Čoko, čoko, čokolada, ukusna i puna slada, ,za nas i naše male, za gurmane i ostale. Ovo je moj prvi susret sa čokoladom za modelovanje koji se pretvorio u pravo zadovoljstvo, verujte mi uživala sam dok sam je oblikovala. S’obzirom na to da sam je nedavno naručila, jedva sam čekala da mi se ukaže prilika da je isprobam, i evo finalnog proizvoda , ja sam oduševljena , kako se vama čini? Dok vi ocenjujete moj rad ja ću vam ukratko opisati kako sam je umesila, a, Dejani Brkić, se zahvaljujem na poverenju i fantastičnom odabiru torte.
Recept za korice 😦 ja sam napravila dve korice od po četiri belanca , te ih presekla na pola)
4 belanca
4 supenih kašika kristal šećera
4 supenih kašika grubo mlevenih oraha
3 supene kašike brašna
Drugu koricu napravite od istih sastojaka
Za fil vam je potrebno:
500 ml mleka
8 žumanaca +4 supenih kašika šećera
4 supenih kašika bašna
2 supene kašike gustina
3 supene kašike kristal šećera
10 kašika grubo mlevenih oraha
100 gr crne čokolade
150 gr putera +4 kašika šećera u prahu
200 gr šlaga
Priprema korica:
Umutiti penasto belanca, te nakon toga početi postepeno dodavati šećera kašiku po kašiku uz neprestzno mućenje, kada belanac dostigne čvrstinu, prestati sa mućenjem, dodati brašna i orahe , staviti u pdmazan plek i peći koricu na 230 stepeni, 15 -tak minuta. Kada bude pečena sačekati da se prohladi izvaditi iz pleka i iseći na pola po dužini, te korice navlažiti mlekom , ( najbolje kašikom).Postupak ponoviti sa drugom koricom.
Priprema fila:
Umutiti žumanca sa šećerom, kada su umućena dodajte ih smesi od brašna i mleka
od 500 ml mleka odvojiti manju količinu u kojoj ćete dodati brašna, šećera i gustina te ih dobro sjediniti žicom.
Staviti mleko u šerpu sa šećerom na jakoj vatri da provri, kada provri smanjite temperaturu na srednju, postepeno dodajite smesu u uzavrelo mleko, neprestano mešajući, kada fil počne da se zgušnjava sklonite ga sa vatre, podelite na dva dela, te ga ostavite sa strane da se ohladi. Za to vreme otopite čokoladu na pari, ili u manjoj šerpici uz dodatak tečne pavlake ili ulja te je dodajte u jednu polovinu fila. U oba dela fila dimodajte orahe, po polovinu od ukupne količine. Umutite šlag prema uputstvu na kesi, ja ga pripremam uvek u razmeri : 2:1, što znači 200gr šlaga 100 ml mleka ili kisele vode. Tortu ćete montirati na sledeći način:
kora – fil od čokolade – šlag – kora, zatim kora – žuti fil – šlag – kora i na kraju je obložite čokoladom za modelovanje
Il y a un certain temps j’ai commandé du chocolat à modeler et j’attendais avec impatience sa première utilisation et voici à quoi ça ressemble un gâteau enrobé de chocolat à modeler, c’est facile à travailler, ça ce ne colle pas sur plan de travail, moi personnellement je suis très, très satisfaite.
Pour la dacquoise (x2) il vous faut:
4 blanc d’oeufs
4 c.às de sucre semoule
4 c.às de noix broyées
3 c.às de farine de blé
Pour la crème
8 jaunes d’oeufs + 4 c.à s de sucre semoule
500 ml de lait + 3 c.às de sucre semoule
4 c.às de farine de blé
2 c.às de maïzena
150 gr beurre + 4 c.às de sucre semoule
100 gr de chocolat noir
10 c.às de noix broyées
200 ml de crème chantilly
Préparation :
Préchauffer le four
Clarifier les jaunes d’oeufs, dans la cuve d’un robot mettre les blancs d’oeufs, les faire monter, lorsqu’ils deviennent mousseux, commencer à ajouter du sucre semoule cuillère par cuillère , puis arrêter le robot. Ajouter des noix et de la farine et mélanger délicatement à l’aide d’un fouet, verser la préparation dans la plaque huilée et farinée, puis faire cuire à 230 degrés pendant 15 minutes.
Monter la crème chantilly et la mettre au frigo.
Préparation de la crème:
Dans une casserole verser du lait et du sucre, puis faire chauffer à feu doux jusqu’à ébullition. Avant de faire chauffer du lait dans un saladier mettre donc un peu de lait environ 100 ml, ajouter la farine et la maïzena, bien mélanger lorsque le lait se met à bouir et diminuer le gaz à feu doux puis verser progressivement le mélange en mélangeant à l’aide d’un fouet sans s’arrêter, faire épaissir la crème, retirer la casserole du gaz et la mettre de côté. Dans la cuve d’un robot mettre du beurre ramolli, ajouter du sucre puis faire battre, lorsque ça devient mousseux commencer à ajouter progressivement de la crème jusqu’à épuisement puis partager la crème en deux. Dans une partie ajouter du chocolat fondu et dans l’autre des noix broyées puis monter le gâteau .
Montage :
la dacquoise – la crème au noix – la crème chantilly, deuxième dacquoise – la crème au chocolat – la crème chantilly.
Votre commentaire