Focaccia italienne – italijanska cvetna fokača

En ce moment c’est très tendance de faire du pain et des focaccia en les décorant avec avec des légumes.

Recette:

542 gr de farineT 00 ou la farine spéciale pizza 18 gr de levure de boulanger + 1 c.a.s de farine dans la levure,

3 gr de sucre de coco ou de canne

1 c.a.c de sel fin

282 ml d’eau gazeuse

85 gr d’huile d’olives

50 ml de yaourt

origano, romarin, zaatar, herbes de Provence.

Préparation:

J’ai utilisé une plaque de 32x 29 cmDélayer la levure dans l’eau tiède et du yaourt en ajoutant du sucre et 1 c.a.s de farine, puis mélanger à l’aide d’an fouet. Mettre la farine dans un saladier, creuser un puits, ajouter l’huile, du sel, puis pétrir la pâte en formant une boule bien lisse et souple, puis couvrir la pâte d’un torchon propre. Laisser la à pousser à température ambiante (environ une heure). Une fois poussée, repétrir la pâte, la couvrir, puis laisser la à pousser à nouveau. Débarrasser la pâte sur un plan de travail légèrement fariné, dégazer la, puis disposer la dans une plaque, aplatir la pâte avec les mains puis décorer. Enfourner pendant 25 minutes à 230 degrés.

Mon astuce : Au bout de 15 minutes de cuisson, couvrez la focaccia d’une feuille d’aluminium pour éviter que la décoration ne crame.

Auteur :Sunčica Stanković

Trenutno je veoma popularno mešenje testa sa ovakvom dekoracijom, koja se i meni jako dopala, tako da sam je već isprobala, što i vama preporučujem,ako ništa drugo, bar ćete se fino zabaviti oko reckanja, seckanja i razmeštanja komadića povrća, praveći željenu sliku.

Recept:Koristila, sam plek veličine : 32x29cm

542 gr brašna T00 (ili brašno za mešenje pizza)
18 gr svežeg kvasca + 1 kašika (30 gr brašna u kvascu se dobro razmuti)
3gr šećera
250 ml gazirane vode +-32 u zavisnosti koliko upija brašno
85 gr maslinovog devičanskog ulja
50 ml jogurta
1, kašičica fine kuhinjske soli
Začinsko bilje, ja sam stavila libanski začin zaatar, provansalsko začinski bilje ruzmarin i origano

Priprema :

Ugrejite vodu i jogurt da budu mlaki, dodajte šećera, izmrvljenog kvasca i 1 kašiku brašna, dobro razmutite žicom za, mućenje i ostavite da kvasac nadođe. Stavite brašna u dubljoj posudi, napravite udubljenje, dodajte soli, maslinovog ulja, zatim zamesite testo.. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da testo naraste, nekih sat vremena.Nakon toga premesite testo, pokrijte ga krpom i ostavite da nanovo naraste (oko 20-vtak min). Naraslo testo razmesite na ležerno pobrašnjenom stolu, stavite ga u podmazan plek, rastanjite prstima , dekorišite i odmah pecite u već zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 230 stepeni oko 25 minuta.

Napomena: u početku pečenja, nekif 15 minuta, focaccia pokrijte alu folijom koja podnosi visoku temperaturu, da dekoracija ne bi izgorela, nakon toga je sklonite i nastavite sa pečenjem

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