Krempita kao čizkejk- cheesecake « summer garden »

J’ai nommé ce gâteau « krempita – cheesecake », car dans mon pays il existe un classique de pâtisserie Serbe, qui me rappelle mon enfance, et qu’est le gâteau krempita, gâteau composé de pâte feuilletée, de crème pâtissière et de crème chantilly. J’ai donc voulu réinventer un gâteau qui ressemble un peu à la krempita et en même temps un gâteau qui ressemble à un cheesecake.

Recette pour la base:

300 gr de biscuits

100 gr riz soufflé

56 gr de feuilles de gaufre

50 gr de beurre fondu

Pour la crème pâtissière :

600 ml de lait

4 jaunes d’oeufs

90 gr de sucre semoule

100 gr de farine de blé

2 c.as d’extrait de vanille

Pour la garniture

300 gr de mascarpone + 60 ml de lait

300 gr de crème chantilly montée

300gr de fromage blanc

Préparation :

Chemiser la plaque d’aluminium

Mettre dans un hachoir les biscuits, les gaufres et le riz, et les hacher. Verser dans un saladier, ajouter du beurre, bien mélanger, puis verser la preparation dans une plaque amovible, bien étaler et mettre la plaque au frigo pour que ça se bloque. Pendant ce temps préparer la crème pâtissière.

Verser le lait dans une casserole, faire chauffer à feu doux. Clarifier les oeufs, mettre les jaunes d’oeufs dans un saladier, ajouter du sucre et faire blanchir à l’aide d’un batteur, ensuite ajouter de la farine progressivement et bien mélanger. Lorsque le lait commence à bouillir, le verser sur le mélange sans cesser de mélanger, (à vitesse moyenne). Renverser le melange dans la casserole, remettre sur le feu (doux) et faire épaissir en mélangeant à l’aide d’un fouet. Lorsque la crème devient épaisse, ajouter la vanille et retirer la casserole du feu, puis verser la crème dans un récipient, et enfin laisser la crème refroidir.

Mettre le mascarpone dans un saladier, ajouter le lait, puis faire monter.

Monter la crème fleurette (il vous faut une crème fleurette bien ferme).

Dans un saladier mettre du fromage blanc, ajouter la crème chantilly, bien mélanger, puis mettre au frigo.

Partager la crème pâtissière en deux.

Dans une partie ajouter du mascarpone, monter, et bien melanger.

Montage de la krempita cheesecake :

Sur la croûte disposer la moitié de la crème pâtissière (que vous avez partagé en deux), ensuite mettre la deuxieme moitié. Laisser le gâteau au frigo pour qu’il se bloque, pendant maximum 5 heures. Enfin disposer la crème chantilly et décorer la krempita.

Stara dobra krempita, kolač našeg detinjstva, verujem da je retko ko mogao da joj odoli. Već danima razmišljam da je pripremim ali na malo drugačiji način od onog uobičajenog, koji me vrlo često vrati u prohujale godine i na krilima prošlih dana tiho doleprša do mene donoseći neodoljivi miris vanile i bezbrižnog detinjstva. I evo moje cheesecake – krempite, koja nas je oduševila svojim ukusom, verujte mi, tražilo se parče više, u tome je naročito prednjačila moja Jelena, dok su se Miloš i Milena tiho oduševljavali ledenom svežinom poslastičarske kreme. «  »Ovo je kolač po mom ukusu » » », super je , kao da si mislila na mene spremajući ga, skidajući ostatke kreme sa sveže poštucanih brkova, govorio je on.., završavajući svoje drugo parče . Odličan desert za vrele letnje dane, sa opojno jakim mirisom vanile koji se blago širi nozdrvama nakon prvog zalogaja, dok sladunjavi ukus maskarpone kreme razgaljuje nepca, i stapa se sa vrcavim slatko – kiselkastim ukusom baršunastog šlaga .Veoma lako se priprema, i sama činjenica da ne morate uključivati rernu je razlog više da ga spremite koliko već danas.

Recept za koru:

300 gr gotovih kora za tortu

100 gr riz soufflé,(ekspandirani pirinač koji se nalazi u čokoladi sa rižom)

56 gr listova oblandi

50 gr otopljenog putera

Za poslastičarsku kremu:

600 ml mleka

90 gr kristal šećera

100 gr pšeničnog brašna

2 supene kašike tečne vanile

Za garniranje će vam još trebati

300gr mascarpone sira + 60 ml mleka

300 gr umućenog šlaga

300 gr sira koji koristite za cheesecake

Priprema:

Stavite sve suve sastojke u super secka, sameljite ih dobro, zatim ih izručite u činiju, dodajte otopljenog putera, dobro sjedinite mešajući prstima, sipajte smesu u plek obložen aluminijumskom folijom, poravnajte te stavite u frižideru da se stegne.

Za to vreme pripremite poslasičarsku kremu

Mleko sipajte u šerpu te ga stavite da se zagreva na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Za to vreme odvojite jaja, žumanca umutite penasto sa šećerom, zatim ppstepeno dodajite brašna uz neprekidno mućenje. Pre nego što mleko provri sipajte ga progresivno na umućena žumanca uz neprekidno mešanje mikserom( srednja brzin), zatim svu tu smesu vratite ponovo u šerpu, stavite je na tihu vatru, te kuvajte kremu uz povremeno mešanje žicom dok ne počne da se zgušnjava. Sklonite šerpu sa vatre, presipajte kremu u drugu posudu i ostavite je da se ohladi. U mascarpone sir dodajte mleka te ga penasto umutite. Šlag umutite prema uputstvu ali da ne bude previše redak. Kada bude umućen dodajte mu sir , te ih dobro sjedinite žicom. Poslastičarsku kremu odvojite na dva dela u jedan deo dodajte umućeni mascarpone sir, a drugi ostaje bez ikakvog dodavanja.

Montaža kolača:

Na koru stavite prvi neutralni deo poslastičarske kreme, zatim kremu sa mascarpone sirom, te ostavite kolač u frižideru maksimalno 5 sati, dabi se blokirao. Zatim odozgo stavite mešavinu šlaga i sira, dobro poravnajte te dekorišite kolać po vašem izboru.

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