
Recette :
7 moities d’aubergines
250 gr de viande hachée de porc
250 gr de viande hachée de boeuf
220 gr d’oignons coupés en dés
1,1/2 carottes coupées en dés
50 gr de poireaux coupé en dés
30 gr de poivrons rouges coupé en dés
30 gr de poivrons vert, coupé en dés
1/2 tomate, coupée en dés
5 cas d’huile d’olives
1cac de paprika fumé
6 cac de sauce bolognaise
1 poignée de fromage râpé
Persil haché selon vos goûts
L’ail , sel et poivre selon vos goûts
Il vous faudra encore de fromage râpé pour parsemer d’aubergines avant de les mettre au four

Préparation :
Couper les aubergines en deux en longueur et prélever délicatement la chair en grattant avec une cuillère. Faire couler un filet d’huile d’olive sur la surface, saler, poivrer et enfourner dans un four préchauffé à 230° , environ 20 minutes.Dans une poêle bien chaude mettre les oignons, ajouter les carottes, le sel, puis faire revenir en remuant, verser l’huile , ajouter les poireaux, faire revenir, puis ajouter les poivrons et faire revenir. Ajouter la viande hachée, le sel, l’ail et le poivre, laisser cuire 3 minutes, puis ajouter la chaire des aubergines et le persil. Laisser cuire encore 3 minutes,puis ajouter le fromage râpé, remuer , retirer la poêle. Disposer les aubergines dans un plat à gratin.
Garnir avec la farce et saupoudrer de fromage.
Faire gratiner les aubergines dans un four préchauffé à 230° Jusqu’à ce que le fromage fonde et soit comme gratiné.

Une petite astuce : Parfois il faut verser un peu d’eau pendant la cuisson des aubergines (je vous parle de la cuisson après les avoir vidées car ça dépend des aubergines). Dans tous les cas vous pouvez verser un peu d’eau( environ 100 ml) pour éviter que la peau brûle pendant la cuisson.
Ça peut vous intéresser :
Courgettes gratinées au four- tikvice zapečene u rerni
Tijan Provençal de legumes – provansalski tijan od povrća

Auteur : Sunčica Stanković

Gratinirani , punjeni patlidžan sa ukusom bolonjez sosa . Punjeni plavi paradajz iliti patlidžan zapečen u rerni je obilat i pre svega zdravi obrok novog ukusa za hladne dane. Ako ste od onih , kojima patlidžan nije omiljeno povrće , posle ovako pripremljenog, sigurni smo da će to postati

Recept:
7 polovina patlidžana koje ćete izdubiti po sredini
250 gr mlevenog goveđeg mesa
250 gr mlevenog svinjskog mesa
220 gr crnog luka , isečenog na manje kocke
1,1/2 šargarepa isečena na kocke,
5 kašika maslinovog devičanskog ulja
50 gr praziluka, isečenog na pola po dužini , pa na režnjeve
30gr sveže , crvene paprike isečene na kocke,
30 gr sveže, zelene paprike isečene na kocke
1/2 paradajza, srednje veličine, isečenog na kocke
1 kašičica dimljene, aleve paprike
6 kašičica bolonjez sosa
1 šaka rendanog, emmentaler kačkavalja
Soli , bibera i belog luka po ukusu.
Trebaće vam još i rendanog emmentaler kačkavalja za posipanje garniranog patlidžana , (količina po želji) .
Predlažem da pogledate i ove recepte:
Courgettes gratinées au four- tikvice zapečene u rerni
Tijan Provençal de legumes – provansalski tijan od povrća

Priprema:
Patlidžan iseći na pola, malo izdubiti u sredini po dužini, tako sto ćete ga zaseći oštrim nožem. Sve to seckati na sitno i ubaciti u smesu da se uprži sa ostalim povrćem ( pri kraju).
Staviti ga u pleku podmazanim manjom količinom maslinovog ulja. Posipati ga takođe manjom količinom maslinovog ulja, posoliti , pobiberiti i staviti u zagrejanoj rerni na 230° da se ispeče, dok ne omekša, ali ne previše.
Na vrelom tiganju upržiti luk i šargarepu da delimično omekšaju, uz povremeno mešanje. Dodati ulja, soli i bibera, promešati , zatim dodati praziluka, paprike, upržiti da omekšaju, dodati paradajza, upržiti da paradajz omekša, dodati mlevenog mesa, dodati delove patlidžana koje ste izdubili, bolonjez sosa, peršuna, aleve paprike, belog luka, sjediniti mešajući, upržiti meso da promeni boju (oko 3 -4 minuta), dodati rendanog kačkavalja, dobro sjediniti i smesom puniti patlidžan. Odozgo posipati rendanim kačkavaljem i zapeći u zagrejanoj rerni na 200° , dok kačkavalj ne omekša i ne porumeni.

Savet više: Nekada je potrebno sipati u pleku manju količinu vode dok se patlidžan peče a nekada je dovoljno samo ulje. Što zavisi od samog patlidžana. U suštini , patlidžan nema puno sokova u sebi i dosta upija ulja prilikom prženja ili pečenja. U svakom slučaju, nećete pogrešiti ako dodate malo vode u pleku prilikom pečenja ( oko 100ml)
Votre commentaire