Pain – couronne de Noël – Novogodišnji venčić,pogača

Je suis très en retard, oui je sais. Mais il est jamais tard. Ce pain je l’ai fait pour Noël, mais comme je dis toujours, vous pouvez le préparer pour n’importe quelle occasion 😘

En tout cas, bientôt c’est Pâques et puis voilà idée une idée de pain à préparer! Bien sûr avec la déco qui va avec l’occasion, des œufs, de petits poussins ou lapins 🐰, Les enfants vont être contents, et vous aussi.

Recette pour la pâte :

710 gr de farine  de blé T45

10 gr de levure instantanée

6 gr de sucre en poudre

180 ml d’eau

100 ml de crème fleurette

40 ml de huile de 🌻

1 yaourt brassé 125 ml

1oeuf (59gr)

1,1/2 – cas de sel fin

La dorure :

1 jaune d’oeuf+ 1cas de crème fraîche

La plaque est de 28 cm de diamètre

Pour la déco j’ai utilisé la pâte à sucre

Préparation :j’ai utilisé une plaque beurré de 26 cm de diamètre

Verser dans un saladier la crème fleurette, l’eau, l’huile et le yaourt, les faire tiédir au micro-ondes ( la température idéale est 36°), ajouter le sucre, remuer pour faire dissoudre le sucre . Mettre la farine dans la couve de votre robot, faire un puits ajouter la levure, verser le mélange précédent, laisser gonfler la levure pendant 6 minutes. Ajouter l’oeuf , le sel puis pétrir la pâte jusqu’à ce que la pâte soit lisse et élastique. Mettre la pâte dans un saladier, badigeonner la d’une cac d’huile de 🌻 Couvrir la pâte d’un torchon propre, et laisser reposer pendant une heure , jusqu’à ce qu’elle double de volume. Une fois pousser, dégazer la pâte et avec la paume des mains, replier la pâte vers l’intérieur et former une boule, couvrir et laisser pousser à nouveau. Débarrasser la pâte sur un plan de travail légèrement fariné , couper 6 patons de 65 gr, 6 patons de 45 gr et 12 pâtons de 20 gr former les boules et disposer les dans la plaque, comme sur la photo, laisser pousser 15 minutes à température ambiante, badigeonner le pain de dorure, enfourner dans un four préchauffé à 200°, 20 minutes.Sortir la plaque, laisser refroidir le pain, démouler, puis décorer le.

Auteur : Sunčica Stanković

Strašno kasnim sa objavama, ali, kao što kažu :* bolje ikad , nego ikad, zar ne😘 Ovaj novogodišnji venčić kao i što sam naziv kaže sam pravila za Novu godinu i u skladu sa tim dekorisala, mada pogaču možete pripremiti bilo kojim povodom sa ili bez detalja, u zavisnosti od povoda i trenutka. Ovakav venčić može vam poslužiti i kao ideja za predstojeći Uskrs , ali, naravno, sa detaljima koji ga simbolizuju, neki mali plavi ili roze zeka, žućkasto pilence i crveno jaje što ga koka daje, kako kaže moj unuk Mateja🥰 Sve figurice za dekoraciju sam napravila od fondana sa odgovarajućim modlama. Zato pustite mašti na volju, naoružajte se novim modlama ili pripremite svoje stare, one koje već imate, i neka igra počne, sve u duhu predstojećeg praznika.

Recept za testo:

710 gr brašna T 45

10 gr suvog kvasca

6 gr kristal šećera

180 ml obične vode

100 ml neutralne pavlake

40 ml suncokretovog ulja

1 jogurt (125ml)

1 jaje (59 gr )

1,1/2 kašičica, kuhinjske soli

Za premazivanje:

1 žumanac + 1 kašika kisele pavlake

Koristila sam plek prečnika 28cm

Za izradu dekoracije sam koristila fondan

Priprema:

Staviti brašno u posudi vašeg miksera, napraviti udubljenje po sredini

Sipajte vodu, pavlaku, jogurt i ulje u plastičnoj posudi, zagrejite u mikrotalasnoj da budu mlaki ( idealna temperatura 36° ), dodajte šećera, razmutite da bi se šećer otopio , sipajte u brašnu. Ostaviti nekih 5-6 minuta da kvasac nadođe. Dodati jaje, soli i uključite mikser na početnu brzinu (2) da umesi testo. Ako je potrebno, isključite mikser i skinite testo sa žice rukom i ponovo uključite mikser da mesi.Kada testo bude umešeno, prebacite ga u drugu posudu, oblikuje u loptu meseći testo od spoljašnje ka unutrašnjoj strani posude, premažite ga sa 1 kašičicom suncokretovog ulja , pokrijte ga čistom krpom, i ostavite na sobnoj temperaturi da nadođe. Nakon toga ga premesite, pokrijte krpom i ostavite da nadođe ponovo. Naraslo testo istresti na ležerno pobrašnjenom stolu, isecite ga na 6 parčadi od 65 gr, 6 parčadi od 45 gr i 12 parčad od 22 gr, oblikuje ih u lopte i poređajte u maslacem podmazanom pleku redosledom kao što je na slici. Ostavite da naraste nekih 15 minuta na sobnoj temperaturi, premažite i pecite u zagrejanoj rerni na 200° , 20 minuta. Izvaditi plek iz rerne, ostaviti da se venčić ohladi , izvaditi iz pleka i dekorisati po vašoj želji. I naravno, javite mi vaše utiske.

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