Bajadera – noisettes caramélisées – bajadera sa karamelizovanim lešnicima

Bajadera ( prononciation croate: [bayadèra) est un nougat Croate. Elle est à base de beurre, ou margarin de fruits secs (noix amandes) et biscuits écrasés. C’est un dessert très répandu dans toute l’ex-Yougoslavie et il peut être préparé artisanalement ou industriellement. Wikipédia

Recette:

600 gr de sucre en poudre,

200 ml d’eau,

250 gr de noix grillees, finement broyés, + 80 gr de noix grossièrement broyés,

528 gr de biscuits petit beurre moulus,

110 gr de biscuits petit beurre écrasés en petits morceaux,

110 gr d’amandes grillées en poudre,

380 gr de beurre, ou margarin

3 cas de vanille liquide.

Pour la partie en chocolat il vous faut:

60 gr de chocolat.

Pour le glaçage en chocolat:

200 ml de la crème de soja,

307 gr de chocolat noir,

60 gr de beurre,ou margarine

1cac d’huile neutre.

Si vous remplacez le beurre par de la margarine ce gâteau deviendra vegan

Pour caraméliser les noisettes:

50 gr de sucre en poudre, qqs noisettes.

Il vous foudra une plaque chemisée de papier de cuisson de 29,5 x 22 cm.

Préparation de noisettes caramélisées: Piquez chaque noisette sur un pique en bois. Prévoyez un peu plus de noisettes si vous en cassez pendant cette opération.Versez le sucre dans une casserole et faites chauffer sur feu moyen. Le sucre va fondre petit à petit puis se transformer en un sirop épais. L’idéal est d’utiliser une casserole en inox pour bien voir la couleur du sirop et égallement parce que l’inox conduit la chaleur de manière uniforme.
Le sirop commence à prendre une couleur dorée mais c’est encore trop clair. Dès que le caramel est bien ambré, retirer la casserole, puis trempez vos noisettes une par une afin de les recouvrir aux ¾. Lever chaque noisettes, attendre que le fil de caramel se forme et légèrement durci, puis disposer chaque noisettes sur un papier de cuisson. Sinon, vous pouver planter les piques sur la plaque en polystyrène. Si le caramel commence à durcir remettre la casserole sur le feu. Répéter l’opération.

Préparation de gâteau :

Mettre dans un saladier tout les ingrédients secs en poudre (moulus). Mettre dans une casserole le sucre, ajouter de l’eau, porter à ébullition à feu moyen, en mélangeant de temps en temps. Dès que cela bout faire cuire le sirop. Quand le mélange s’épaissit, ajouter le beurre, remuer jusqu’à qu’il se fonde complètement. Retirez la casserole ajouter les ingrédients secs, et la vanille, mélanger, puis ajouter les biscuits en morceaux, mélanger puis partager la préparation en deux. Moi j’ai partagé une partie de la préparation de 950gr et la deuxième partie de 930 gr. Dans la partie de 930 gr ajouter le chocolat fondu, mélanger, réserver. Parsemer un peu de noix broyées au fond de la plaque . Mettre d’abord par dessus la partie au chocolat, égaliser à l’aide d’une spatule ou cuillère, puis disposer le reste de la préparation, égaliser, mettre au frigo.

Pendant ce temps préparer le glaçage. Mettre le chocolat coupés en dés dans une casserole. Verser la crème de soja dans une casserole, faire chauffer à feu moyen. Dès que la crème commence à bouillir verser la dans un saladier avec du chocolat, mélanger à l’aide d’un fouet. Remuez jusqu’à obtenir un mélange homogène. Ajouter le beurre et l’huile, remuer, jusqu’à obtenir un mélange homogène et brillant. Laisser tiédir, puis verser sur la surface du gâteau, égaliser à l’aide d’une spatule, puis finir en tapant légèrement la plaque contre la table. Disposer au frigo et le lendemain couper le gâteu en forme souhaitée. Décorer avec des noisettes caramélisées.

Auteur : Sunčica Stanković

Dobra stara bajadera. Kolač vašeg i našeg detinjstva. Verujemo da nema osobe koja je bar jednom do sada nije probala. Ako ste kojim slučajem jedna od njih, evo prilike da je pripremite i uživate u njenom čarobnom ukusu koji smo obogatili dodatkom tečne vanile i karamelizovanim lešnicima. Pečeni orah i lešnik sa suptilnom dozom tečne vanile joj daju poseban ukus.


Recept:

600 gr sitnijeg šećera
200 ml vode
250 gr mlevenih, pečenih oraha+ 80 gr malo krupnije mlevenih oraha
528 gr mlevenog keksa + 110 gr keksa , izlomljenog na manje komade
110 gr mlevenog, pečenog badema
380 gr margarina ili maslaca
3 supene kašike tečne vanile
Za braon deo:
60 gr otopljene čokolade



Glazura od čokolade:
200 ml sojine, krem pavlake
307 gr crne čokolade
60 gr margarina
1kašičica ulja
Za karamelizovanje lešnika:
50 gr sitnijeg šećera
Nekoliko zrna pečenih lešnika

Trebaće vam još i jedan plek dimenzija 29,5 x22cm   koji ćete obložili pek papirom

Ako prilikom pripreme koristite margarin i posnu čokoladu , bajadera može biti i posna.


Priprema smese:
Sipajte vode u šerpi, dodajte šećera i stavite na šporetu da se otapa na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje . Kada voda provri, kuvajte da se tečnost malo zgusne ( ne treba potpuno ušpinovati šećer, odnosno,tečnost treba biti sasvim malo gušća , nego u početku ).Nakon toga dodajte margarina i uz povremeno mešanje pustite da se otopi. Sklonite šerpu od vatre i dodajte sve mlevene sastojke.Dobro ih sjedinite mešajući, zatim dodajte keksa u komadićima , tečne vanile i sve sjedinite mešajući. Smesu podelite na 2 dela. 1 deo težine 950gr , drugi deo težine : 930 gr . Čokoladu otopiti na pari , dodajte u delu od 930 gr , sjedinite mešajući. Po dnu pleka posipajte malo pečenih , mlevenih oraha. Nakon toga stavite najpre deo sa čokoladom i poravnajte ga pomoću špatule ili kašike. Odozgo stavite ostatak smese, dobro poravnajte i stavite u frižideru da se stegne.

Priprema glazure od čokolade:
Čokoladu izlomite na manje komade i stavite u dubljoj činiji.Pavlaku zagrejite do tačke vrenja na srednjoj temperaturi, sipajte polovinu u činiji sa čokoladom .Mešajte žicom za mućenje, zatim sipajte ostalu pavlaku i sve dobro sjedinite , mešajući. Dodajte margarina i ulja i sve sjedinite žicom za mućenje. Glazuru koja je mlaka prelijte preko bajadere, poravnajte i ostavite u frižideru da se stegne.
Priprema karamela za lešnike:
Zrna lešnika nabodite na čačkalici. Stavite šećera u manjoj šerpici i stavite na šporetu da se šećer polako otapa na niskoj temperaturi ( uz povremeno okretanje šerpice u krug , kako bi se masa razlila i jednako karamelizovala). Kada se potpuno otopi i dobije karamel boju, sklonite od šporeta i svaki lešnik umočite u karamel. Podignite visoko iznad šerpice da višak karamela spadne i tako formira tanka nit od karamela. Stavite sve lešnike na pek papiru i sačekajte da se karamel stegne. Nakon toga isecite bajaderu i svako parče ukrasite karamelizovanim lešnikom.
Savet više:
Dno pleka ležerno navlažite vodom, nakon toga stavite pek papir kako bi se prilepio za dno i ne bi pomerao prilikom slaganja bajadere
Kada pripremate karamelizovane lešnike sačekajte da se formirana nit malo stegne , pa ih tek onda stavite na pek papiru

Ili, ako će vam biti lakše, drugu stranu čačkalice zabodite u stiroporu , ali tako da vrhovi karamela budu dole
Karamelizovane lešnike pažljivo stavljajte na papiru da se formirani vrhovi ne bi polomili.

2 commentaires sur “Bajadera – noisettes caramélisées – bajadera sa karamelizovanim lešnicima

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