Brioche des rois -francuski , kraljevski brioš

J’adore la brioche des rois car dans ce gâteau il y a tout ce que j’aime : la consistance de la pâte , l’arôme d’orange, l’arôme de citron, le rhum et surtout les fruits confits.



Recette pour la pâte :
520 gr de farine de blé T45 Francine,
7 gr de levure déshydratée,
1cac de sucre + 50 gr de sucre en poudre,
155 ml de lait,
125 gr de beurre fondu, 3oeufs,
1cas de rhum,
1cas de fleurs d’oranger,
les zestes d’une 🍊 et d’un 🍋, 30 gr de fruits confits,
30 gr de raisins secs.

Pour la décoration : graines de sucre et des fruits confits.

Pour le sirop:
50gr de sucre en poudre,
120 ml d’eau,
1cac de fleurs d’oranger
Il vous faut aussi une fève.



Préparation : verser le lait dans un récipient, ajouter 1cac de sucre, mélanger et faire tiédir.
Mettre la farine dans un saladier, creuser un puits, mettre la levure, ajouter le lait, laisser dissoudre la levure. Après 10 minutes, ajouter le beurre, les œufs, le rhum, la fleur d’oranger, les zestes de 🍋 et d’orange🍊, les fruits confits, et les raisins, puis pétrir la pâte à la ✋ jusqu’à ce que la pâte se décolle des parois du saladier, la couvrir d’un torchon propre et laisser pousser à température ambiante.
Une fois poussée, la dégazer et la pétrir à nouveau, couvrir à nouveau avec le torchon et laisser pousser à nouveau.
Débarrasser la pâte sur un plan de travail légèrement fariné, faire une boule avec la pâte, puis l’aplatir sur un plan de travail légèrement fariné en 1 cercle d’environ 20 cm de diamètre.
Avec le fond d’un verre ou l’extrémité d’un rouleau à pâtisserie, faites un trou au centre de la pâte.
Pincez la pâte au centre, et rabattez-la vers l’extérieur. Procédez petit à petit, de façon à élargir le trou central très progressivement, placer la brioche dans un moule à brioche, ajouter la fève en appuyant dans la pâte, laisser pousser la brioche 15 minutes, enfourner dans un four préchauffé à 170° pendant 35 minutes.
Mettre le sucre et l’eau dans une casserole, faites chauffer, lorsque le sucre a fondu, continuez à faire chauffer pendant 5-8 minutes (🔥 doux) le sirop va se faire, laissez tiédir, ajoutez l’arôme d’orange.

Badigeonner le gâteau des rois refroidi avec le sirop, puis décorer la brioche avec les graines de sucre et les fruits confits.

Auteur : Sunčica Stanković

Danas vam donosim recept za brioche des rois ( kraljevski brioš) Inače tradicija je kod Francuza da se u mesecu januaru , tačnije počevši od 6-og januara kada je hrišćanski praznik Epiphany epifani), započne priprema la galette des rois ( kraljevske galete) , koja se priprema od lisnatog testa sa nadevom pod nazivom : frangipane ( fronžipan) i kao takva se priprema u Pariskom regionu, dok se la brioche des rois ( kraljevski brioš) mesi na jugu Francuske i to od dizanog testa sa kandiranim i suvim voćem. I kao što mi stavljamo novčić kada mesimo našu Božićnu česnicu tako i Francuzi stavljaju i u galeti i u briošu La fève ( fév) , malu figuricu od porcelana i ko je pronađe dobija kraljevsku krunu u ovom slučaju od kartona😅 i figuricu koja je njegov zaštitnik tokom cele godine.


Recept za testo:
520 gr brašna t45
7 gr suvog kvasca
50 gr kristal šećera + 1 kašičica
155 ml mleka
125 gr otopljenog putera3 jaja
1 kašika ruma,

3 jaja
1 kašika ruma,1 kašika narandžine vode ( može i aroma narandže ako kod nas nema narandžine vode) narendana korica jedne narandže i limuna, kandirano voće i suvo grožđe

1 kašika narandžine vode ( može i aroma narandže ako kod nas nema narandžine vode) narendana korica jedne narandže i limuna, kandirano voće i suvo grožđe

Za dekoraciju: šećer u granulama i kandirano voće

Za preliv: 50gr šećera ,120 ml vode, kuvati da se zgusne , 8 nekih 5-8 minuta na tihoj vatri kao sirup za baklavu + 1 kašičica narandžine vode od cvetova narandže. Ako je kod nas nema stavite aromu narandže ili pak rum

Priprema:
Zagrejati mleko da bude mlako, dodati šećera, razmutiti žicom za mućenje da bi se brže otopio. Staviti brašno u dubljoj posudi, napraviti udubljenje , staviti kvasac dodati mleka sa šećerom i sačekati da kvasac nadođe. Zatim dodati jaja, putera, šećera, kandirano voće,vsuvo grožđe, narendanu koricu limuna i narandže, ruma i zamesiti testo, pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste. Naraslo testo premesiti , pokriti, sačekati da opet naraste, zatim ga izvaditi na pobrašnjenom stolu , oblikovati ga u loptu, napraviti udubljenje po sredini staviti u modlu za kuglof, staviti fève u testu tako što ćete ga utisnuti u testo i zatvoriti dobro testo da ne izađe prilikom pečenja. Ostaviti da nadođe  15 minuta i peći u zagrejanoj rerni na 175° , 35 minuta. Izvaditi iz rerne, premazati sirupom i ukrasiti kandiranim voćem i šećerom

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