Velouté de potiron (citrouille) -velute od bundeve citrouille

Chez nous à la maison en adore manger des potages, surtout la potage de potiron. Cette fois je l’ai préparé avec la citrouille. C’est une recette ultra simple et rapide !
Au moment de servir le potage je donne à chacun qqs morceaux de fromage comté, c’est tellement plus délicieux. On peut couper le potiron en dés à l’avance et le mettre au congélateur. Le jour voulu, on n’aura qu’à sortir les cubes de courge pour réaliser cette recette.



Recette ✍️ : 1,520 gr de citrouille, lavée, épluchée et coupée en dés, 4 carottes (105gr) , lavées, épluchées et coupées en dés, 40 gr de beurre, coupé en dés , 4 cas de crème fraîche . Sel, poivre et gingembre selon vos goûts, 1,500 ml d’eau pour la cuisson Et pour un goût impeccable qqs morceaux de fromage comté.

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VELOUTÉ DE POTIRON. VELUTE OD BUNDEVE.



Préparation : Dans une casserole bien chaude mettre les morceaux de citrouille et de carotte, ajouter le beurre, le sel puis les faire revenir ( caraméliser sans cesser de remuer, verser de l’eau, couvrir d’un couvercle, puis faire cuire la citrouille jusqu’à ce qu’elle ramollisse. Retirer la casserole, puis mixer la purée à l’aide d’un mixeur plongeant. Ajouter la crème fraîche, mélanger, servir aussitôt puis décorer de persil haché et de graines de citrouille.



Pour préparer les graines de citrouille grillées il vous faudra : sel, un peu de paprika fumé ( 2-3 pincées et d’huile d’olives ( 2cas). Rincez les graines de citrouille afin de retirer toute la chair, et séchez-les bien sur du papier absorbant. Mettre dans une plaque allant au four, saler, ajouter du paprika fumé et verser de l’huile. Bien mélanger pour que chaque graine soit assaisonnée. Enfourner dans un four préchauffé à 180°

Auteur Sunčica Stanković

Na daleko je poznato da je potage ( potaž) od bundeve vrsta supe koja se sprema u Sjedinjenim Američkim državama povodom Halloween praznika. No, danas vam donosimo recept za pripremu potaža onako, kako to čine Francuzi.

Ovog puta smo velute pripremili od vrste bundeve koja se zove citrouille ( sitruj). Razlika od obične bundeve je u obliku , boji kore i ukusu.

Bundeva je slađa – citrouille malo manje

Bundeva ima mekaniju koru – citrouille malo tvrđu
Bundeva je bleđe, narandžaste bojecitrouille , jako narandžaste boje

Sredina kod bundeve je bogatija po količini- citrouille ima manju količinu sredine koja se može iskoristiti u pripremi

Razlika u tehnici pripreme : potage – velouté

Kod pripreme potage-a miksanje štapnim mikserom je tako da ostaju manji komadići, bundeve, bundeva nije izmiksana potpuno. Odnosno potage je zrnaste strukture i malo ređi dok je kod velouté , bundeva potpuno izmiksana i konzistencija dosta gušća.


Recept ✍️:
1,520 gr citrouille ( sitruj) bundeve ,( oprane, očišćene od semenki , oljuštene i isečene na komade)
4 šargarepe (105gr) , ( oprane, oljuštene i isečene na komade
40 gr maslaca ,( isečenog na komadiće)
4 kašike kisele pavlake
Soli, đumbira , suvog začina i bibera po ukusu
1,500 ml vode za kuvanje

Đumbir rekoh po ukusu, ali nemojte preterati. On je jedan od začina afrodizijaka🥰
Za bolji – lepši ukus , servirati sa nekoliko kriškica Francuskog comte ( konte) sira

Moj savet: velouté se može pripremiti na isti način i od zamrznute bundeve. Zato iskoristite sezonu i zamrznute što veću količinu, nećete se pokajati jer je ukus fantastičan.

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VELOUTÉ DE POTIRON. VELUTE OD BUNDEVE.


Priprema: U dobro zagrejanoj šerpi staviti komade bundeve i šargarepe, dodati maslaca i soli , upržiti ih na jakoj vatri uz neprestano mešanje,tako da blago nagore ( kao kada pečete bundevu) , dodati vode, poklopiti šerpu i skuvati bundevu. Kada bude kuvana , skloniti od ringle, Izmiksati je štapnim mikserom, dodati soli ako je još potrebno, đumbira , bibera i pavlake, dobro sjediniti žicom za mućenje i servirati dok je potaž još vruć. I ne zaboravite comte ( konte sir ) . Potaž će biti daleko ukusniji. Ako ste ljubitelj pečenih semenki, a verujemo da jeste, posipajte potaž pečenim semenkama i uživajte u fantastičnoj aromi i ukusu


Savet više: semenke izvadite iz bundeve, očistite ih od ostataka bundeve, stavite ih u pleku, prelijte maslinovim devičanskim uljem, ( 2 kašike) ,
posoliti po ukusu dodati malo dimljene , aleve paprike i ispeći ih uz povremeno mešanje u zagrejanoj rerni na 20° nekih 18-20 minuta.

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