
Aujourd’hui je vous présente mon nouveau layer cake que j’ai nommé caramel Milka gâteau.Je l’ai préparé pour le Noël orthodoxe. Il est composé de noisettes grillées, de biscuits spéculoos et la crème de fourrage est composée de crème mousseline (crème mousseline au caramel et au mascarpone).

En tout j’ai préparé 4 biscuits de 18,5 cm, la hauteur du gâteau 13 cm et avec la pâte à sucre la hauteur est 14 cm

Pour les biscuits aux noisettes il vous faut:
4 blancs d’oeufs + 1 pincée de sel,
4cas de sucre en poudre,
60 gr de noisettes grillées en poudre,
16 gr de farine de blé (t45)
Pour les biscuits aux spéculoos il vous faut : 4 blancs d’oeufs+ 1 pincée de sel,
4 cas de sucre en poudre,
55 gr de biscuits spéculoos moulu,
16 gr de farine de blé (t45).
Pour la crème de fourrage :
650 ml de lait + 3 cas de sucre en poudre,
60 gr de poudre pour la crème pâtissière,
106 gr de farine de blé,
8 jaunes d’oeufs,
130 gr de chocolat blanc,
130 gr de chocolat au caramel,
5 cas de caramel maison, la recette c’est par ici :Creme caramel maison – domaći karamel
5 cas de mascarpone,
260 gr de beurre à température ambiante.
Il vous faudra encore :
500 gr de crème fleurette en poudre+ 350 ml d’eau gazeuse.

Préparation de biscuits aux noisettes. J’ai utilisé la plaque amovible de 18,5cm, chemisée de papier de cuisson. Mettre les blancs d’oeufs dans un saladier, ajouter le sel , fouetter les, lorsqu’ils deviennent mousseux commencer à ajouter le sucre cuillère par cuillère, lorsqu’ils seront bien fermes ajouter la farine , mélanger à l’aide d’un fouet, puis ajouter les noisettes, mélanger, verser la préparation dans deux cercles, bien étaler à l’aide d’une cuillère, enfourner dans un four préchauffé à 175 degrés, 20 minutes. Sortir du four, laisser refroidir, démouler. De la même manière préparer les deux autres biscuits au spéculoos.

Préparation de la crème de fourrage :
Prélever 250 ml de lait, le reste de l’ait faire chauffer jusqu’à ébullition dans une casserole à feu doux en remuant. Mettre les jaunes d’oeufs dans un saladier , ajouter le sucre, les faire blanchir, ajouter le lait (250ml), la farine et la poudre pour la crème pâtissière, mélanger à l’aide d’un fouet, verser le lait dans saladier en remuant, remettre la préparation dans la casserole puis faire cuire la crème sans cesser de remuer, jusqu’à épaississement, retirer la casserole, partager le contenu dans deux saladier , dans le premier- mettre le chocolat blanc, dans l’autre- le chocolat au caramel, mélanger énergiquement , filmer au contact d’un film alimentaire, laisser refroidir. Dans un saladier fouetter le beurre, ajouter la moitié dans le saladier avec du chocolat blanc et l’autre moitié dans saladier avec le chocolat au caramel, bien mélanger puis dans un saladier avec le chocolat blanc ajouter le fromage mascarpone et dans l’autre saladier avec du chocolat au caramel ajouter le caramel, bien mélanger,la crème de fourrage est prette. La crème chantilly en poudre monter a l’aide d’un batteur en ajoutant progressivement l’eau. Au départ la vitesse moyenne puis augmenter.

Montage de gâteau : biscuit aux noisettes+ crème au caramel+ crème au mascarpone + crème chantilly – biscuit au spéculoos+ crème au caramel + crème au mascarpone + crème chantilly, biscuit aux noisettes + crème au caramel+ crème au mascarpone – crème chantilly+ biscuit au spéculoos. Pour couvrir le gâteau et la décoration du gâteau j’ai utilisé la pâte à sucre.
Auteur : Sunčica Stanković

Danas vam donosim recept za Milka tortu koju sam oplemenila sasvim novim ukusima!!! Kombinacija lešnika, spéculoos keksa, karamela i mascarpone sira daje sasvim novu notu torti. Ako ste ljubitelj svega ovoga, ona će sigurno postati vaša omiljena. Ukupno sam pripremila 4 korice

Za dve korice sa pečenim lešnikom vam je potrebno:
4 belanca + prstohvat soli
4 kašike sitnijeg kristal šećera
60 gr mlevenog, pečenog lešnika
16 gr brašna t45
Za dve korice od spéculoos keksa vam je potrebno:
4 belanca + prstohvat soli
4 kašike sitnijeg , kristal šećera
55 gr mlevenog spéculoos keksa(spéculoos keksa kod nas ima u Maxi prodavnicama, pod imenom lotus ako ga nema može bilo koji drugi keks
16 gr brašna t45
Za fil:
650 ml mleka + 3 kašike šećera
106 gr brašna t45
60 gr poslastičarske kreme ( u prahu) , može i naš puding
8 žumanaca
130 gr bele čokolade
130 gr čokolade sa ukusom karamele
5 kašika karamela (domaći ) recept je ovde :Creme caramel maison – domaći karamel
5 kašika mascarpone sira
260 gr maslaca
500 gr šlaga + 350 ml gazirane vode
Za pripremu torte sam koristila plek sa pokretnim dnom, prečnika 18,5 cm, koji sam obložila pek papirom. Visina nafilovane torte je 13cm, nakon oblaganje keks kremom visina je bila 14 cm. Keks krema je neophodna pre oblaganja torte fondanom, kako bi površina bila potpuno ravna.
Priprema prve dve korice sa pečenim lešnikom:
Odvojiti belanca od žumanaca. U belanca dodati prstohvat soli , umutiti ih penasto mikserom ( najvećom brzinom), uz postepeno dodavanje šećera. Kada belanca budu čvrsto umućena , dodati brašna i lešnika , sjediniti ih žicom za mućenje i smesu rasporedite u 2 pleka, poravnajte špatulom i pecite u zagrejanoj rerni na 175° , 20 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohlade , izvaditi iz pleka i ukloniti pek papir.
Na isti način umutiti i druge dve korice.

Priprema Fila:
Od ukupne količine mleka odvojiti 250 ml mleka, ostatak ostaviti da se zagreva do vrenja. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašna i poslastičarski krem, sjediniti žicom za mućenje, sipati uzavrelo mleko u žumanca uz neprestano mućenje žicom za mućenje, vratiti sve u šerpi i kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne. Skloniti ga od vatre, podeliti u dve činije , u jedan deo staviti belu čokoladu u drugi deo karamel čoklodau, pokriti fil streč folijom i ostaviti da se ohladi. Nakon toga u žuti fil dodati mascarpone sir, umutiti mikserom , zatim dodati maslaca koji ste prethodno umutili mikserom, sve sjediniti i ostaviti sa strane. U braon fil dodati karamela , umutiti mikserom i nakon toga dodati maslaca i sjediniti mikserom.
Šlag umutiti uz postepeno dodavanje gazirane vode.

Tortu filovati na sledeći način:
Korica od lešnika- braon krem – žuti krem – šlag-
korica od spéculoos keksa- braon fil- žuti fil- šlag,
korica od lešnika- braon fil- žuti fil- šlag,
korica od spéculoos keksa
Tortu smo najpre obložili keks kremom, pa fondanom , a ukrase uradili od fondana i bele čokolade sa velur sprejom. A vi je ukrasite po vašoj želji. Za početnike bi najbolje bilo ukrasiti je šlagom, jer rad sa fondanom zahteva praksu i iskustvo.

Ako se odlučite za oblaganje torte fondanom za izradu keks kreme će vam biti potrebno:
250 gr maslaca
125 gr mlevenog keksa
130 gr šećera u prahu.
Priprema keks kreme:
Maslac umutiti penasto uz dodatak šećera, zatim dodati keksa i sve umutiti mikserom. Keks kremu naneti direktno po nafilovanoj torti, sa strane i tanji sloj odozgo, ostaviti u frižideru na 1/2 sata pri temperaturi od +3 stepena, da se krema stegne , nakon toga naneti fondan.

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