La viande en aspic et aux légumes – pihtije sa povrćem

Aujourd’hui je partage avec vous la recette de « pihtije » un plat de chez moi préparé à partir de morceaux de porc. En général elles se préparent en hiver et elles sont principalement servies en entrée.

Recette :

673 gr de jarret avant, fumé

964 gr de jarret avant , frais,

2 pieds de porc (1408 gr),

2 oreilles de porc – 608 gr,

2 queue de porc 370 gr,

1 oignon (60 gr ), pique de clou de girofle (6),

80 gr de branche de céleri, coupée

1 poignée de poireaux ( 50 gr), coupés

1 petite branche de romarin,

4 feuilles de lauriers,

1 cac de basilic sec,

1 cac d’ail sec effilé ,

poivre en grains (6-7),

17 gr de gros sel ou selon vos goûts,

3 , 300 ml d’eau froide.

Il vous faudra aussi :

Oeufs durs ( environ 4), carottes cuites de taille moyenne coupées en rondelles 🥕 ( environ 2 ,1/2 )

Petit pois cuits (environ 1 poignée).

De l’ail coupé en dés pour parsemer la viande après les avoir mis dans les terrines , selon vos goûts ( environ 2-3 gousses d’ail).

De paprika fumé ou de paillettes de paprika fumé piquant pour parsemer la pihtije avant de les servir

Je vous conseille cette recette aussi : Terrine de porc en gelée à l’armagnac- francuske pihtije sa povrćem i armanjakom


Préparation : Mettre tous les ingrédients dans un cocotte assez profonde, verser l’eau, ajouter le sel, couvrir d’un couvercle, puis faire cuire. A la fin de la cuisson, enlever la viande dans une plaque, laisser tiédir, puis filtrer le jus de cuisson dans une passoire. Le jus doit avoir une belle couleur claire. Mettre dans vos terrines quelques rondelles d’oeufs, de carottes et de petits pois. J’ai utilisé 6 assiettes+ 2 petites terrines.
Désosser les pieds de cochon. Couper le reste de la viande en dés s’il le faut , mélanger, puis commencer à remplir vos terrines de viande. Parsemer un peu d’ail. Disposer la viande dans un endroit froid, pour que ça bloque légèrement, puis disposer la au frigo. Le lendemain, sortir la viande, avant de servir couper la en dés puis parsemer de piment d’Espelette

Auteur : Sunčica Stanković

Meso u aspiku, u želeu, terrine, pihtije, hladetina, toliko naziva za jedno preukusno predjelo. Ja ih obožavam, takođe i svi u mojoj porodici. Još ako su pripremljene ovako , bez puno masnoće i sa povrćem, divota. A vi, kako stoje stvari kod vas? Jeste li za ili ne? Ako jeste, da krenemo što pre u u kuhinju , da li se slažete?

Recept:

1dimljena , svinjska kolenica , težine 673 gr

1 sveža kolenica težine 964 gr

3 papka , težine 1408 gr

2 svinjska uva , težine 608 gr

2 svinjska repića , težine 370 gr

1 glavica crnog luka, težine 60 gr, u kojoj ćete zabosti klinčiće karanfilića,( 6 komada)

1 struk celera, težine 80 gr, isečenog na manje komade

1 šaka praziluka i beli i zeleni deo, oko 50 gr

1 manji struk ruzmarina, 4 lista lovora, 1 kašičica sušenog bosiljka, 1 kašičica sušenog belog luka u listićima, bibera u zrnu (6-7 )

Soli po ukusu( ja sam stavila 18 gr krupne morske soli

3 , 300 ml hladne vode

Trebaće vam još i 4 barena jaja isečena na kolutove, barena šargarepa usečena na kolutove ( 2,1/2 šargarepe, srednje veličine) , kao i bareni grašak ( jedna ipo, do dve šake)

Takođe će vam trebati i sitno , seckanog belog luka , koji ćete posipati po pihtijama nakon izlivanja u tanjirima.

I dimljene ljute, aleve paprike ili tučene ljute . U zavisnosti od toga , koju više volite. Ja volim i jednu i drugu, zato pihtije serviram posipajući ih i jednom i drugom.

Ovde imate još jedan recept za pripremu Francuskih pihtija: Terrine de porc en gelée à l’armagnac- francuske pihtije sa povrćem i armanjakom

Priprema:

Stavite sve sastojke u dubokoj šerpi ili loncu, naliti vodom, dodati soli , poklopiti poklopcem i staviti na šporetu na jakoj vatri da provri. Kada provri, smanjiti temperaturu ( srednja temperatura) i kuvati dok se meso ne skuva. Nekih 3-4 sata. Nakon toga sklonite šerpu od šporeta, izvadite svo meso i stavite ga u tepsiji dase malo prohladi. Vodu u kojoj se meso kuvalo procedite, kako biste odstranili sve začine. Meso odvojite od kostiju, isecite na manje komade ako je potrebno. U posudama u kojima ćete izliti pihtije stavite nekoliko kolutova barenih jaja, šargarepu i zrnca graška, stavite mesa i sipajte tečnosti u kome je meso kuvano. Posipajte odozgo seckanog , belog luka i ostavite pihtije na hladnom. Nakon toga , kada počnu da se stežu, stavite u frižideru. Sutradan isecite pihtije oštrim nožemna kocke, pisipajte tučenom alevom paprikom i uživajte u njihovom ukusu.

Napomena: ja sam ovu količinu pihtija izlila u 6 tanjira i 2 manje terrine – terin ( oblika kao što se vidi na slikama) .

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