
J’ai fait cette bûche pour Noël l’année dernière, mais comme j’ai beaucoup de retard, je vous la présente aujourd’hui. En tout les cas, la recette pourra vous servir pour l’année prochaine 🥰 Pour la préparer il vous faut très peu d’ingrédients et surtout ça ne prendra pas beaucoup de temps

Recette du croustillant au chocolat blanc : 100 gr de chocolat blanc,
60 gr de crêpes dentelles
Pour la partie blanche :
153 gr de fromage mascarpone ,
40 gr de sucre glace, je mets pas beaucoup de sucre car j’utilise la crème fleurette légèrement sucrée .
40 gr de chocolat blanc , râpé
227 ml de crème fleurette,
Pour l’insert :
280 gr d’abricots en conserve, +2 cas de sucre en poudre
16 gr de gélatine en poudre+ 16 cac de jus d’abricots + 1 abricot coupé en dés.
Je vous propose d’aller voir aussi :
Bûche au pamplemousse et aux pommes caramélisées. Buš sa grejpfrutom i karamelizovanim jabukama.
Bûche de Noël aux raffaello- francuski raffaello Božićni kolač
Bûche vegan aux oranges et au chocolat – francuski tradicionalni božićni (vegan), panj kolač

Préparation du croustillant au chocolat blanc.
Concasser grossièrement le chocolat blanc et placez-le dans un saladier, puis dans un bain mairie, le faire fondre en remuant. Retirer le saladier puis mettre les crêpes dentelles brisées, mélanger à l’aide d’une maryse, verser la préparation sur du papier cuisson puis égaler à l’aide d’une spatule en forme et à la taille de votre moule à bûche. Disposer au frigo pour que le chocolat se bloque.
Préparation de l’insert: Couper les abricots en dés, puis mixer les à l’aide d’un mixeur plongeant. Mettre dans un saladier la gélatine, verser le jus d’abricots, mélanger, laisser gonfler. Pour faire l’insert de gelée de fruits ce sera mieux d’utiliser un moule, pour que sa soit plus joli, mais moi je n’avais pas. C’est pour ça j’ai versé la gelée directement dans la moule de bûche. Je ne suis pas contente de la forme, mais bon. Comme on dit: c’est le goût qui compte.
Pendant ce temps préparer la partie blanche.
Verser dans un saladier la crème fleurette, puis monter a l’aide d’un batteur, réserver.
Mettre dans un saladier le fromage, mascarpone, ajouter le sucre, puis monter le fromage. verser la crème fleurette , puis monter la crème à l’aide du batteur. Ajouter l crème fleurette monter, le chocolat, puis mélanger.
Ensuite mettre 4 cac de la purée d’abricots dans la gélatine, faire chauffer au micro-ondes, puis verser dans la purée, mélanger, verser dans un moule à l’insert, laisser figer. Moi j’ai mis directement dans le moule à bûche, mais la forme n’était pas ronde😥 .

Montage de la bûche : mettre la moitié de la crème ( partie blanche) , au fond du moule, à l’aide d’une cuillère faire un trou en longueur, ajouter les dés d’abricots, mettre le moule au congélateur environ une heure . Sortir la préparation, verser la gelée d’abricots, disposervau congélateur pour que sa bloque. Sortir la préparation, répartir le reste de la crème, ajouter les dés d’abricots, égaler la préparation à l’aide d’une spatule, disposer le croustillant. Mettre au congélateur deux heures. Sortir la bûche, décorer la, puis disposer au frigo.

Auteur : Sunčica Stanković

Francuski Božićni kolač sa kajsijama sam pravila još za Francuski Božić. Ali , pošto malo kasnim sa objavama , recept vam pišem danas. U svakom slučaju, kao i što uvek kažem, recept vam može poslužiti za bilo koji povod, samo promenite dekoraciju , i eto novog izgleda kolača😘 U krajnjem slučaju , sačuvajte ga i za sledeće Novogodišnje i Božićne praznike. Veoma brzo i lako se pravi, sa veoma malo sastojaka a odličnog je ukusa. Ako ste ljubitelj voćnih kolača, sigurna sam da će vam se dopasti. Uz mali ideje i mašte i u skladu sa vašim ukusom, možete ga i preinačiti, zašto da ne? U smislu da koristite neko drugo voće koje vi volite ili mu pak promenite formu.

Recept za hrskavu koricu :
100 gr bele čokolade
60 gr hrskavih palačinaka( palačinke koje po sastavu izgledaju kao pečeno lisnato testo) možete ih zameniti našim bilo kojim hrskavim biskvitom
Za beli deo će vam trebati:
153 gr mascarpone sira
40 gr šećera u prahu ( nisam stavila puno šećera jer sam koristila pavlaku koja je već malo slatka, ne puno.
40 gr bele, rendane čokolade
227 ml slatke pavlake
Za žele od kajsija:
280 gr kajsija iz konzerve + 2 kašike šećera
16 gr želatina u prahu + 16 kašičica sirupa iz konzerve , u kome su bile kajsije
Trebaće vam još i plek u obliku valjka ili pravougaonog oblika Ako nemate , ništa strašno. Za pripremu možete koristiti plastičnu bocu, koju ćete iseći na pola po dužini.

Ovde možete pogledati i još nekoliko proverenih recepata isti kolač sa različitim ukusima
Bûche au pamplemousse et aux pommes caramélisées. Buš sa grejpfrutom i karamelizovanim jabukama.
Bûche de Noël aux raffaello- francuski raffaello Božićni kolač
Bûche vegan aux oranges et au chocolat – francuski tradicionalni božićni (vegan), panj kolač

Priprema hrskave korice od bele čokolade:
Čikoladu izlomiti na manje komade, staviti u dubljoj plastičnoj činiji i otopiti je na pari, uz povremeno mešanje. Kada bude otopljene , skloniti od pare , dodati izmrvljene palačinke, sve dobro sjediniti i sipati na pek papiru. Oblikovati špatulom prema obliku i veličini vašeg pleka.
Priprema želea od kajsija:
Stavite želatina u plastičnoj posudi, dodajte sirupa , sve dobro promešajte i ostavite da želatin nabubri.
Kajsije isecite na manje komade, izmiksajte štapnim mikserom. Stavite želatin u mikrotalasnoj da se otopi, dodajte 4 kašika pirea od kajsija, promešajte da se sjedini pa sipajte u ostatak pirea. Sve sjedinite mešajući. Ostavite sa strane.
Priprema belog dela: pavlaku sipajte u dubljoj posudi i umutite je mikserom u čvrstu smesu. Stavite mascarpone sir u dubljoj posudi, dodajte prah šećera i sve umutite penasto. Umućenu pavlaku dodajte u umuçeni mascarpone , rendanu čokoladu i sve sjedinite mešajući. Pripremljenu smesu podelite na dva jednaka dela.

Montaža kolača: stavite polovinu smese u modli – pleku, tako da napravite udubljenje unutra da biste posle stavili žele od kajsija, posipajte sitne komadiće kajsije i ostavite u zamrzivaču na sat vremena. Zatim sipajte žele od kajsija i stavite u zamrzivaču da se žele stegne. Nakon toga stavite preko drugi deo smese, posipajte komadiće kajsija, zatvorite kolač delom od bele čokolade i ostavite u zamrzivaču na sat vremena. Nakon toga kolač izvadite iz zamrzivača , dekorišite i ostavite u frižideru.
Napomena: za oblikovanje želea od kajsija postoje specijalne modle u obliku polukruga, valjka iz razloga što deluje lepše u kolaču. Ja je ovog puta nisam koristila , nego sam smesu direktno sipala nakon stavljanja belog dela.
Ako se desi da se žele , u međuvremenu stegne, pre sipanja u modli, samo ga malo zagrejite u mikrotalasnoj. Samo pazite da ne bude previše topao jer će otopiti beli deo od pavlake i sira
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