser,( 1 heure ) enfourner dans un four préchauffé à 225 degrés , 20 minutes, puis diminuer la température à 200 degrés et faire cuire le pain encore une dizaine de minutes, sortir la plaque du four, badigeonner la croûte de huile de tournesol à l’aide d’un pinceau, laisser 10 minutes puis démouler la, votre pain de mie est prêt pour la dégustation. Pour la cuisson de pain j’ai utilisé une terrine de 28 cm de longueur et 10 cm de largeur.

Je vous propose tout de suite de réaliser une recette avec ce pain 🍞French sandwich cake – francuska sendvič torta
Auteur : Sunčica Stanković

Francuski sendvič hleb je kao i što sam naziv kaže odličan za pripremu sendviča bilo kao tostiran ili u friškom obliku ili kao podloga za bilo koji slani ili slatki namaz. Možete ga naravno, jesti uz bilo koji obrok a može vam poslužiti i kao odlična podloga za pripremu slanih torti. Jednu takvu sam i ja nedavno pripremala a recept možete naći ovde:French sandwich cake – francuska sendvič torta

Recept:
600 gr pšeničnog brašna T500 + 20 gr
10 gr suvog kvasca
7 gr šećera od šećerne trske
200 ml mleka
200 ml gazirane vode
30 ml suncokretovog ulja
11 gr kuhinjske soli
2 kašičice mešavine semenki ( ja sam stavila semenke : suncokreta, lana, maka, susama. )
Hleb sam pekla u pravougaonom pleku dužine 28,5 cm i širine 10,5 cm, koji sam premazala sasvim malo suncokretovim uljem.

Priprema testa: U manjoj posudi sipati mleka, vode i ulja, zagrejati da budu mlaki( idealna temperatura je 39 stepeni) dodati šećera i brašna (20 gr) dodati kvasca i dobro razmutiti žicom za mučenje, ostaviti da kvasac nadođe, zatim zamesiti testo uz dodatak semenki i soli, oblikujući ga u loptu, premazati ga odozgo 1kašičicom ulja , pokriti čistom krpom ( ne dodirujući testo) , i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste. Kada naraste, premesiti ga, pokiti krpom i ostaviti da opet nadođe, ( vreme narastanja je oko 2 sata jer nema puno kvasca) , nakon toga ga razmesiti na ležerno pobrašnjenom stolu, razviti testo oklagijom (debljine prsta) u pravougaonik, uviti kao rolat ali tako da ne bude ni previše zategnuto niti labavo, staviti u pravougaoni plek i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste( oko satvremena do visine pleka). Peći u već zagrejanoj rerni na 225 stepeni u rerni sa ventilatorom, 20 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći još 10 -tak minuta,( ipak vodite računa da ne pregori, jer vreme pečenja i temperaturazavise od jačine vaše rerne) Izvadite plek iz rerne , premažite gornju koricu suncokretovim uljem i ostavite da se ohladi. Napomena: Nemojte čekati da se potpuno ohladi , već ga izvadite nakon 10- tak minuta jer će se donja korica navlažiti.
Votre commentaire