Cheesecake aux pommes – Čizkejk od jabuka

Pour la base : 140 gr de beurre froid, 3 cas de sucre semoule, 260 gr de farine de blé, 1 cac de cannelle.

Pour la partie blanche :370 gr de fromage mascarpone+ 50 ml de crème fleurette + 2 cas de sucre glace, 150 ml de crème fleurette montée en chantilly.

Pour la garniture : 770 gr de pommes lavées, épluchées, désépinées et coupées en petits dés, 22 cas de compote de pommes, 1,1/2 cas de sucre glace, jus et les zestes d’un citron, 86 gr de pudding arôme vanille à dissoudre dans 100 ml de jus de pommes.
Il vous faudra un moule à manqué de 24 cm de diamètre.

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Préparation de la base: Préchauffer le four à 180°. Mettre dans un saladier la farine, le sucre et la cannelle, mélanger, ajouter du beurre, malaxer le tout avec les doigts, de façon à former une pâte grumeleuse.
Transvaser le mélange dans un moule à manqué, égaler en appuyant légèrement par dessus , faire cuire dans un four préchauffé à 180° pendant 15 -18 minutes.

Préparation de la partie blanche : Mettre le mascarpone dans un saladier, ajouter le sucre verser la crème fleurette, puis monter le mascarpone. Ajouter la crème montée, bien émulsionner. Verser la préparation sur le fond , lisser le dessus à la spatule. Disposer au frigo.

Préparation de la garniture aux pommes: Faire dissoudre le pudding dans le jus de pommes.Mettre les pommes dans une casserole, ajouter le sucre , le jus de citron et la compote, puis faire cuire les pommes, jusqu’à ce qu’elles soient croquantes. Retirer la casserole, laisser refroidir puis repartir la garniture de pommes sur la partie blanche. Disposer au frigo.

Préparation de la crème fleurette en poudre: Mettre dans un saladier la crème, ajouter le lait en petite quantité, puis mixer au batteur, continuer de monter la crème en ajoutant progressivement du lait. Lorsqu’elle devient bien solide , arrêter le batteur. Mettre la chantilly dans une poche à douille, puis décorer le cheesecake. Saupoudrer le de la cannelle.

Auteur : Sunčica Stanković

Cheesecake – žizkejk sa jabukama je izvanredan spoj sastojaka!
Verujemo da će vam se u prvi mah kombinacija učiniti nemogućom!!!! Jabuke i sir….ne idu. O, da, itekako. Mascarpone sir, jabuke i kompot u kombinaciji sa cimetom su odličan spoj. Možemo vam samo reći da nas je , dok smo precizno vagali sastojke , na kraju , ukus oduševio !!!!


Recept za koricu: 140 gr hladnog maslaca+ 260 gr brašna + 3 kašike kristal šećera+ 1kašičica cimeta

Za fil od mascarpone sira:
370 gr mascarpone sira+ 50 ml slatke pavlake+ 2 kašike šećera u prahu
150 ml već umućene pavlake


Za garniranje: 770 gr jabuka, opranih, oljuštenih i isečenih na kocke
22 kašike kompota od jabuka + 1,1/2 kašika šećera
Sok i narendana korica od pola limuna
86 gr pudinga od vanile +100 ml soka od jabuka

Za filovanje :
280 gr šlaga u prahu+250 ml mleka
1 kašičica cimeta – posipati odozgo

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Priprema korice : staviti brašna u vangli dodati šećera i cimeta, sjediniti sa brašnom, dodati maslaca i prstima izmrviti . Svu količinu smese staviti u pleku sa pokretnim dnom, poravnati lagano pritiskajući šakom ili dnom čaše i ispeći koricu u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180° 18 -20 minuta

Priprema belog dela od mascarpone sira:Sir staviti u dubljoj posudi, dodati pavlaku i šećera i umutiti mikserom. Nakon toga dodati već umućenu pavlaku, sjediniti  sa sirom i  svu količinu sipati u korici. Dobro poravnati i staviti u frižideru da se stegne
Priprema šlaga za filovanje:
Staviti šlaga u dubljoj posudi , i postepeno dodavajući mleko  umutiti ga mikserom. Staviti  šlag u poslastičarskoj vrećici sa  nastavkom i ukrasiti  po želji. Odozgo posipajte malo cimeta. Ostavite u frižideru da se stegne. Serviranje hladno.



Priprema smese za garniranje :Jabuke stavite u šerpi, dodajte soka od limuna, šećera i kompota, kuvati na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje, dok jabuke delimično ne omekšaju, (nekih5 minuta). Puding razmutiti u soku , zatim dodati jabukama, sjediniti mešajući i kuvati dok se smesa ne zgusne. Skloniti od vatre , sačekati da se smesa ohladi i sve to sipati preko belog dela . Poravnati i ostaviti u frižideru da se smesa stegne.

Priprema šlaga za dekoraciju: Stavite šlag u dubljoj posudi, dodajte manju količinu mleka , promešajte kašikom i mikserom , dodajući postepeno mleka , umutite šlag. Umućeni šlag stavite u poslastičarskoj vrećicu sa metalnim okruglim nastavkom i dekorišite cheesecake – žizkejk. Odozgo posipajte malo cimeta i uživajte u ukusu. Kao što rekoh, oduševićete se.

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