Čokoladni plezir – Délice au chocolat 

Čoko, čoko, čokolada, ukusna i puna slada, ,za nas i naše male, za gurmane i ostale.  Ovo je moj prvi susret sa čokoladom za modelovanje koji se pretvorio u pravo zadovoljstvo, verujte mi uživala sam dok sam je oblikovala. S’obzirom na to da sam je nedavno naručila, jedva sam čekala da mi se ukaže  prilika da je isprobam, i evo finalnog proizvoda , ja sam oduševljena , kako se vama čini? Dok vi ocenjujete moj rad ja ću vam ukratko opisati kako sam je umesila, a, Dejani Brkić, se zahvaljujem na poverenju i fantastičnom odabiru torte.

Recept za korice 😦 ja sam napravila dve korice od po četiri belanca , te ih presekla na pola)

4 belanca

4 supenih kašika kristal šećera

4  supenih kašika grubo mlevenih oraha

3 supene kašike brašna

Drugu koricu napravite od istih sastojaka

Za fil vam je potrebno:

500 ml mleka

8 žumanaca +4 supenih kašika šećera

4 supenih kašika bašna

2 supene kašike gustina

3 supene  kašike kristal šećera

10 kašika grubo mlevenih oraha

100 gr crne čokolade

150 gr putera  +4 kašika šećera u prahu

200 gr  šlaga

Priprema korica:

Umutiti penasto belanca, te  nakon toga početi postepeno dodavati šećera kašiku po kašiku uz neprestzno mućenje, kada belanac dostigne čvrstinu, prestati sa mućenjem, dodati brašna i orahe , staviti u pdmazan plek i peći koricu na 230 stepeni, 15 -tak minuta. Kada bude pečena sačekati da se prohladi izvaditi iz pleka i iseći na pola po dužini, te korice navlažiti mlekom , ( najbolje kašikom).Postupak ponoviti sa drugom koricom.

Priprema fila:

Umutiti žumanca sa šećerom, kada su umućena dodajte ih smesi od brašna i mleka

od 500 ml mleka odvojiti manju količinu u kojoj ćete dodati brašna, šećera i gustina te ih dobro sjediniti žicom. 

Staviti mleko u šerpu sa šećerom na jakoj vatri  da provri, kada provri smanjite temperaturu na srednju, postepeno dodajite smesu u uzavrelo mleko, neprestano mešajući, kada fil počne da se zgušnjava sklonite ga sa vatre, podelite na dva dela, te ga ostavite sa strane da se ohladi. Za to vreme otopite čokoladu na pari, ili u manjoj šerpici uz dodatak tečne pavlake ili ulja te je dodajte u jednu polovinu fila.  U oba dela fila dimodajte orahe, po polovinu od ukupne količine. Umutite šlag prema uputstvu na kesi, ja ga pripremam uvek u razmeri : 2:1, što znači 200gr šlaga 100 ml mleka ili kisele vode.  Tortu ćete montirati na sledeći način:

kora – fil od čokolade – šlag – kora, zatim kora – žuti fil – šlag – kora i na kraju je obložite čokoladom za modelovanje

Il y a un certain temps j’ai commandé du chocolat à modeler et j’attendais avec impatience sa première utilisation et voici à quoi ça ressemble un gâteau enrobé de chocolat à modeler, c’est facile à  travailler, ça ce ne colle pas sur plan de travail, moi personnellement je suis très, très satisfaite.

Pour la dacquoise (x2) il vous faut:

4 blanc d’oeufs

4 c.às de sucre semoule

4 c.às de noix broyées 

3 c.às de farine de blé 

Pour la crème

8 jaunes d’oeufs + 4 c.à s de sucre semoule

500 ml de lait + 3 c.às de sucre semoule

4 c.às de farine de blé 

2 c.às de maïzena 

150 gr beurre + 4 c.às de sucre semoule

100 gr de chocolat noir

10 c.às de noix broyées 

200 ml de crème chantilly 

Préparation :

Préchauffer le four

Clarifier  les jaunes d’oeufs, dans la cuve d’un robot mettre les blancs d’oeufs, les faire monter, lorsqu’ils deviennent mousseux, commencer à ajouter du sucre semoule cuillère par cuillère , puis arrêter le robot. Ajouter des noix et de la farine et mélanger délicatement à  l’aide d’un fouet, verser la préparation dans la plaque huilée et farinée, puis faire cuire à 230 degrés pendant 15 minutes.

Monter la crème chantilly et la mettre au frigo. 

Préparation de la crème:

Dans une casserole verser du lait et du sucre, puis faire chauffer à  feu doux jusqu’à ébullition. Avant de faire chauffer du lait dans un saladier mettre donc un peu de lait environ 100 ml, ajouter la farine et la maïzena, bien mélanger lorsque le lait se met à bouir et  diminuer le gaz à feu doux puis verser progressivement le mélange en mélangeant à l’aide d’un fouet sans s’arrêter, faire épaissir la crème, retirer la casserole du gaz et la mettre de côté.  Dans la cuve d’un robot mettre du beurre ramolli, ajouter du sucre puis faire battre, lorsque ça devient mousseux commencer à ajouter progressivement de la crème jusqu’à épuisement puis partager la crème en deux. Dans une partie ajouter du chocolat fondu et dans l’autre des noix broyées puis monter le gâteau .

Montage : 

la dacquoise – la crème au noix – la crème chantilly, deuxième dacquoise – la crème au chocolat – la crème chantilly.

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