Je vous recommande vivement ce gâteau au chocolat; chez nous il a eu un succès fou !
Il se compose d’une genoise très très moelleuse, une ganache montée au chocolat très goûteuse, et une crème au beurre au chocolat très crémeuse.
Recette pour la génoise : (pour ce gâteau j’ai fait 3 génoises de 28,5 cm
5 œufs
5cas de sucre semoule
5 cas de farine
1, 1/2 cas de cacao
1, 1/2 cac de levure chimique
5cas d’eau chaude
6 cas d’huile de tournesol
Recette pour la ganache:
450 ml de crème fleurette
400 gr de chocolat noir
Recette pour la crème au beurre :
4 sachets de pudding Dr Oetker au chocolat (196gr)
5 cas de sucre semoule
4 jaunes d’oeufs
20 gr de pudding Dr Oetker à la vanille
1, 250 ml de lait au chocolat
50 ml de lait
160 gr de chocolat noir
250 gr de beurre +4 cas de crème chantilly en poudre
Tout d’abord préparer la ganache.
Casser le chocolat en petits morceaux, le mettre dans un saladier.. Faire chauffer la crème fleurette dans une petite casserole, jusqu’à ébullition, retirer la casserole puis verser la crème sur le chocolat, mélanger avec un fouet, laisser refroidir, puis monter la ganache à l’aide d’un batteur..
Préparation de la crème au beurre :
Prélever 300 ml de lait, verser dans un saladier bien profond, verser du lait, du pudding et du sucre, mélanger.Vreser du lait au chocolat dans une casserole, faire chauffer jusqu’à frémissement, dès que ça commence à frémir, verser du lait dans le saladier avec le pudding, mélanger à l’aide d’un fouet, puis verser la préparation dans la casserole, la remettre sur le feu (thermostat 2), puis faire cuire la crème jusqu’à ce qu’elle devienne épaisse, retirer du feu,ajouter du chocolat, bienmekanger à l’aide d’un fouet, couvrir avec un film alimentaire et laisser refroidir..Dans un saladier travailler le beurre en ajoutant la crème chantilly, puis faire un beurre pommade, l’ajouter dans la crème (cuillère par cuillère) en mélangeant à l’aide d’un batteur.Préparation de la génoise :Dans un saladier mélanger la farine,de cacao et la levure chimique.Separer les jaunes des blancsMettre les blancs d’oeufs dans un saladier, ajouter du sucre puis les monter, ajouter les jaunes d’oeufs un par un, monter la préparation, ajouter le mélange de farine, de cacao…. Mélanger à l’aide d’un batteur, ajouter de l’eau et de l’huile, mélanger à l’aide d’un batteur, verser la préparation dans la plaque, tapoter la plaque, faire cuire la génoise à 180 degrés 20 minutes.. Sortir la plaque du four et laisser refroidir, puis sortir la génoise.Montage du gâteau dans cet ordre :Génoise – ganache au chocolat – crème- génoise – ganache – crème
Auteur :Sunčica Stanković
Francuska- ganache, čokoladna torta je mene oduševila svojim ukusom, i ne samo mene, nege sve one koji su imali priilike da je probaju, a bilo ih je podosta😊 Moja familija, ceo komšiluk, gosti na krštenju .., ma nema onog ko je nije pohvalio.. Nemam reči da vam je opišem: korice onako vazdušaste, sočne, mekane, utanjaju pod pritiskom dodira ,čokoladni ganaš se u istom trenutku uz blagi dodir toplih nepca, otapa u ustima, dok ledena, čokoladna krema, lagano klizi po njemu, sva onako penasta se spaja sa njim i čini da osetite i najmanju mrvice čokolade koje se tako smelo guraju po torti, izviruju iz nje i bude vaša čula…. Ukuse…Dopašće se čak i onima koji nisu ljubitelji čokolade. 🙃
Recept za korice:
5 jajeta
5 kašika šećera
5 kašika brašna
5 kašika tople vode
6 kašika ulja
1, 1/2 kašika kakaa
1,1/2 kašičica praška za pecivo
Recept za ganache:
450 ml slatke tečne pavlake
400 gr crne čokolade
Recept za puter kremu:
1, 250 ml čokoladnog mleka
50 ml običnog mleka
4 C pudinga od čokolade (196gr)
5 kašika kristal šećera
20 gr C pudinga od vanile
4 žumanca
160 gr crne čokolade
250 gr margarina ili putera + 5 kašika belog (neumućenog) šlaga
Priprema torte… Najpre pripremite ganache, zatim puter kremu od čokolade i pudinga
Priprema ganache od crne čokolade :
Čokoladu izlomite na manje komadiće, te je stavite u dubljoj posudu.. Sipajte pavlaku u šerpici da se zagreva do tačke vrenja(ne treba da provri), sipajte na izlomljenu čokoladu, dobro promešajte žicom da bi se sjedinila, ostavite je da se ohladi, zatim odložite u frižideru, nakon toga je dobro umutite mikserom, kako bi postala kremasta.
Priprema puter kreme od pudinga:
Sipajte litar mleka u šerpu da se zagrevaU dubljoj činiji sipajte 300 ml mleka, dodajte pudinge, šećera i 4 žumanca, te ih dobro sjedinite žicom… Kada mleko koje ste stavili da se zagreva počne da struji, sipajte ga u posudi sa pudingom, uz neprestano mešanje, zatim svu količinu vratiti ponovo u šerpi, stavite na tihoj vatri da se krema kuva uz neprestano mešanje.. Kada počne da se zgušnjava, skolonite od vatre, dodajte čokolade, dobro je sjedinite žicom, pokrijte kremu providnom folijom, te je ostavite da se ohladi.
Za to vreme umutite margarin (puter). Stavite ga u dubljoj činiji, dodajte šlaga, te ih umutite penasto. Tako umućeni margarin dodajte u ohlađenu kremu, kašiku po kašiku, muteći neprestano mikserom.
Priprema korice: (ja sam pekla tri korice velučine 28,5 cm)
Odvojite belanca od žumanaca. Stavite belanca u dubljoj posudi, dodajte šećera, te iu umutite penasto mikserom, zatim dodajite žumanca, jedno po jedno, te smesu umutute penasto.. Dodajte mešavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, sjedinute mikserom i na kraju didajte vode i ulja, sjedinute ih mikserom te smesu sipajte u plek, lupite plek o sto da izađe višak vazduha i pecite koricu na 180 stepeni 20 minuta u rerni bez ventilatora.. Kada bude pečena, izvadite plek iz rerne, ostavite kiru da se prohladi, te je uzvadite iz pleka.
Montaža torte:
Korica- ganache-puter krema i na kraju kao podlogu stavila keks kremu i obložila fondanom..
Napomena: tortu sam baš bogato filovala i ganašem i puter kremom, ako želite manji sloj i ganaša i kreme smanjite količinu slatke pavlake i čokolade i količinu čokoladnog mleka i pudunga u puter kremi..
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