
Qui dit galette des Rois, dit frangipane ! Fêtée le 6 janvier, l’Épiphanie est l’occasion de passer un moment convivial en famille.

Pour la galette des rois à la frangipane il vous faut :
2 disques de pâte feuilletée l’un de 30 cm de diamètre et l’autre de 32 cm de diamètre.
Pour la crème d’amande la frangipane :
100 gr de beurre mou,
80 gr de sucre en poudre,
2 oeufs,
130 gr d’amandes en poudre,
110 gr de crème pâtissière (préparer selon instructions marquées sur la boîte).
La dorure : 1 jaune d’oeuf + 1 cas de lait.
Pour faire lustrer votre galette préparer le sirop de 100 ml d’eau et 50 gr de sucre en poudre.
La recette de la galette pâte feuilletée maison vous allez trouver par ici: la galette des rois au confiture de pommes caramélisées et d’amandes – Francuska kraljevska galeta od lisnatog testa – karamelizovanih jabuka i badema ou La galette des rois – pâte feuilletée maison – Francuska kraljevska galeta-domaće lisnato testo

Préparation de la frangipane
Pendant ce temps garder votre pâte feuilletée au frigo.
Mettre dans un saladier le beurre et le sucre, les fouetter à l’aide d’un batteur, vitesse max, puis ajouter les œufs, les incorporer à l’aide du batteur (vitesse moyenne) ,ajouter la poudre d’amandes, mélanger, ajouter la crème pâtissière, mélanger, puis mettre la préparation dans la poche munie d’une poche à douille ronde.
Sur la grille de votre four disposer une feuille de papier sulfurisé, disposer la pâte feuilletée de 30 cm, puis pocher la frangipane dessus, disposer la fève ou vous voulez, puis à l’aide d’un pinceau badigeonner le contour de la pâte avec l’eau, puis recouvrir avec le deuxième rond de pâte feuilletée. Soudez les deux bords en appuyant avec les doigts. Avec le pointe d’un couteau faire des petits volants autour de la galette. Badigeonner de dorure, disposer la galette au frigo 15 minutes, puis répéter l’opération encore 2 fois. A l’aide d’un scalpel faire le dessin, percer l’intérieur d’un petit trou au milieu pour que l’air s’échappe. Enfourner la galette dans un four préchauffé à 175° , 45 minutes, à la sortie du four, badigeonner la galette de sirop à l’aide d’un pinceau, déguster aussitôt.

Auteur : Sunčica Stanković

Pre nekoliko dana sam vam pričala o hrišćanskom prazniku u Francuskoj pod imenom Epiphanie ( Epifani), Bogojavljenje, i o kolačima koji se mese tom prilikom. Podelila sam recept sa vama za Brioche des rois -francuski , kraljevski brioš , koji se kao takav mesi na jugu Francuske, a danas vam donosimo recept za galette des rois (kraljevska galeta) koja se mesi za isti taj praznik ali, u Pariskom regionu i zato je drugačije nazivaju i la galette parisienne ( Pariska galeta) sa frangipane (fronžipan) filom u kome se stavlja la fév ( fev), ( porcelanska figurica Bogorodice ili nekog drugog oblika), i onaj ko je nađe u svom parčetu bude imenovan kraljem praznika tog dana.

Za kraljevsku galetu sa frangipane (fronžipan) filom će vam trebati:
2 pakovanja okruglog lisnatog testa , jedan prečnika 30 cm a drugi prečnika 32 cm
Za frangipane ( fronžipan) fil kojim garnirate galetu će vam trebati:
100 gr maslaca
80 gr kristal šećera
2 jaja
130 gr bademovog brašna (mlevenog badema)
110 gr skuvane poslastičarske kreme ili pudinga
Za premazivanje: 1 žumanac+ 1 kašika mleka
Sirup za premazivanje galete nakon pečenja: 100 ml vode+ 50 gr kristal šećera


Recept za kraljevske galette od domaćeg lisnatog testa možete naći ovde: la galette des rois au confiture de pommes caramélisées et d’amandes – Francuska kraljevska galeta od lisnatog testa – karamelizovanih jabuka i badema i ovde : La galette des rois – pâte feuilletée maison – Francuska kraljevska galeta-domaće lisnato testo

Priprema: najpre pripremite fronžipan fil.Umutite penasto maslac sa šećerom, ( najveća brzina) , dodajte jaja , sjedinite sa puterom muteći mikserom ( srednja brzina), dodajte bademovog brašna, sjedinite takodje mikserom, na kraju dodajte pudinga i njega sjedinite sa smesom .Plek u kome ćete peći galetu obložiti pek papirom ( za pečenje galete je najbolje imati plek sa što plićim stranicama, kako galeta ne bi pukla prilikom vađenja ili pek papir postavite direktno na žici vašeg šporeta). Postavite prvi krug lisnatog testa, isecite 1 mm testa u krug, stavite fil u dresir vrećicuu sa Wilton okruglim nastavkom ( 2A) garnirajte koru tako što ćete napraviti krug počevši od sredine prema spoljašnjoj strani, ali, ne skroz do ivice testa, ostavite nekih 4-5 cm, zatim taj deo premažite silikonskom četkicom ovlaš navlaženom vodom, stavite figuricu, utisnute lagano prstom u filu, stavite drugi krug testa koji ste takođe isekli u krug, lagano pritisnite po ivici testa koji ste navlažili vodom i po ivicama fila tako da testo malo uzdignute na tom delu. Premažite prelivom ali, tako da ne premazujete ivicu galete jer će se zalepiti i galeta neće moći da naraste da se vide slojevi testa – listići.Ostavite je u frižideru nekih 10-tak minuta, ponovo premazati, opet ostaviti u frižideru isti vremenski period. Izvadite je iz frižidera, premažite još jednom i oštrim nožem ili skalpelom iscrtajte na površini galete željenu formu ( mi smo iscrtali listove) , po sredini galete zabodite vrh noža kako bi testo ispustilo višak pare i ravnomerno narastalo prilikom pečenja.
Peći u zagrejanoj rerni na 175° 45 minuta. Dok se galeta peče skuvajte sirup za preliv. Sipajte vodu u šerpi ,dodajte šećera, razmutite, pustite da provri na tihoj vatri, i kuvajte nekih 3 minuta, skloniti od vatre, ohladiti i njime premazati još vruću galetu. Servirajte što pre i pažljivo zagrizite svoje parče, možda vas proglase kraljem ili kraljicom ako budete sretne ruke, ko zna, pa makar samo i jedan dan🥰
Votre commentaire