Pogaça pain – Svečana puter pogača

J’ai préparé ce pain nommé pogaca (pogatscha) pour le Noël Orthodoxe. Mais on peut le préparer à n’importe quel autre moment hors occasions spéciales.

Recette :

380 gr de farine de blé T55,

3 gr de levure instantanée,

3 gr de sucre de canne,

60 ml d’eau gazeuse,

60 ml de lait,

26 ml d’huile,

1 yaourt brasse (120ml), température ambiante

1oeuf ( 52gr) battu

1 cac de sel,

Pour la dorure :

2 jaunes d’oeufs,

1cac de crème fleurette

1cac d’huile.

Il vous faudra encore : 130 gr de beurre ou margarine selon vos goûts, légèrement congeler pour râper sur la pâte Une plaque ronde recouverte de papier cuisson de 30,5cm

Préparation :

Mettre dans un saladier la farine, creuser un trou , ajouter la levure. Verser dans un récipient en plastique l’eau, l’huile et le lait, les faire tiédir au micro-ondes , puis verser dans le saladier avec la levure. Mélanger à l’aide d’un fouet, laisser mousser la levure. Ajouter le yaourt, l’oeuf, le sel , puis pétrir la pâte à la main en formant une boule. Couvrir la pâte d’an torchon propre, laisser pousser à température ambiante. Une fois poussée, dégazez la pâte dana le saladier, pétrir en formant une boule, couvrir d’un torchon propre puis laisser pousser à nouveau. Débarrasser la pâte sur un plan de travail légèrement fariné , dégazez la. Couper en 6 patons, faconer les en boules. J’avais 5 boules de 118 gr et la cinquième de 117 gr. Étaler chaque boules à l’aide d’un rouleau à pâtisserie en cercle de 26-30 cm . Râper le beurre dessous, continuer jusqu’au sixième cercle. Sur le sixième, ne râpez pas le beurre. Sur un papier de cuisson, étaler la pâte à l’aide d’un rouleau à pâtisserie en formant un cercle, au milieu de celui-ci disposer une sous-tasse , puis couper la pâte en 8, puis couper chaque triangle en 3. Faire des tresses avec la pâte , laisser pousser à température ambiante, badigeonner de la dorure , enfourner dans un four préchauffé à 200° , 20 minutes. Sortir la plaque , laisser tiédir , puis démouler la plaque, retirer la papier de cuisson, puis décorer la pogača.

Auteur : Sunčica Stanković

Kao i obično, ja kasnim sa objavama. Nadam se da mi nećete zameriti .🥰 Svečana Božićna pogača je bila na našem stolu prvog dana Božića, kako joj i ime kaže, što ne znači da je ne možete umesiti bili kojim povodom ili praznikom. Bez Božićnih simbola biće to pre svega jedna ukusna ,lepa i dekorativna pogača. Mekana, lisnata , sa karakterističnim mirisom pečenig putera. Spremala sam je na principu dizanog lisnatog testa sa maslacem , premazanom dorure prelivom od žumanca , ulja i pavlake. Evo i recepta, po kome sam je mesila.

Recept ✍️:

380 gr pšeničnog brašna T55

3 gr instant kvasca

3 gr šećera od šećerne trske

60 ml gazirane vode

60 ml mleka

26 ml suncokretovog ulja

1 grčki jogurt (120ml) , sobne temperature

1 jaja ( umućeno)

1kašičica soli

Za dorure – preliv:

2 žumanca, 1 kašičica ulja, 1kašičica pavlake za kuvanje

Trebaće vam još i 130 gr putere- maslaca ili margarina ( po vašoj želji) , blago zamrznutog za rendanje preko testa

Plek za pečenje obložen pek papirom prečnika 30,5 cm

Priprema testa: Stavite brašna u dubljoj posudi, napravite udubljenje i dodajte kvasca. Vodu, mleko i ulje sipajte u plastičnoj posudi zagrejite u mikrotalasnoj da budu mlaki , dodajte šećera, razmutite ga kuvarskom živom za mućenje, sipajte u brašnu , razmutite kvasac kuvarskom žicom za mućenje i ostavite ga da nadođe, ( nabubri). Nakon toga dodajte jaje, soli i zamesite testo, oblikujući ga u loptu. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na srednjoj temperaturi. Naraslo testo premesire, pokrijte ga krpom i ostavite da opet naraste. Nakon drugog narastanja istresite resto na ležerno pobrašnjenom stolu, malo ga izradite da izađe vazduh, isecite ga na 6 jufku. Moje su bile od po 118 gr i šesta od 117 gr težine. Svaku jufku oblikujte u loptu, istanjite oklagijom , narendanjte maslaca odozgo i ređajte jednu na drugu. Na zadnjoj korici ne rendait maslaca. Sada dobijenu koru istanjite oklagijom, prečnika od prilike 26-30cm. Na sredini stavite tacnu , pa koricu isecite na osam trougla i svaki trouougao isecite na 3 dela ( trake) . Upletite ih u pletenicu, testo podvijte malo ispod pletenice, prenesite u pleku skupa sa papirom , ostavite da naraste, premažite prelivom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°, 25 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo prohladi, pa je izvadite iz pleka i stavite na tanjiru. Nakon toga sklonite papir na kome je bila pogača i dekorišite je po želji.

Napomena : ja tacnu nisam sklonila prilikom pečenja ,da testo u sredini ne bi puno naraslo zbog dekoracije, kasnije. Ali sam ipak isekla taj deo u obliku kruga jer mi je saksija bila visoka nije mi se uklapala u dekoraciju😘😅

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