Ça fait déjà 2 ans que j’ai fait un gâteau pour le jour de Pâques orthodoxe, mais malhereusemment je n’ai pas noté la recette. Comme ma fille Milena a beaucoup aimé ce gâteau elle m’a demandé de le refaire. Et puis voilà, le gâteau est là avec d’importants efforts pour essayer de me rappeler la recette. C’est un gâteau sans cuisson, très facile à faire, composé d’ingrédients qu’on a pratiquement toujours à la maison.
Tačno pre dve godine, baš za uskrs, sam pravila tortu sličnu ovoj. Ali ne lezi vraže, kao što obično to biva, nisam zapisala recept, ali torta se toliko dopala mojoj Mileni da mi je uporno tražila baš takvu , koristeći svaku priliku, kada planiram da pravim tortu, da mi kaže kako je ipak vreme da joj ponovo napravim onu istu, koja se njoj dopala. I evo, onako po sećanju, spremila ja tortu, probala moja Milena i kaže: « Super ti je ova torta, ali nije kao ona, ovde ima oreo keksa, a u onoj torti ga nije bilo »!
Recette:
1/2 l de lait
250 gr. de beurre ramoli
250 gr. de chocolat noir
300 gr. de biscuit plazma haché (vous le trouverez dans un magasin des produits des balkans). Remplaçables par des petits beurre ou du spéculoos.
Pour la garniture:
300 gr. de fruits rouges
190 gr. de biscuit oreo
190 gr. de biscuit petit prince fourés à la crème de vanille.
Pour le glaçage miroir au cacao:
8, 1/2 gr. de gélatine en feuille.
180 gr. de sucre semoule.
60 gr. d’eau.
60 gr. de cacao.
120 gr. de créme fleurette.
Preparation:
Tremper les feuilles de gélatine dans l’eau froide.
Verser l’eau dans une petite casserole, ajouter du sucre, puis porter les á ébouillition en les mélangeant à l’aide d’un fouet. Lorsque le sirop bout, ajouter du cacao, faire bouillir, puis verser la créme fleurette, faire bouillir, retirer la casserole du feu. Puis ajouter les feuilles de gélatine, bien ésssorées, mélanger puis laisser refroidir jusqu’à 25℃.
Chemiser la plaque de film alimentaire de 24 cm.
Verser dans une casserole du lait, puis porter à ebuillition en melangeant à l’aide d’un fouet, retirer la casserole du feu, ajouter du chocolat et du beurre, mélanger jusqu’à ce qu’ils ce fondent, laisser refroidir, puis ajouter, bisquit plaxma, les biscuits oreo, petit prince et des fruits rouges, bien les incorporer, puis verser la préparation dans la plaque, puis mettre le gâteau au frigo pour qu’il se bloque. Disposer le gâteau sur une grille, puis verser le glaçage dessus, puis décorer selon vos goûts.
Atention: Pou bien reussir le glaçage , attendre que la temperature descendre a 25-20 ℃
Recept:
1/2 l mleka
250 gr putera, sobne temperature
300 gr mlevene plazme
250 gr crne čokolade
Za garniranje torte:
300 gr crvenog voća
190 gr filovanog keksa sa ukusom vanile ( krupnije izlomljenog)
190 gr oreo keksa ( krupnije izlomljenog)
Za glasaž ogledalo od kakaa:
8,1/2 gr želatina u listovima
180 gr kristal šećera
60 gr kakaa
60 gr vode
120 gr tečne pavlake
Priprema:
Obložite plek u kome ćete sipati smesu, providnom folijom( dno i sa strane)
Najpre pripremite glasaž:
Stavite listove želatina u hladnoj vodi da omekšaju
Sipajte vodu u manju šerpu, dodajte šećera, te stavite na vatru da se otapa, uz povremno mešanje. Kada provri , dodajte kakaa, dobro sjedinite živom za mućenje,pustite da provri, zatim dodajte tečnu pavlaku, sjedinite i nju, sklonite šericu sa vatre, dodajte želatina , kojeg ste orethidno dobro sacedili, umešajte ga u glasaž, te ga ostavite da se ohladi.
Napomena: tortu prelijte kada glasaž fostigne temperaturu od 20-25℃
Sipajte mleko u dubljoj šerpi, te ga stavite da provri uz povremeno mešanje. Kada provri, dodajte putera i čokolade, sklonite šerpu sa vatre, te mešajte žicom za mućenje dok se ne otope, te smesu stavite da se malo prohladi pa tek onda didajte plazmu, i izlomljeni keks, dobro ih sjedinite mešajući silikonskom kašikom( marys -mariz), dodajte voće na kraju, sjedinite i njega sa smesom, te je sipajte u plek,dobro poravnajte, i odtsvite plek u frižideru da se tirta stegne. Nakon toga je izvadite iz pleka, stavite je na žicu, te prelijte glasažom. Kada se glasaža sacedi stavite tortu na tanjir , te je dekorišite po želji.
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