Bûche de Noël aux raffaello- francuski raffaello Božićni kolač

Oups, encore une recette qui était cachée dans mon portable : Une belle bûche que j’ai préparé pour le Noël Orthodoxe, sans cuisson, avec des boules de raffaello.



Recette: 250 gr de chocolat blanc pour la coque au chocolat blanc

Pour la partie blanche
250 gr de fromage mascarpone+ 50 ml de lait de coco

150 gr de crème fleurette en poudre + 126 ml de lait de coco
6 gr de gélatine en poudre
8 cac d’eau.

Pour la partie jaune:

370 gr de Lemon curd
50 gr de lait en poudre
8 gr de gélatine en poudre + 12 cac d’eau

Il vous faudra encore 6 raffaello pour la garniture et qqs boudoirs pour fer la base de la bûche

J’ai prélevé 200 gr de la partie blanche et de la partie jaune pour confectionner les verrines pour mon petit fils



Preparation: Faire fondre le chocolat blanc au bain marie. Verser la moitié dans le moule tablette, l’étaler au pinceau pour recouvrir le fond et les côtés du moule. Faire durcir le chocolat au réfrigérateur pendant 30 minutes puis renouveler l’opération une nouvelle fois avec le reste du chocolat, Réserver au frais.

Préparation de la partie blanche : Mettre dans un saladier la gélatine en poudre, ajouter de l’eau, mélanger, laisser gonfler la gélatine.
Mettre dans un saladier le fromage mascarpone, ajouter le lait de coco, puis à l’aide d’un batteur faire monter le fromage. Dans un autre saladier, mettre la crème fleurette en poudre, ajouter un peu de lait de coco, mélanger avec une cuillère, puis monter la crème à l’aide d’un batteur en ajoutant progressivement le lait, puis ajouter la crème fleurette dans le mascarpone, faire fondre la gélatine au micro-ondes, verser dans la préparation et mélanger, puis réserver.

Préparation de partie jaune : mettre la gélatine dans un saladier, ajouter de l’eau, mélanger, laisser gonfler la gélatine. Mettre dans un saladier le lemon curd, ajouter le lait en poudre, faire fondre la gélatine au micro-ondes, verser dans saladier, mélanger et réserver.



Montage du gâteau : mettre la crème au mascarpone dans une poche à douille, puis pocher la crème au fond du moule et de chaque côté, mettre une demi-heure au congélateur, sortir le moule, mettre la crème au lemon curd dans une poche à douille, puis pocher la crème dessus, mettre les boules de raffaello, couvrir avec la crème au lemon curd, disposer les boudoires, laisser au congélateur une demi-heure, puis mettre la bûche au frigo. Le lendemain démouler le moule et servir aussitôt.

Auteur : Sunčica Stanković

Evo još jednog zabeleženog recepta koji je ostao zaboravljen u galeriji neobjavljenih radova, a ja vam obećala da je gotova serija Novogodišnjih fotografija 🥰 Mada, kada bolje razmislim, možete vi ovaj francuski bûche ( buš) napraviti bilo kojim povodom i bilo kada, samo bez ovih Novogodišnjih detalja koji čine dekoraciju, zar ne?

La bûche (buš) je u bukvalnom smislu reči ništa drugo nego panj kojim se ložila vatra za Badnje veče. Po narodnom verovanju i tradiciji koja se primenjivala vekovima unazad , on je bio simbol koji je trebao da doprinese da sledeća godina bude uspešnija i bolja od prethodne. U nekim krajevima zemlje la bûche,( buš) se prskao vinom pre stavljanja u vatru da bi godina bila berićetna u vinogradima ili posipao solju da bi kuću i ukućane zaštitio od uroka i zlih veštica. La bûche (Buš) je božićni kolač napravljen baš u formi tog panja, koji je neizostavni deo Božićne trpeze kod Francuza, Belgijanaca i kod Kanađana . U početku je pripreman od korice sa jajima, šećerom i brašnom i filovan puter kremom sa različitim aromama kao što su kafa,čokolada,lešnik ,vanila..Danas se priprema još uvek po tradicionalnom receptu i formi ali i sa različitim ukusima.

Recept
250 gr bele čokolade za prvi , čokoladni sloj
Za beli deo:
250 gr mascarpone sira + 50 ml kokos mleka
150 gr šlaga + 126 gr kokos mleka
6 gr želatina u prahu+ 8 kašičica vode
Za žuti deo:
370 gr Lemon curd krema + 50 gr mleka u prahu
8 gr želatina u prahu+ 12 kašičica vode

Od ukupne količine žute i bele smese sam odvojila po 200 gr za desert u čaši.

Trebaće vam još nekoliko raffaello kuglica za garniranje kolača ( ja sam stavila 6), i nekoliko piškota , kojim ćete zatvoriti kolač.


Priprema čokolade: belu čokoladu otopiti na pari i silikonskom četkicom naneti po silikonu i posle svakog premazivanja staviti u zamrzivaču da se čokolada stegne.
Priprema belog dela: želatin staviti u činiji, dodati vode, promešati i ostaviti da nabubri. Umutiti mascarpone i kokos mleko penasto mikserom. Zatim umutiti šlag sa kokos mlekom. Sjediniti šlag sa mascarpone širom, mešajući žicom, zatim dodati želatin koji ste prethodno otopili u mikrotalasnoj, sjediniti žicom. .
Priprema žutog dela: staviti želatin u plastičnoj posudi, dodati vode, promešati i ostaviti da nabubri. Staviti lemon curd u činiji, dodati mleka u prahu, sjediniti žicom za mućenje, i dodati želatina koji ste prethodno otopili u mikrotalasnoj, sjediniti sa smesom mešajući žicom za mućenje.

Montaža kolača : U kalupu najpre staviti beli deo po dnu i sa strane , staviti na pola sata u zamrzivaču zatim staviti po sredini žuti deo, poređati raffaelo, staviti odozgo žuti deo, staviti na pola sata u zamrzivaču, pa staviti beli deo i zatvoriti piškotama. Ostaviti u zamrzivaču da se stegne nekih sat vremena pa u frižideru. Od ukupne žute i bele smese sam odvojila 200 gr za desert u čaši.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Site Web créé avec WordPress.com.

Retour en haut ↑

%d blogueurs aiment cette page :