Beignets à la fleur d’oranger krofne sa maskarpone kremom

Aujourd’hui c’est mardi gras et je voulais partager avec vous encore une recette de mes beignets faits maison. Cette fois j’ai aromatisé ma pâte avec qqs goûttes d’eau de fleur d’oranger et je l’ai garnie avec une crème fleurette au fromage mascarpone. Des beignets mous, légèrement parfumés, bien aérés et croustillants, remplis d’un nuage blanc. Si j’ai réussi à réveiller vos papilles, on passe en cuisine 😘.C’est une recette assez simple , facile à réaliser.

Recette
500 gr de farine de blé t45
8 gr de levure instantanée
2 oeufs
150 ml de lait tiède
47 ml de crème fleurette
60 gr de beurre mou
15 ml d’huile de pépins de raisin

55 gr de sucre
3 gr de sel
Les zestes d’une orange 🍊30 ml d’eau de fleur d’oranger Pour la friture : 450 ml d’huile
Pour la garniture : 300 ml de crème à fouettée et mascarpone Elle&Vire

Je vous propose cettes recettes également :

Beignets a l’huile d’olive et aux zestes d’orange – krofne sa maslinovim uljem i narandžom

Beignets au rhum et aux zestes 🍊 – krofne sa rumom i narandžom🍊

Beignets à  la confiture – krofne sa pekmezom

Beignets – Krofne

Beignets ( fritule) au yaourt – Dalmatinske fritule sa jogurtom

Bugnes lyonnaises – Lionske bugnes, krostoli, kroštule 


Préparation :  dans un récipient faire chauffer le lait, la crème fleurette, et l’huile.  Mettre la farine dans un saladier, faire un trou, ajouter la levure, 1cac de sucre, verser le mélange précédent : l’eau/ la crème fleurette/ l’huile, mélanger à l’aide d’un fouet,  laisser mousser la levure. Ajouter les oeufs, le sucre, le beurre, l’eau de fleur d’oranger, les zestes d’orange, le sel , puis pétrir la pâte en formant une boule. Couvrir d’un torchon propre, laisser pousser à température ambiante. Une fois pousser, dégazer la pâte, faire a nouveau une boule , couvrir à nouveau, laisser pousser la pâte encore une fois. Débarrasser la pâte sûr un plan de travail légèrement fariné, aplatir à l’aide d’un rouleau à pâtisserie. A l’aide d’un emporte-pièce  découper des beignets , les  laisser pousser durant 15 minutes.
Faire chauffer un bain d’huile à 130-140° , plonger les beignets et laisser cuire environ 1 minutes sur chaque face, les mettre sur du papier absorbant puis les  garnir et les parsemer de sucre glace.

Auteur : Sunčica Stanković

Danas je u Francuskoj verski praznik pod imenom mardi gras – što bi u bukvalnom prevodu značilo : masni utorak. Zadnji dan karnevala pred početak Uskršnjeg posta. Dan kada se pripremaju beignets (krofne) , poznate još i pod imenom : karnevalske krofne. Osim krofni pripremaju se i peciva slična njima kao što su bugnes , kod nas poznate pod imenom kroštule , koje se u tom periodu pripremaju u predelima planinskog masiva Alpa , kao i les oreillettes koje se spremaju na jugu Francuske – Province – ( testo istanjeno veoma tanko oklagijom, isečeno na kocke i prženo u ulju.Kao što se u delu Francuske pod imenom Alsace mese peciva simpatičnog imena cuisses de dame ( damini bataci) koja se pripremaju uz dodatak mlevenih lešnika ili badema.

Recept:

500 gr mekog brašna T400

8 gr instant kvasca

2 jaja

150 ml toplog mleka

47 ml pavlake za kuvanje

60 gr omekšalog maslaca

15 ml ulja od koštica grožđa

55 gr kristal šećera

Narendanu korica od jedne narandže 🍊

30 ml vode od narandžinih cvetova ( vrsta vodice koja je napravljena od cvetova narandže) možete umesto nje koristiti ružinu vodicu ili pak tečnu vanilu

3 gr soli

Za prženje : 450 ml ulja, temperature 130-140°

Za garniranje: ja sam koristila mešavinu od 300 ml slatke pavlake sa mascarpone sirom u tetra paku. Ako kod nas nema takve mešavine možete pomešati mascarpone sir sa slatkom pavlakom i umutiti u srazmeri : 150 gr sira i 150 ml pavlake ili prilagodite vašem ukusu

Ovde možete pogledati još nekoliko recepata za pripremu krofni:

Beignets a l’huile d’olive et aux zestes d’orange – krofne sa maslinovim uljem i narandžom

Beignets au rhum et aux zestes 🍊 – krofne sa rumom i narandžom🍊

Beignets à  la confiture – krofne sa pekmezom 

Beignets – Krofne

Beignets ( fritule) au yaourt – Dalmatinske fritule sa jogurtom

Bugnes lyonnaises – Lionske bugnes, krostoli, kroštule

Priprema: Sipajte u plastičnoj posudi mleka , pavlake i ulja i zagrejite ih u mikrotalasnoj da budu mlaki.Stavite brašna u vangli, napravite udubljenje po sredini, dodajte kvasca , sipajte prethodno zagrejane tečne sastojke, razmutite žicom za mućenje i ostavite da kvasac nadođe. Nakon toga dodajte, šećera, maslaca, jaja, narendanu koricu narandže 🍊 i vodicu od narandže 🍊 i zamesite testo. Pokrijte ga krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da naraste. Nakon toga ga premesite, pokrijte i ostavite da nanovo naraste. Naraslo testo istresite na ležerno pobrašnjenom stolu, razvijte ga oklagijom, vadite krofne i ređajte ih na pek papiru. Ostavite nekih 20- tak minuta da narastu i pržite ih u zagrejanom ulju i sa jedne i sa druge strane. Pržene krofne ređajte na ubrusu da bi upio višak masnoće. Nakon toga ih posipajte prah ili kristal šećerom , ili ih jednostavno poslužite bez posipanja, jednako će biti ukusne. A možete ih puniti nutelom, spuculoos namazom, karamelom, pireom od crvenog voća ili pekmezom po vašem izboru. Meni su najukusnije sa pekmezom od kajsija. Ili , po meni najbolja varijanta, su krofne punjene kompotom od jabuka.

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