Saucisse aux chocolat – Praznična čokoladna salama sa jafom

C’est un dessert Italien et Portugais fait à base de cacao de biscuits cassé de beurre d’oeufs et parfois d’alcool comme le porto ou le rhum. Le dessert est devenu populaire à travers l’Europe et partout ailleurs, perdant souvent l’alcool et l’oeufs. Wikipédia

C’est un gâteau à la fois fondant en bouche et croquant. Il sent les fruits confits, l’orange et le biscuit pim’s et surtout les noisettes ainsi que les noix grillées. Sans oublier la saveur des biscuits spéculoos que j’adore.

Recette :

110 gr de chocolat noir
100 gr de chocolat au lait
50 gr de chocolat au lait aux céréales
150 gr de beurre
2 cas de pâte Milka
150 gr de biscuits pim’s – coupés en dés
80 gr de biscuits petit beurre écrasés en petits dès
23 gr de biscuits spéculos – écrasés en dés
40 gr de noix de cajou grilles coupées en dés ,
35 gr de noisettes grillées coupées en dés ,

35 gr de noix grillées, coupées en dés ,

20 gr de biscuits petit beurre moulus,

20 gr de biscuits spéculos moulus ,

80 gr de raisins secs,

34 gr écorces d’orange confite coupée en bâtonnets

20 gr de fruits confits, coupés en dés ,
20 ml de vanille liquide


Préparation:

Faire fondre les chocolats avec le beurre et mélanger jusqu’à ce qu’ils soient bien lisses. Hors du feu ajouter du nutella et tout les autres ingrédients sauf l’orange confite. Mélanger, puis verser la préparation sur une feuille de cellophane , mettre les bâtonnets d’orange confite en longeur et replier en donnant la forme d’un gros saucisson.
Mettre au frigo au moins 4 heures pour que cela durcisse bien. Sortir le rouler de frigo, puis le le rouler dans du sucre glace.

Mes conseils :

Avant de couper le saucisse, laisser la à température ambiante une dizaine de minutes, puis couper le en rondelles.

Utiliser un couteau à dents, légèrement chauffer

Auteur : Sunčica Stanković

Salama iliti kobasica od čokolade je desert koji je nastao u Italiji i Portugalu a stekao popularnost u gotovo celom svetu. Već duže vreme planiram da ga pripremim i evo, napokon je tu. Nakon iščitavanja svih tih recepata ja sam je pripremila onako kako sam je ja videla , po mom guštu , što bi kazali. U većini slučajeva uz ostale sastojke , salamu pripremaju i uz dodatak jaja. Ja ih ovog puta nisam koristila u pripremi. Možda sledeći put kada budem pravila. Do tada , evo moje verzije recepta. Jedino što bih ja još dodala je brusnica ili cranberries, koje ovog puta nisam imala. Zaboravila da kupim😥 Inače, mogu vam reći da je salama fantastičnog ukusa. Mekana i hrskava u isto vreme sa dominantnom aromom Jafa keksa i kandiranog voća. Dok se miris pečenog lešnika i indijskog oraha odlično dopunjuje sa njima i spéculoos ( spéculoos) keksom. Ako se odlučite da je pripremite baš ovako, na ovaj način, javite mi svakako vaše utiske.

Recept:

110 gr crne čokolade,

100 gr mlečne čokolade,

50 gr mlečne, hrskave čokolade sa žitaricama ( ili sa sitno seckanim lešnikom) ,

150 gr maslaca,

2 kašike Milka nugat namaza

150 gr jafe , isečene na komadiće

80 gr lomljenog petit beurre keksa,

23 gr lomljenog spéculoos keksa,

20 gr mlevenog petit beurre keksa,

20 gr mlevenog spéculoos keksa,

80 gr suvog grožđa,

40 gr seckanih , pečenih indijskih oraha ,

35 gr seckanih pečenih lešnika,

35 gr seckanih , pečenih oraha,

34 gr kandirane narandže isečene na štapiće

20 gr kandiranog voća,

20 ml tečne vanile

Priprema:

Sve vrste čokolade i maslaca stavite u dubljoj šerpici i otopite na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje. Sklonite od šporeta , dodajte Milka namaz , sjedinite , zatim dodajte ostale sastojke ( osim štapića kandirane narandže) , i tečnu vanilu i sve dobro sjedinite. Svu smesu preručite na providnoj foliji, napravite udubljenje po sredini po celoj dužini, poređajte štapiće kandirane narandže, spojite i urolajte smesu pomoću folije , oblikujući je u salamu ( kobasicu) ako je tanja duža . Čvrsto stegnite krajeve, podvijte ispod kobasice , stavite na plato i ostavite u frižideru da se stegne . Nakon toga uvaljajte kobasicu u prah šećeru i isecite na režnjeve srednje debljine.

Napomena: Pre sečenja salamu ostavite 10-ak minuta na sobnoj temperaturi

Režnjeve secite zagrejanim (toplim) nožem

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